Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kotitaloustuntien klassikko! Teeleivistä entistäkin parempia simppelillä kikalla

Muistatko vielä kotitaloustuntien teeleivät?
Muistatko vielä kotitaloustuntien teeleivät?
Julkaistu 02.09.2025 17:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Muistatko vielä iki-ihanat kotitaloustuntien teeleivät? Näin teet niistä entistäkin parempia.

Kun mainitsee sanan teeleipä, monen suomalaisen mieli palaa ajassa taaksepäin koulun kotitaloustunnille. Teeleivät ovat olleet monelle yksi ensimmäisistä suolaisista leivonnaisista, jota on opeteltu tekemään.

Leivän nimen alkuperä lienee Englanti, jossa iltapäiväteen kanssa on perinteisesti nautiskeltu skonsseja eli englantilaisia teeleipiä.

Ruotsalainen kikka teeleipiin

Suomessa ja Ruotsissa teeleivissä käytetään usein vehnäjauhojen lisäksi myös kaurahiutaleita. Joukkoon voi lisätä myös esimerkiksi juustoraastetta. 

Salaisuus ekstrakuohkeisiin teeleipiin on monissa ruotsalaisohjeissa se, että maito ja kaurahiutaleet sekoitetaan keskenään jo edellisenä iltana. 

Sitten maito-kaurahiutaleseoksen annetaan tekeytyä jääkaapissa, ja seuraavana aamuna joukkoon lisätään lämpimään veteen sekoitettu hiiva sekä muut ainesosat. Leivät leivotaan pellille, jonka jälkeen niiden annetaan vielä rauhassa kohota ennen paistoa.

Näin teet kotitaloustunnin teeleivät

Teeleivistä tulee kuitenkin erittäin herkullisia myös nopeammalla, kotitaloustunneilta tutulla valmistustavalla.

Teeleivät

teeleipä3
Teeleivät valmistuvat uunissa vartissa.

4 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
½ tl suolaa
50 g margariinia
1 ½ dl kylmää maitoa

Tee näin: 

1. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

2. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja nypi margariini joukkoon.

VINKKI: Taikinaan voi lisätä raastettua porkkanaa tai juustoa. Osan jauhoista voi korvata kaurasuurimoilla tai grahamjauhoilla.

3. Lisää maito. Sekoita puukauhalla taikinaa mahdollisimman varovasti, ettei se sitkisty.

4. Taputtele taikina pellille leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin kahdeksi senttimetrin paksuiseksi pyöreäksi leiväksi.

5. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan ristikkäin. Pistele leivät haarukalla.

6. Paista teeleipiä uunin keskiosassa 15 minuuttia. Taita leivät ja revi ne haarukalla kahtia. 

teeleipä5Teeleivät maistuvat lämpiminä voin kera.

Resepti: Aura Liimatainen & Tuula Teerikangas: Leivomme 1 (WSOY)

Katso myös: Videolla ohje klassikkokastikkeeseen

0:51Kananmunakastike – näin teet sen oikeinNäin teet maukkaan kananmunakastikkeen.

Lisää aiheesta:

Legendaariset leivät valmistuvat hetkessä – muistatko nämä koulun kotitaloustunnilta?Teitkö sinäkin näitä kotitaloustunnilla? Legendaariset leivät valmistuvat hetkessäMuistatko tämän kotitaloustuntien klassikon? Viikonlopun helppo iltapalaherkku valmistuu hetkessä Näin teet itse tuorepastaa ilman kananmunaa ja pastakonetta – yllättävän helppoa ja herkullista!Tippaleivät syntyvät helposti myös kotona! Yllättävällä raaka-aineella teet herkuista entistäkin parempiaPaluu menneisyyteen: Näin teet täydelliset muurinpohjaletut – takuuvarma pitsireuna!
RuokaLeipäLeivontaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:25
    Sienet

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • Eilen09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 25.10.17:24
    Viinit

    Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa"

  • 25.10.09:42
    Ruokahävikki

    Teemu syö joka päivä täysin ilmaiseksi – löysi kerran lähes 500 euroa käteistä roskiksesta

  • 24.10.18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!