Jenni Haukio MTV:n erikoishaastattelussa – tätä hän jää kaipaamaan ajasta presidentin puolisona

Jenni Haukio kertoo kokemuksistaan ja roolistaan presidentin puolisona 7:13
Tohtori Jenni Haukio puhuu MTV Uutisten haastattelusta elämästään presidentin puolisona ja siitä, mitä hän jää kaipaamaan.

Tohtori Jenni Haukio kirjoitti kirjan Sinun tähtesi täällä, jossa kertoo elämästään presidentin puolisona.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puoliso, tohtori Jenni Haukio raottaa elämäänsä presidentin puolisona kirjoittamassa uutuuskirjassaan Sinun tähtesi täällä (WSOY). Niinistö valittiin presidentiksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa ja ensi vuonna Suomeen äänestetään uusi presidentti.

Haukio on edustanut Suomea miehensä rinnalla, presidentin puolisona, vuosien aikana kaikkiaan yli 30 maassa ja tavannut lukemattomia ihmisiä. Ensi vuonna Haukion elämässä kääntyy uusi sivu.

– Varmasti, jos jotain jään kaipaamaan, niin ihmisiä, joita olen saanut tavata ja joiden kanssa olen saanut työskennellä. Mutta 11 vuotta on pitkä aika ja päällimmäinen tunteeni on ilo ja kiitollisuus siitä, että olen näin pitkään saanut palvella omaa maatani tasavallan presidentin rinnalla. Se on ollut minulle hyvin merkityksellinen luottamustehtävä, Haukio kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Haukio on muovannut vuosien aikana oman tehtävänkuvansa presidentin puolisona ja valinnut teemoikseen itselleen tärkeitä asioita.

– Presidentin puolison rooli riippuu aina hänestä itsestään eli koska tätä tehtävää ei ole virallisesti määritelty, kukin luo sen oman tehtävänkuvansa itse. Itse olen toiminut useiden itselleni jo aiemmin elämästä läheisien teemojen parissa ja pyrkinyt puhumaan, ottamaan kantaa niiden asioiden puolesta, jotka koen meille kaikille yhdessä tärkeiksi. Näkymätöntä työtä on totta kai hyvin paljon, mutta se kuuluu asiaan.

Haukio on pidättäytynyt vahvoista kannanotoista liittyen poliittisiin kysymyksiin, mutta yksi olennainen poikkeus on: eläinten oikeudet. Haukio on vuosien aikana ottanut voimakkaasti kantaa turkistarhausta vastaan ja eläinten hyvinvoinnin puolesta.

– Itse olen kokenut velvollisuudekseni myöskin kunnioittaa niitä toiveita ja odotuksia, jotka kohdistuvat presidentin lisäksi myös hänen puolisoonsa ja liittyvät hänen aatepoliittiseen riippumattomuuteensa ja olenkin aina yrittänyt ottaa kantaa mahdollisimman rakentavasti, perustaen näkemykseni tieteelliseen maailmankuvaan ja kunnioittaen myös erilaisia mielipiteitä.

– Keskustelukulttuurissamme on minusta vielä runsaasti kehitettävää juuri sen suhteen, että meidän tulisi aina ymmärtää kuunnella ja kunnioittaa myös niitä mielipiteitä, jotka voimakkaastikin poikkeavat omistamme.

Presidenttipari on tavannut vuosien aikana lukuisia arvovaltaisia henkilöitä. Haukio korostaa niin kirjassaan kuin MTV Uutisten haastattelussa, että hän perehtyy aina huolellisesti tapaamiensa henkilöiden taustoisin – sitä arvostetaan puolin ja toisin kansainvälisessä vierailuvaihdossa.

– Totta kai, itse kullakin meistä, joidenkin ihmisten kanssa on nopeammin samalla aaltopituudella kuin toisten. Itselleni on muodostunut näiden vuosien aikana läheinen ystävyyssuhde Saksan liittopresidentin puolisoon Elke Büdenbenderiin ja Islannin presidentin puolisoon Eliza Reidiin, mutta monien muidenkin kanssa olen tullut läheiseksi ja mielelläni vaihtanut ajatuksia.

Niinistö ja Haukio ilmoittivat syksyllä vuonna 2017 odottavansa lasta, ja 2. helmikuuta vuonna 2018 Aaro-poika syntyi maailmaan. Haukio kuvailee haastattelussa, kuinka hän tuntee suurta kiitollisuutta onnitteluista, kannustuksesta ja tuesta, jota he saivat osakseen tuona tärkeänä päivänä.

Pieni Aaro-poika on elänyt elämänsä ensimmäiset vuodet presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä. Haukio sanoo, että kaikista tärkeimmät muistot Mäntyniemestä liittyvät perheen yhteisiin hetkiin.

– Varmasti ne rakkaimmat liittyvät perhe-elämän hetkiin siellä luonnonläheisessä Seurasaaren ympäristössä Meilahdessa Mäntyniemen rannoilla. Siellähän Suomen luontoa pääsee kokemaan vuoden ympäri kaikessa upeudessaan. Siellä olemme paljon perheenä viettäneet aikaa.

Ensi vuonna perhe muuttaa takaisin omaan yksityiskotiinsa, jossa he luovat uusia muistoja perheenä.

Mitä tulevaisuus tuo Haukiolle tullessaan, se on vielä avoinna.

– Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä yksilöidymmin auki, mutta se on selvää, että työelämään totta kai suuntaan suurella innolla.

Lue myös:

    Uusimmat