Suomalaiskeksintö kertoo hetkessä, sairastatko vakavaa ahtaumaa – terveysteknologian vienti kovassa kasvussa

1:58imgKatso video: Tämä laite selvittää aivoinfarktiriskin vain minuuteissa – miten terveystoimittajan kävi?
Julkaistu 14.07.2025 19:04
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Kuluttajien kiinnostus ja panostus omaan terveyteen ja hyvinvointiin näkyy myös Suomen terveysteknologian alalla. 

Hyvinvointi ja terveys ovat aloja, joille ennustetaan tuleville vuosille entistäkin suurempaa kasvua.

Pelkästään Yhdysvalloissa hyvinvointi edustaa yli 500 miljardin dollarin vuosittaisia menoja kuluttajille ja kasvua tapahtuu vuosittain 4–5 prosenttia, selviää McKinseyn raportista.

Suomessa terveysteknologian tuotevienti on kasvanut joka vuosi kahdenkymmenen viime vuoden ajan. Ylijäämää on tänä aikana kertynyt yli 16 miljardia euroa, kertoo Business Finland.

Alan kasvusta huolimatta kuluttajat raportoivat, että osa heidän hyvinvointitarpeistaan ei tule täytetyksi nykyisellä tarjonnalla.

Etenkin nuoremmat kuluttajat raportoivat, etteivät heidän mielenterveyteen tai sydän- ja suolistoterveyteen liittyvät tarpeensa tule täytetyiksi, käy ilmi McKinseyn selvityksestä.

Näihin tarpeisiin moni suomalainen start-up pyrkii nyt vastaamaan.

Lue myös: Markon masennus parani myssyhoidolla – sähköä johdetaan aivoihin kotisohvalla

Kovaa tiedettä, heikompaa kaupallista osaamista

Nordic Science Investments tekee työtä yhdistääkseen suomalaiset tiedepohjoiset start-up-yritykset ja rahoittajat, jotta uudet terveysinnovaatiot pääsisivät niin kotimaisten kuin ulkomaalaisten kuluttajien hyödynnettäviksi.

Suomella on syystä hyvä maine ja todella hyvä historia start-upeissa. Perinteisellä tiedepuolella on vielä paljon tehtävää, Matti Hautsalo Nordic Science Investementsiltä kertoo.

Maailmalla tiedetään, että Suomesta tulee loistavia insinöörejä ja tiedemiehiä, mutta usein emme ole niitä parhaita kaupallistajia. Nyt sekin osaaminen on kasvussa.

Matti HautsaloSijoitusasiantuntija Matti Hautsalon mukaan voitot tiedesijoittamisesta jakaantuvat yrittäjille, yliopistoille ja sijoittajille.MTV

Yksi esimerkki on suomalaisyritys AIETELLA, jonka tavoite on mullistaa sydän- ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisy Suomessa ja maailmalla.

Jack Parkerin sekä Onni Erikssonin tekoälyä ja yleisiä kuvantamismenetelmiä, kuten magneettikuvausta, tietokonetomografiaa ja ultraäänikuvantamista, yhdistävä AIM-teknologia havaitsee verisuonipoikkeamia, jotka ovat yhteydessä aivoinfarkteihin.

Siinä missä kokeneet radiologit ja kardiologit saattavat käyttää jopa tunnin verisuonirakenteiden muutosten manuaaliseen mittaamiseen ja dokumentointiin, AIATELLA:n teknologia hoitaa sen muutamissa minuuteissa.

Tulevaisuudessa se voi lisätä lääkäreiden mahdollisuutta diagnosoida, seurata ja hoitaa sydän- ja verisuonitautipotilaita tarkemmin ja yksilöllisemmin, Parker sanoo.

Lue myös: Juha Hannulan keskospojalla oli erikoinen tapa rauhoittaa itsensä – insinööri-isä keksi vauvojen unta kohentavan laitteen

Positiivinen spiraali

Tiedesijoittamista on kritisoitu siitä, että verorahoilla rahoitettujen yliopistotutkimusten tulokset ja niistä kehitetyt innovaatiot tuovat lopulta rahaa vain sijoittajien tileille.

Hautsalon mukaan tiedesijoittamisesta hyötyvät kuitenkin niin suomalainen tutkimus ja yhteiskunta kuin start-up-yrittäjät ja sijoittajatkin.

Jos onnistutaan, voitetaan aina yhdessä. On sitten kyse vihreästä teknologiasta tai lääketieteestä ja terveysteknologiasta, vaikuttaa se ihmisten jokapäiväiseen elämään.

Voitosta pääsevät osallisiksi niin yrittäjät, yliopistot kuin sijoittajatkin.

Hautsalon mukaan näin on käynyt muun muassa suomalaisen Mobidiag Oy:n historiassa. 

Helsingin yliopisto sai useita kymmeniä miljoonia käteistä, josta iso osa meni takaisin perustutkimukseen. Tällaisen positiivisen spiraalin luominen on siis todella mahdollista ja hyödyttää meitä kaikkia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi