Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

"Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

8:07Ruokamatkalla Japanissa – mikä Tokion ravintolaviidakossa kiehtoo?Toimittaja Mikko Takala ja ravintoloitsija Jesper Björkell kertovat videolla, mitkä japanilaiset ruoat ovat nyt erityisen suosittuja.
Julkaistu 13.10.2025 17:26
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nyt ruokamatkaillaan Japanissa! Oletko jo kuullut japanilaisesta maitoleivästä, jota kehutaan maailman parhaaksi paahtoleiväksi?

Toimittaja Mikko Takala ja ravintoloitsija Jesper Björkell jakavat tuoreessa Tokio – Ruokamatka metropoliin -keittokirjassaan (Readme 2025) herkullisia ruokavinkkejä kaikille japanilaisesta ruoasta kiinnostuneille.

Kaksikko vieraili viikonloppuna Huomenta Suomessa kertomassa kirjan taustoista ja synnystä. Samalla he paljastivat myös, mitkä japanilaiset ruoat ovat nyt huipputrendikkäitä meillä ja maailmalla.

Lue myös: Sushikokki kertoo, mikä markettisushissa mättää – "Aika kaukana siitä, mitä sen kuuluisi olla"

"Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää"

Studiossa maisteltiin muun muassa katsu sando -kolmioleipää.

– Se on siitä jännä, että vaikka se näyttää tavalliselta kolmioleivältä, niin se on japanilainen maitoleipä shokupan, Takala kertoi Huomenta Suomessa

Takala ja Björkell kuvaavat kirjassaan shokupania täysin ainutlaatuiseksi leiväksi.

– Shokupan on yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää, jota kerran maistettuaan kaupan pussitavara tuntuu suussa sahajauhoilta.

Japanilainen maitoleipä leipä

Sopii täytettyihin leipiin

Shokupania kutsutaan myös nimillä maitoleipä tai hokkaidon leipä. Se on hivenen makeaa maultaan ja sisältä herkullisen höttöistä. 

Erityisen hyvää shokupan on kaksikon mukaan sandoissa, japanilaisissa täytetyissä leivissä. 

Katsu sando -kolmioleivässä japanilaisen paahtoleivän väliin sujautetaan muun muassa tonkatsu-possupihvejä, kaalia ja japanilaista sinappia.

Lue myös: Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssa

Shokupan eli japanilainen maitoleipä

Tangzhong (esitaikina):
0,6 dl vettä
0,6 dl punaista maitoa
25 g vehnäjauhoja

Leipätaikina:

1,2 dl punaista lämmintä maitoa
7 g kuivahiivaa
50 g sokeria
Tangzhong-esitaikina huoneenlämpöisenä
15 g maitojauhetta
1 kananmuna
350 g vehnäjauhoja
1 tl hienoa merisuolaa
60 g voita huoneenlämpöistä

Valmistusohje:

Valmista tangzhong-esitaikina:

Mittaa vesi pieneen kattilaan. Lisää jauhot ja vatkaa tasaiseksi. Lisää maito ja vatkaa uudelleen. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes massa sakenee puuromaiseksi. Kaavi tangzhong kulhoon ja peitä pinta kelmulla. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja levätä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.

Valmista taikina:

Laita kädenlämpöinen maito kulhoon. Sekoita pieni ripaus sokeria joukkoon ja ripota kuivahiiva maidon pinnalle. Anna seistä 10–20 minuuttia, kunnes seos kuplii. Lisää sokeri, tangzhong, maitojauhe, kananmuna, vehnäjauhot ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi. Vaivaa yleiskoneessa 5–7 minuuttia. Lisää voi vähitellen ja vaivaa vielä 5–7 minuuttia, kunnes taikina on sileä ja irtoaa kulhon reunoista.

Kohota:

Kohota taikina lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin 1–2 tuntia (uuni matalalla, alle 40 °C, toimii hyvin).

Muotoile ja kohota

Voitele leipävuoka (noin 1 l, esim. 22 × 10 × 20 cm). Kumoa taikina pöydälle, poista ilmakuplat ja jaa kolmeen osaan. Kauli jokainen 15 cm pitkäksi ja 10 cm leveäksi levyksi. Taita päät keskelle ja rullaa tiukasti. Aseta rullat vuokaan saumapuoli alaspäin. Kohota lämpimässä 1–2 tuntia, kunnes taikina on noussut vuoan yläreunaan tai yli.

Paista ja jäähdytä:

Lämmitä uuni 180 °C (kiertoilmalla 160 °C). Voitele pinta maidolla (mattapinta) tai kananmunalla (kiiltävä pinta). Paista 30–35 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä leivinpaperilla.

Anna leivän jäähtyä hetki vuoassa, kumoa ritilälle ja anna jäähtyä kokonaan. Viipaloi jäähtyneenä tai tarjoile lämpimänä.

Resepti: Mikko Takala & Jesper Björkell, Tokio – Ruokamatka metropoliin (Readme 2025)

Katso yllä olevalta videolta Mikko Takalan ja Jesper Björkellin Japani-vinkit!

Lisää aiheesta:

Intialainen pav-sämpylä – katuruoan kera tai sellaisenaanOletko jo kokeillut miljoonien palvomaa hittileipää? Pumpulinpehmeää ja maukastaRavintoloiden suosikkileipä valmistuu helposti vain kolmesta ainesosasta – eikä yksikään näistä ole hiivaUunituoretta leipää, joka valmistuu kuin itsestään – nappaa talteen superherkullisen focaccian resepti!Nyt on helppoa! Vaivaton valkosipulileipä hurmaa mehevällä maullaanHerkulliset bagelit valmistuvat käden käänteessä – testaa superhelppo resepti!
RuokaLeipäHuomenta SuomiMakuja
Japanilainen maitoleipä eli shokupan.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 14:25
    Kasvisruokavalio

    Kielenhuoltaja kasvismakkarakohusta: Eihän lihapullakaan ole pulla

  • 13:14
    Kasvikset

    Näin teet täydelliset uunijuurekset – helppoa ja halpaa!

  • Eilen17:06
    Vappu Pimiä

    Vappu Pimiän mahtava hittikeitto: "Yksi arjen parhaista pelastajista"

  • Eilen09:04
    Puuro

    Kuinka monta grammaa puuroa pitäisi syödä aamupalaksi?

  • Eilen07:34
    Verot

    Näitä yllättäviä ruokia et voi ostaa lounasedulla