Tässä ensi vuoden IT-menestys

Puhelimen jatkeena toimivista älykelloista povataan uutta mobiilialan piristettä.

Älykkäillä rannelaitteilla on kysyntää jo nyt, mutta tällä haavaa ne kiinnostavat lähinnä teknologian edelläkävijöitä.  

– Suosio kasvaa, kun merkittävät valmistajat, kuten Apple, Samsung ja Microsoft, tuovat ne ryminällä kuluttajamarkkinoille. Tämä tapahtuu seuraavan vuoden aikana, sanoo biohakkeri ja teknologia-asiantuntija Teemu Arina.  

Älykellot tulivat Suomen markkinoille noin vuosi sitten. Nykyiset mallit toimivat lähinnä kuntoilun seurantalaitteina ja kännykän toimintojen jatkeena. Laitteesta saa muun muassa sykemittarin, ja esimerkiksi palaverissa voi tarkastaa sähköpostit ja puhelut huomaamattomasti ranteesta.  

– Näkisin älykellojen hyödyllisyyden yhtä lailla hyötyliikunnan kannustajina kuin matkailijan navigointiapuna ja himoliikkujan virtuaalivalmentajana, sanoo konsultointiyhtiö Digital Media Finlandin konsultti Tommi Rissanen.  

Kehitystyötä jatkettava

Älykello on vielä suhteellisen hyödytön, jos sitä ei ole kytketty puhelimeen. Rissasen mukaan voittajia ovat mallit, jotka toimivat itsenäisesti ja keskustelevat muiden laitteiden ja sovellusten kanssa.  

– Laitteiden ja pilvipalvelujen välinen kommunikaatio ratkaisee lopullisen menestyksen. Kun yhä useammat laitteet ja palvelut toimivat yhdessä, tulee niiden keräämästä tiedosta merkityksellisempää ja arvo kuluttajille kasvaa, hän sanoo.  

Muita pohdinnan aiheita älykellovalmistajille on, miten laitteen akun saa kestämään pidempään, voisiko se olla vedenkestävä ja miten esimerkiksi pulssin mittaamiseen saisi tarkkuutta.  

Arina kertoo, että puettava teknologia yleistyy nyt nopeasti osaksi arkeamme. Hän tietää myös, mihin tuotekehittelyssä siirrytään seuraavaksi.  

– Seuraava kilpailukenttä liittyy terveysteknologiaan ja kehosta kerättäviin biosignaaleihin.

Lue myös:

    Uusimmat