Tällainen on Valtion vierastalo, johon uusi presidenttipari muuttaa – jopa Trump kelpuutti majapaikakseen

Presidentin virka-asunto Mäntyniemi menee remonttiin maaliskuussa, ja uusi presidenttipari muuttaa Valtion vierastaloon. Muun muassa valtiovieraiden majoittamiseen käytettyä taloa on vuosien varrella sekä kiitetty että kritisoitu.

Sunnuntaina valittu uusi presidentti Alexander Stubb pääsee historialliseen miljööseen muuttaessaan Valtion vierastaloon Munkkiniemeen maaliskuussa.

Vierastalo sijaitsee upealla paikalla meren rannassa yhdellä Helsingin arvostetuimmista alueista. Osasta huoneista on näkymä Laajalahdelle.

Vuonna 1984 valmistuneen talon on suunnitellut Viipurissa syntynyt arkkitehti Einari Teräsvirta, joka oli paitsi arkkitehti, myös telinevoimistelija ja olympiavoittaja.

Hän on suunnitellut myös vierastalon vieressä olevan hotelli Kalastajatorpan päätalon.

Valtion vierastalo Helsingin Munkkiniemessä talvella lumen ympäröimänä.

Vierastalossa on kaikkiaan 11 majoitushuonetta, oleskelutila, saunaosasto, uima-allas ja ruokasali 20 vieraalle.

Tässä yksi talon majoitustiloista.

Talon takana oma tykki

Vierastalon suunnittelu alkoi 1970-luvun lopulla, koska Suomessa ei ollut asianmukaisia tiloja korkean tason valtiovierailujen järjestämiseen.

Tontti lohkaistiin kalliolta ratsumestari ja majuri Gert Skytten nimikkopuistosta.

Paikalla sijaitsi yksi Helsingin ilmatorjunnan toisen maailmansodan aikaisista tykkipattereista.

Neljän patterin paikalle sijoitettiin myöhemmin muistoksi vanha tykki. Munkkiniemen tykki löytyy edelleen vierastalon takaa läheltä Kalastajatorppaa, joka toimi sodan aikana hetken sotilassairaalana.

Munkkiniemen patteri oli viimeisiä, joita Helsinkiin sodan aikana perustettiin. Patterin koodinimi oli Torppa.

Kokous- ja oleskeluhuone on sisutukseltaan yksinkertainen.

Myös Valtion vierastalon oleskelutilojen värimaailma on hillitty.

Hotelli huolehtii vieraiden tarjoiluista

Vierastalo haluttiin rakentaa hotelli Kalastajatorpan lähelle, jotta talolle ei tarvittu omaa henkilökuntaa. Sen sijaan valtionyhtiö Arctian omistama hotelli hoiti sen palvelut.

Nykyään palveluista vastaa Hilton Helsinki Kalastajatorppa.

Sisustus Nurmesniemen käsialaa

Sisustuksen suunnitteli sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemi työryhmänsä kanssa. Tavoitteena oli tuolloin "nykyaikainen suomalainen ilme".

Materiaalit olivat pääosin kotimaisia ja kalusteet suomalaista tuotantoa. Huonekalut ovat pääasiassa Alvar Aallon töitä.

Sisustus sai aikoinaan vuolaita kehuja ja Nurmesniemi palkittiin vuoden sisustusarkkitehtinä. Sittemmin sisustuksen on nähty jääneen ajastaan jälkeen.

Yksityiskohta vierastalossa.

Kuvanveistäjä Raimo Utriaisen veistos ja Alvar Aallon valaisin.

Valtion vierastalon sisustusyksityiskohtia.

Seinillä muun muassa Rafael Wardia

Taloon hankittiin alun perin kaksi tilausteosta: pääportaiden nimetön kattoveistos on Raimo Utriaisen. Toisen kerroksen ruokasalissa on Airi Snellman-HännisenTalvimeri.

Lisäksi huoneissa on teoksia muun muassa Rafael Wardilta ja Timo Sarpanevalta.

Kuvanveistäjä Raimo Utriaisen veistos vierastalon porrashallissa.

Saunaankin pääsee

Tilaa vierastalossa on 2 500 neliömetriä, josta suuren osan kaappaa 170 neliön kokoinen päävieraan tila. Talossa on kaikkiaan 11 majoitushuonetta, oleskelutila, saunaosasto, uima-allas ja ruokasali 20 vieraalle.

Talon sisätiloja on esitelty harvoin turvallisuussyistä.

Vierastaloa ei ole suojeltu asemakaavalla tai lailla, mutta sen omistavan Senaatti-kiinteistöjen omassa luokituksessa se on niin sanottu vastuusuojelukohde, eli sitä pidetään suojellun rakennuksen veroisena arvorakennuksena.

Senaatti-kiinteistöt remontoi talon perusteellisesti vuosina 2022–2023.

Senaatti-kiinteistöt vastaa rakennuksesta ja sen ylläpidosta. Rakennuksessa tapahtuvasta toiminnasta vastaa valtioneuvoston kanslia.

Valtion vierastalon aula.

Päävieraan sviitti henkii hillittyä eleganssia.

Sauna on olennainen osa vierastaloa.

Uima-allastilassakin on suomalaista designia.

Valtion vierastalon saunaosaston oleskelutilassa pääosassa on puu.

Tunnettuja vieraita

Vierastalossa ovat majoittuneet vuosien varrella muun muassa Venäjän presidentti Boris Jeltsin, Kiinan presidenttipari sekä Yhdysvaltain presidentit George Bush ja Donald Trump.

Donald ja Melania Trump asuivat vierastalossa paljon medianäkyvyyttä saaneen Helsingin vierailunsa aikana vuonna 2018. Trump tapasi kaupungissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Talon arveltiin olevan prameaan sisustukseen mieltyneelle Trumpille liian arkinen, mutta mediatietojen mukaan presidentin seurue oli kiitellyt ainakin Munkkiniemen merellisiä maisemia.

Trumpien vierailua vierastalossa turvasivat lukuisat poliisit.

Koivisto asui Mäntyniemessä lakon takia

Suomen presidenteistä rakennuksessa on asunut vain Mauno Koivisto. Hänenkin majoittumisensa kesti vain muutaman päivän huhtikuussa 1986 virkamieslakon takia.

Seuraavaksi vierastaloon majoittuu tuleva presidenttipari Stubb ja Suzanne Stubb-Innes. He asuvat Munkkiniemessä, kunnes varsinaisen presidentin virka-asunnon Mäntyniemen remontti lähistöllä Meilahdessa valmistuu vuonna 2026.

Juttua päivitetty 12.2.2024 kello 12.07.

Lue myös:

    Uusimmat