Tätä Suomi-fanien kannattaa toivoa Huuhkajilta ja EM-lohkojen päätöspeleiltä – keskiviikko voi olla todellinen kynsienpureskelupäivä!

7:03
Tulosruutu teki selkoa Huuhkajien tilanteesta Belgia-ottelun alla. Puolustaja Jere Uronen on ollut yksi joukkueen tärkeimmistä palasista.

Huuhkajat pelaa jatkostaan jalkapallon EM-kisoissa, kun se kohtaa B-lohkon päätösottelussa Belgian maanantaina. Jos Suomi ei tee jättiyllätystä ja voita Belgiaa, se saattaa joutua jännittämään mahdollista neljännesvälieräpaikkaansa keskiviikkoiltaan saakka. 

EM-kisojen lohkovaihe pelataan loppuun maanantain (C- ja B-lohkot), tiistain (D) ja keskiviikon (E ja F) aikana. Jatkoon pääsevät lohkojen kaksi parasta ja neljä parasta lohkokolmosta. 

Näin EM-lohkon järjestys ratkeaa tasapisteissä:

Kahden tai useamman maan päätyessä tasapisteisiin EM-alkulohkossa, joukkueiden keskinäinen järjestys ratkaistaan seuraavasti.

1. Keskinäisten otteluiden pistemäärä
2. Keskinäisten otteluiden maaliero (tehdyt maalit – päästetyt maalit = maaliero)
3. Tehtyjen maalien määrä keskinäisistä otteluista
4. Kaikkien pelattujen otteluiden maaliero
5. Kaikkien pelattujen otteluiden tehtyjen maalien määrä
6. Kaikkien pelattujen otteluiden voittojen määrä
7. Jos lohkovaiheen päätösottelussa vastakkain olevat joukkueet ovat tämänkin jälkeen tasoissa, ne voivat ratkaista keskinäisen paremmuutensa rangaistuspotkukilpailulla. Tämä pätee vain, jos kyseiset joukkueet ovat ainoina tasatilanteessa.
8. Vähiten kurinpitopisteitä kerännyt joukkue (pisteytys jaettujen varoitusten ja ulosajojen perusteella)
9. EM-karsintojen rankingtilaston sijoitukset

Lohkokolmosten arvottamisessa kriteerit ovat seuraavat tässä järjestyksessä: lohkovaiheen pisteet, lohkovaiheen maaliero, lohkovaiheen tehdyt maalit,  lohkovaiheen voitot, alhaisempi kurinpitopistemäärä ja sijoitus EM-karsintojen rankingissa.

Päätöskierroksella on vielä valtavasti panosta, sillä potentiaalisia jatkoonmenijöitä on selvästi enemmän kuin paikkoja. Alla MTV Urheilun selvitys, jossa on lohkon alla mainittu sen tämänhetkinen tilanne (maa, pisteet ja maaliero) sekä jäljellä olevat ottelut. Selvityksessä painotetaan sitä, miltä Huuhkajien jatkosaumat näyttäisivät sen päätyessä lohkokolmosten vertailuun Belgia-tappiolla tai -tasapelillä. 

Suomen lohkon (B) tilanne

Tilanne ennen päätöskierrosta: Belgia 6 (5-1), Venäjä 3 (1-3), Suomi 3 (1-1), Tanska 0 (1-3)
Ottelut 21.6.: FIN-BEL, RUS-DEN 

Suomi voi päätyä lohkossaan vielä sijoilla 1-4. Jos se voittaa Belgian, se on varmasti jatkossa – oli sijoitus mikä tahansa sijojen 1-3 välillä. Tasapelikin riittää lohkon kakkospaikkaan, jos Tanska voittaa samalla Venäjän. Tasapelillä on muutenkin kelpo mahdollisuudet neljännesvälieriin, mutta jos Suomi jää lohkokolmoseksi Venäjän taakse, se joutuu jännittämään vielä muiden lohkojen tapahtumia. Tappio voi tietää lohkon jumbosijaa, ja lohkokolmostenkin vertailussa kolme pistettä negatiivisella maalierolla vaikuttaa liian köykäiseltä saldolta. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Lohko A

Lopputilanne: Italia 9 (7-0), Wales 4 (3-2), Sveitsi 4 (4-5), Turkki 0 (1-8)

A-lohko pelattiin päätökseen jo sunnuntaina. Italia ja Wales ovat varmasti jatkossa, Sveitsi kampesi itsensä lohkokolmoseksi nappaamalla tärkeän voiton Turkista. Jos Suomi taistelisi Belgiaa vastaan tasapelin, se menisi mahdollisessa lohkokolmosten vertailussa varmasti Sveitsin edelle. Kolmen pisteen loppusaldo ei tähän riitä. 

Lohko C

Tilanne ennen päätöskierrosta: Hollanti 6 (5-2), Ukraina 3 (4-4), Itävalta 3 (3-3), Pohjois-Makedonia 0 (2-5)
Ottelut 21.6.: UKR-AUT, MKD-NED

Suomen kannalta Ukrainan ja Itävallan ottelu on huippukiinnostava. Jos maat pelaavat tasan, Suomi voi nousta Itävallan ohi mahdollisessa lohkokolmosten vertailussa ainoastaan erittäin suurimaalisella Belgia-tasapelillä. Suomen kannalta suotuisin tulos tästä ottelusta olisi voitto kummalle tahansa, jolloin kolmospaikkavertailu tapahtuisi tappion kokeneeseen joukkueeseen. Pohjois-Makedonia on varmasti lohkojumbo. 

Lohko D

Tilanne ennen päätöskierrosta: Tshekki 4 (3-1), Englanti 4 (1-0), Kroatia 1 (1-2), Skotlanti 1 (0-2)
Ottelut 22.6.: CZE-ENG, CRO-SCO 

Suomelle kävisi loistavasti tasapeli Kroatian ja Skotlannin päätöspelistä, sillä se takaisi varman etuajoaseman mahdollisessa lohkokolmosten vertailussa. Heikoin vaihtoehto Huuhkajille olisi puolestaan Kroatian vähintään kahden maalin voitto ja tasapeli ottelusta Tshekki-Englanti. Tuossa tapauksessa neljäkään pistettä ei riittäisi. 

Lohko E

Tilanne ennen päätöskierrosta: Ruotsi 4 (1-0), Slovakia 3 (2-2), Espanja 2 (1-1), Puola 1 (2-3)
Ottelut 23.6.: SWE-POL, SVK-ESP

Superkiinnostava lohko Huuhkajien kannalta, jos se on lohkokolmosten vertailussa. Ruotsin ja Slovakian voitot tai tasapelit olisivat herkkua Suomelle, Espanjan ja Puolan voitot puolestaan laskisivat mahdollisuuksia.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Lohko F

Tilanne ennen päätöskierrosta: Ranska 4 (2-1), Saksa 3 (4-3), Portugali 3 (5-4), Unkari 1 (1-4)
Ottelut 23.6.: GER-HUN, POR-FRA

Myös todella kimurantti lohko Suomen kannalta, jos se on lohkokolmonen. Unkarin niukan yllätysvoiton Huuhkajat ottaisi avosylin vastaan, mutta Saksa on ottelussa jättimäinen suosikki. Myös Ranskan voitto kelpaisi. Saksan voitto tai tasapeli sekä tasapeli ottelusta Portugali-Ranska olisi painajainen Suomelle, sillä tuolloin Huuhkajat jäisi 3-4 pisteellään lohkokolmosten vertailussa armotta jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja