Tähän aikaan vuorokaudesta liikunta on hyödyllisintä

Liikunta alentaa riskiä sairastua kroonisiin sairauksiin, parantaa unta ja nostaa vireystilaa, mutta onko sillä positiivisten terveysvaikutusten kannalta merkitystä, mihin aikaan vuorokaudesta liikuntaa harrastetaan?

Tuoreen tutkimuksen mukaan liikunnan harrastamisella päiväsaikaan on enemmän terveyshyötyjä, kuin liikunnan harrastamisella aikaan, jolloin ihmisen vuorokausirytmin mukaan tulisi nukkua – eli yöllä.

Kalifornian yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan urheilu päiväsaikaan voi parantaa unta ja alentaa terveysongelmien riskiä, joilla on tekemistä sisäisen kellon kanssa. Muun muassa väsymys, univaikeudet, painonnousu sekä immuunipuolustuksen heikentyminen lukeutuvat tutkimuksessa mainittuihin terveysongelmiin. Sen sijaan yöllä harrastetusta liikunnasta ihminen ei saa kaikkia vastaavia terveyshyötyjä, sillä yöaikaan suoritukset voivat sekoittaa ihmisen vuorokausirytmin.

Vasta julkaistun tutkimuksen päätutkija Christopher Colwell on tutkinut ihmisen vuorokausirytmiä 30 vuotta, ja kertoo, että vuorokausirytmin rikkominen voi vaikuttaa koko kehoon. Colwell muistuttaa kuitenkin, että liikunta edistää ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä – tapahtui se mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

– Jos ainoa mahdollisuutesi on urheilla keskiyöllä, jättäisin sinä päivänä liikunnan kuitenkin väliin, Colwell toteaa.

AVA

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja