SM-liigassa seilaa huolestuttavan harmaa nippu: "Ei oikeastaan mitään hyvää" – Tampereella räiskynyt senkin edestä

Sihvosen videokolumni: Jouko Myrrä toimi väärin saatuaan tiedon Ilves-potkuistaan 4:26
Sihvosen videokolumni: Jouko Myrrä toimi väärin saatuaan tiedon Ilves-potkuistaan.

Uusi SM-liigakausi on saatu hyvin rullaamaan. Kärppiä lukuun ottamatta jokainen seura on pelannut vähintään kymmenen ottelua. Mistä ovat löytyneet alkukauden suurimmat yllätykset? MTV Urheilun jääkiekkotoimittaja Ilari Savonen perkaa nostoja.

Pääkuvan videolla Petteri Sihvosen videokolumni: Jouko Myrrä toimi väärin saatuaan tiedon Ilves-potkuistaan.

Ennen kauden alkua SM-liigan yllä pyöri kova puhuri. Monet seurat vahvistuivat ja Liigaan saapui muun muassa Leijonien MM-kultajoukkueista tuttuja pelaajia. Puhuttiin Jori Lehterästä, Sami Nikusta, Joonas Kemppaisesta ja kumppaneista.

Alkusyksyn isoin jytky tuli kuitenkin penkin takaa. Mutta mitä muita yllätyksiä matkan varrelle on mahtunut?

Tässä viisi poimintaa:

5. Hakulinen ja pitävä lukko

Lukon yllätyselementtiä himmentää se, että raumalaisjoukkue lähti kauteen varsin kelvollisella nipulla. Sen riveistä löytyi laatupelaajia, minkä myötä Lukkoa saattoi povata mestarisuosikkien kovimpaan haastajajoukkoon. Se, miten vahvasti Lukko on aloittanut kauden, on kuitenkin yllätys.

Joukkueen rungossa tapahtuneet muutokset eivät ole liiemmälti näkyneet isossa kuvassa, vaan Lukko on takonut kovaa tulosta pöytään (2,00 pts per peli -tahti). Menestyksen taustalta löytyy kaksi merkittävää tekijää: Anrei Hakulinen ja Artjom Zagidulin. Kapteeni Hakulinen on ollut Lukon pelillinen moottori, minkä ohessa hän on paukuttanut jo kymmenen (5+5) tehopistettä. Zagidulin taas on ollut seuran nimeen sopien pitävä lukko. Torjuntaprosentti 93,47 kertoo paljon niin hänen kuin koko Lukon alkukaudesta. Viisikkopuolustus on toiminut ja Lukon nuottaan on tehty kaikista vähiten maaleja (15). Huomioita seikka on kuitenkin se, että Lukko ei ole kohdannut vielä kertaakaan SM-liigan ”kolmea suurta” eli Tapparaa, Ilvestä tai Kärppiä.

4. HIFK:n kriisin kulminaatiopisteet

HIFK:n kohdalla ehdittiin puhua jo kriisistä pitkän tappioputken yhteydessä. Oliko IFK niin huono, mitä tulokset antoivat ymmärtää? Ei. Näkyikö IFK:ssa aidosti lupaavia merkkejä? Niin, se onkin erittäin hyvä kysymys.

IFK:ta oli käytännössä pakko epäillä hyvin maltillisen kesän jälkeen. Toisin kuin esimerkiksi Tappara ja Kärpät, IFK ei lähtenyt mukaan kilpavarusteluun. Nordenskiöldinkadulla uskottiin jatkuvuuteen. Punapetojen surkea alku johtui pitkälti siitä, että sen vene vuosi edestä ja takaa. IFK:n viimeistelytehokkuus on ollut umpisurkeaa (laukaisuprosentti 7,0, SM-liigan toiseksi heikoin lukema), minkä lisäksi sen maalivahtipeli ei antanut tarvittua happea. Niilo Halonen epäonnistui pahoin alkukauden pätkällä (kuusi ottelua, torjuntaprosentti 82,83), menettäen ykköstorjujan aseman Roope Taposelle. Tuotteliaisuus ja Taposen rauhoittama maalivahtitilanne takaavat sen, että IFK parantelee asemiaan. Mutta kuinka paljon?

HIFK:n Roope Taposelta uskomaton torjunta Kuopiossa 0:37
HIFK:n Roope Taposelta uskomaton torjunta Kuopiossa.

3. Kapellimestari Räsänen ja viiltävä KalPa

KalPan viiden ottelun mittainen voittoputki meni lauantaina poikki, kun se jäi nollille Kouvolassa. KalPa on kokenut tuntuvia loukkaantumistakaiskuja, mikä ei voi olla näkymättä pitkässä juoksussa.

KalPan yllättävän hyvän alkukauden isoin arkkitehti on ollut Aapeli Räsänen, 24. Häntä voi povata tällä kaudella A-maajoukkueympyröihin. Räsänen on ollut KalPan pelillinen johtaja, minkä lisäksi hän on takonut hurjaa tulosta: 10 ottelua, 5+7=12. Odotusarvoihin nähden KalPa on SM-liigan alkukauden positiivisin ilmestys.

2. Voi SaiPa sentään

SM-liigan ylivoimaisesti heikoin suorittaja löytyy Lappeenrannasta. Kymmenen ottelua ja vain yksi suora voitto. Kuten Jatkoaika ansiokkaasti kertoi, SaiPa kirjautti kyseenalaista liigahistoriaa, kun se nakutti alkukauden otteluissaan vain 12 maalia. Se on alhaisin määrä miltään joukkueelta Liigan historiassa. Kaikista huolestuttavinta on se, että SaiPan pelistä ei ole näkynyt oikeastaan mitään hyvää. Odotettiinko siltä liikaa? Pidettiinkö Pekka Virran synnyttämää kehitysjatkumoa liiallisena oletusarvona? Kenties.

On vain todettava suoraan: SaiPan tämän kauden joukkue ei ole millään tavalla laadukas. Niclas Westerholmin piti kantaa ryhdikkäästi ykkösmaalivahdin viittaa, mutta hänkin on jäänyt yksin. Yllättävintä on ollut se, miten hajuton, mauton ja väritön SaiPa on ollut. Tuoreeltaan, kaiken päälle, joukkueesta paljastui vielä kiusallinen kritisointi- ja viestintävirhe (Ilta-Sanomien juttu), mikä sen kuin lisäsi Idän ihmeen alkukauden ankeutta. Paljoa ei voinut odottaa, mutta hämmentävän vähän on silti tullut pöydälle.

SaiPan projektia luotsaava Pekka Virta on purkanut joukkueen heikkoa alkukautta useissa lehdistötilaisuuksissa 2:21

Värikästä tekstiä läpi syyskauden: SaiPan projektia luotsaava Pekka Virta on purkanut joukkueen heikkoa alkukautta useissa lehdistötilaisuuksissa.

1. Ilveksen shokkiratkaisu

Potkut saanut Jouko Myrrä ei saanut hyvästellä Ilves-pelaajia – miksi näin, toimitusjohtaja Risto Jalo? 1:08
Potkut saanut Jouko Myrrä ei saanut hyvästellä Ilves-pelaajia – miksi näin, toimitusjohtaja Risto Jalo?

Isoimmasta yllätyksestä ei tarvitse paljoa kättä vääntää. Se, että sarjataulukon kärjessä oleva joukkue vaihtaa valmentajaa, on joka kerta jättipaukku ihan missä tahansa lajissa. Toki, on selvää, että Ilveksen alkukauden menestyksessä oli koillisharhaa. Yksilöt kantoivat laivaa, jonka reitti oli enemmän ja vähemmän kadoksissa.

Antti Pennanen, jos joku, tuo ryhtiä ja rakennetta Ilveksen pelaamiseen. Oli ymmärrettävää, että ratkaisu nostatti kulmakarvoja. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ei ollut mitenkään väärässä, kun hän puhui tilanteen epäreiluudesta C Moren lähetyksessä. Jos sekään ei riitä, että johdat sarjaa, niin mikä sitten riittää? Ratkaisussa oli monta kulmaa. Sitä saattoi ihmetellä, mutta sille saattoi antaa myös ymmärrystä. Todella harvinainen liike.

Lue myös:

    Uusimmat