Sydän- ja aivoinfarkti koronan oireita? Ruotsalaistutkimus vahvistaa tartunnan vakavat riskit

Maiden koronastrategiat poikkeavat toisistaan, eikä viisasten kiveä ole vieläkään löydetty – esimerkkeinä Britannia ja Islanti 5:29
Videolla kerrotaan, miten eri maiden koronastrategiat poikkeavat toisistaan.

Koronavirustartunnan saaneet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua sydäninfarktiin ja aivoinfarktiin. Riski näkyy ainakin neljän viikon ajan tartunnasta.

Koronatartunnan sydänriskit on tiedetty tätä ennenkin, mutta ruotsalaisten tutkimus on tiettävästi suurin tähän mennessä tehdyistä.

Infarktiriski suurimillaan taudin alussa

Tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkia koronatartunnan vuoden 2020 helmi–syyskuussa saaneita ruotsalaisia ja heistä 87 000 tiedot analysoitiin. Verrattuna 350 000 samanikäiseen verrokkiin koronatartunnan saaneiden riski sairastua sydän- tai aivoinfarktiin oli yli 3 kertaa suurempi kahden tartuntaa seuraavan viikon ajan.

Toisessa analyysissa koronapotilaiden tartunnan jälkeisiä riskejä verrattiin heidän sairastumisriskiinsä muina ajanjaksoina. Tässä analyysissa sydäninfarktiriski oli 3-kertainen ensimmäisen viikon ajan, 2,5-kertainen toisella viikolla ja 1,5-kertainen viikoilla 3. ja 4. Aivoinfarktin riski oli aluksi 3-kertainen ja 3–4 viikkoa tartunnasta 2-kertainen.

Luvut olivat vielä suurempia, kun analyysiin otettiin mukaan myös varsinainen tartuntapäivä. Tällöin sydäninfarktiriski oli ensimmäisen viikon ajan 8-kertainen ja aivoinfarktin riski 6-kertainen.

Sydän- ja aivoinfarkti koronaoireita?

Ruotsalaisten tulokset viittaavat sydäninfarktin ja aivoinfarktin kuuluvan koronavirustartunnan oireisiin. Niihin tulisikin varautua koronapotilaita hoidettaessa, mutta vielä on epäselvää, kuinka pitkään sairastumisriskit ovat koholla.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Lue lisää aiheista koronavirus tai terveys ja hyvinvointi.

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet 1:36
Videolla kerrotaan, miten aivoinfarkti ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö eli TIA oireilevat.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat