Suosittu tulehduskipulääke yhdistettiin vakaviin verenvuotoihin – hyödyt ja haitat punnittava tarkkaan

Lääkitäänkö meitä liikaa? 15:31
Syömmekö jo liikaa lääkkeitä? Asiantuntijat keskustelevat medikalisaatiosta.

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappolääkkeet ovat paikallaan sydän- ja verisuonitauteja poteville, mutta sydänoireiden ehkäisemiseen terveiltä ne eivät sovi yhtä hyvin. Sydänoireet kyllä vähenevät heiltäkin, mutta samalla suurenee riski sairastua vakaviin verenvuotoihin.

Tulokset perustuvat kolmentoista satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen meta-analyysiin, ja sen perusteella asetyylisalisyylihapolla pitää hoitaa 265 henkilöä, jotta estetään yhden sairastuminen. Vakavan verenvuodon saa kuitenkin samalla yksi potilas 210 hoidettua kohden.

Sydänoireilla tarkoitettiin sydäninfarktia, aivoverenkiertohäiriötä tai sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia. Vakaviin verenvuotoihin laskettiin kaikki verenvuodot kuten ruoansulatuselimistön verenvuodot ja kallonsisäiset verenvuodot.

Tulokset ovat samansuuntaisia aikaisempien tutkimustulosten kanssa, ja vahvistavat asetyylisalisyylihapon ristiriitaiset vaikutukset terveiden sydänoireiden ehkäisyssä. Ehkäisylääkitystä harkittaessa olisikin tärkeää punnita hyödyt ja haitat yksilöllisesti ja suhteuttaa ne potilaan sydänriskeihin ja mahdolliseen verenvuotoalttiuteen.

Tutkimus julkaistiin JAMA-lehdessä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat