Brittitukimus tukee aiemmin saatuja tietoja: Koronavirus aiheuttaa sydämessä erilaisia komplikaatioita

Koronavirus iskee myös verisuoniin ja aiheuttaa mysteerioireita 3:16
Koronaviruksen vaikutuksista sydämeen ja verisuoniin on keskusteltu aiemminkin – näin tauti vaikuttaa sydämeen!

Edinburghin yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan koronaviruksen aiheuttama tauti aiheuttaa poikkeavuuksia sydämeen. Brittiläistutkimuksesta kertoo BBC

Tutkijat ympäri maailmaa ovat keskittäneet energiansa koronaviruksen tutkimiseen sekä rokotteen kehittämiseen. 

Jo aiemmin on ollut tiedossa, että koronavirus vaikuttaa ihmiskehoon hyvin kokonaisvaltaisesti. Viruksen aiheuttama tauti runnoo niin keuhkoja, aivoja, keskushermostoa kuin muitakin sisäelimiä – kuten sydäntä. 

Edinburghin yliopiston tutkijat tutkivat 1 200 koronapotilasta 69 maasta. Sydämen poikkeavuuksia havaittiin yli puolella potilaista ja jopa 15 prosenttia kärsi vakavasta sydänsairaudesta.

Tutkimustuloksiin tosin mahdollisesti vaikuttaa se, että tutkimukseen osallistuneet potilaat kärsivät vakavista koronaviruksen oireista. 

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista sairastaa koronaviruksen lievänä – toiset täysin oireettomina.

Tutkimus on tärkeä potilaiden hoitamisen näkökulmasta

Tutkimuksen johtava tutkija, professori Marc Dweckin mukaan tutkimus kuitenkin edistää koronapotilaiden hoitoa, kun koronaviruksen oireita tunnetaan paremmin. 

Kun oireet tunnistetaan nopeammin, myös tehokkaan hoidon aloittaminen on mahdollista huomattavasti aiemmin. 

– Jos pystymme tunnistamaan koronaviruspotilaat, joiden sydämiin tauti vaikuttaa, heille on mahdollista tarjota hoitomuotoja, joilla heidän on mahdollista parantua paremmin, johtava tutkija toteaa BBC:lle. 

Taudin vaikutuksia sydämeen tutkittu aiemminkin

Brittitutkijoiden tutkimus tukee aiempia tutkimuksia, joilla on selvitetty koronaviruksen aiheuttaman taudin vaikutuksia ihmissydämeen. 

Tutkimuksia on tehty esimerkiksi Suomessa ja Yhdysvalloissa. Tauti aiheuttaa tutkijoiden mukaan rytmihäiriöitä sekä verenhyytymiä, myös sydäninfarkteja.  

Kesäkuun lopussa Cell Reports Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan koronavirus voi aiheuttaa myös sydämen vajaatoimintaa ja aiheuttaa sydänlihastulehdusta.

Lähteet: BBCScience Daily

Lue myös:

    Uusimmat