Valtion vierastalon 80-luvun sisustus kirvoittaa mielipiteitä – "Oman aikansa kokonaistaideteos"

Valtion vierastalossa Helsingin Munkkiniemessä on majoittunut vuosikymmenten aikana lukuisia arvovieraita.

Siellä yöpyi myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolisonsa Melania Trumpin kanssa. Talo on samalla näyteikkuna vieraille esimerkiksi suomalaiseen designiin.

Turvallisuussyistä kuvia talon sisältä esitellään harvoin julkisuudessa, mutta Trumpin vierailun jälkeen talosta on julkaistu kuvia suomalaisessa mediassa.

Talon varsin alkuperäisenä säilynyt sisustus on nostanut keskustelua. Helsingin Sanomissa julkaistiin keskiviikkona mielipidekirjoitus, jossa sisustuksen väitettiin laahaavan menneillä vuosikymmenillä.

Valtioneuvoston kanslian hallintoyksikön päällikkö Heikki Hovin mukaan sisustuksessa tavoitellaan rakennusajan henkeä. Kyseessä on arkkitehtuurinen ja sisustuksellinen kokonaisuus.

Talo valmistui vuonna 1984. Arkkitehtina oli Einari Teräsvirta. Sisustuksesta vastasi Antti Nurmesniemi, ja talo on sisustettu pitkälti arkkitehti ja muotoilija Alvar Aallon huonekaluilla.

– Ollaan lähdetty siitä, että se on sen ajan kokonaisuus. Jos ajatellaan yleistä kaupunkikuvaa, niin Museovirastossa käsitykseni mukaan halutaan, että näkyy eri aikakausien kerrostumia. Tämä on 1980-luvun puolivälin kokonaisuus.

Ei valituksia vierailta

Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh on samoilla linjoilla.

– Huonekalut ovat huolellisesti valittuja. Tämä on oman aikansa kokonaistaideteos, jolloin Aallon huonekalut olivat hyvinkin ajankohtaisia.

Hovi toteaa, että designin päivittäminen tuoreemmalla suomalaisella designilla on pohdinnan arvoinen asia.

– Miksi sielläkin ei voisi nähdä eri aikakausien kerrostumia, kun Suomi on tunnettu designistaan. Rakennushan on 80-luvun puolivälissä valmistunut, eli varmasti pitää pikkuhiljaa alkaa pohtia, kaipaako se julkisivuremonttia.

Lindh tyrmää tarpeen uudistaa sisustusta.

– Missään tapauksessa ei ole tarvetta uudistaa. On hyvä, jos nuorille suunnittelijoille annetaan tilaa, mutta tämä on sen ajan taideteos. Nuorten suunnittelijoiden työtä voidaan esitellä uudemmissa kohteissa.

Hovin mukaan vieraat ovat olleet tyytyväisiä majoitukseen eikä siitä ole annettu negatiivista palautetta.

Talossa on Trumpin lisäksi yöpynyt muitakin korkean tason vieraita, muun muassa Venäjän entinen presidentti Boris Jeltsin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja