Ensimmäinen oire voi olla sydänkohtaus – kolme tehokkainta tapaa välttää suomalaisten yleisin kuolinsyy

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tunnetko pitkäaikaissairauksille altistavat tekijät?

Valtakunnallisen sydänviikon kunniaksi Terveystalo muistuttaa, että sydän rakastaa liikuntaa, mutta kavahtaa tupakkaa, suolaa ja kovia rasvoja. Sepelvaltimotautiin sairastuu vuosittain tuhansia suomalaisia.

Vaikka sydän- ja verisuonitauteihin kuolleiden määrä on vähentynyt huomattavasti viimeisen 50 vuoden aikana, aiheuttavat ne edelleen vajaa puolet suomalaisten työikäisten kuolemista. Sepelvaltimotauti, jossa sydänlihaksen hapensaannista vastaavat valtimot ahtautuvat, on suomalaisten yleisin kuolinsyy.

Ikä lisää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Miehet sairastuvat yleensä kymmenisen vuotta nuorempina kuin naiset.

Sepelvaltimotaudin tyypillisin oire on fyysisessä tai henkisessä rasituksessa ilmenevä rintakipu, joka voi säteillä eri puolille ylävartaloa. Joskus ainoa oire on rasituksessa tuntuva ohimenevä hengenahdistus, uupumus tai huonovointisuus – tällaiset epämääräiset oireet ovat tyypillisempiä naisilla.

Toisinaan sepelvaltimotaudin ensimmäinen oire on sydäninfarkti.

Ehkäise sepelvaltimotauti

Sukurasite lisää sepelvaltimotaudin sekä muiden sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Elintapojen vaikutusta sairastumiseen ei pidä kuitenkaan vähätellä.

Seuraavat kolme elämäntapaa ehkäisevät tehokkaimmin sepelvaltimotaudin syntyä:

1. Liiku

Säännöllinen reipas liikunta, kuten reipas kävely, laskee verenpainetta, parantaa kolesteroliarvoja ja auttaa painonhallinnassa. Normaalipainossa pysyminen pienentää sydän- ja verisuonisairauksille altistavan tyypin 2 diabeteksen esiintymistä merkittävästi.

Lisähyötynä liikunta pienentää stressiä, joka sekin kuormittaa sydäntä.

Liikuntaa kannattaisi harrastaa vähintään puoli tuntia kerrallaan 4–5 kertaa viikossa, Terveystalo neuvoo.

2. Älä tupakoi

Säännöllinen tupakointi nostaa sydäninfarktin vaaran monikertaiseksi. Sepelvaltimotaudin riski laskee jo muutaman savuttoman vuoden jälkeen tupakoimattoman ihmisen tasolle, vaikka ihminen olisi sauhutellut pitkäänkin.

3. Syö terveellisesti

Kovien rasvojen välttäminen pienentää valtimotaudin riskiä ja laskee veren kolesteroliarvoja. Suositus on, että kokonaiskolesterolin tulisi olla alle 5 mmol/l (millimoolia litrassa) ja haitallisen eli LDL-kolesterolin alle 2,5 mmol/l.

Tyydyttynyttä kovaa rasvaa on etenkin rasvaisissa maitovalmisteissa, rasvaisessa lihassa, makkaroissa ja useissa leivonnaisissa.

Kovien rasvojen lisäksi suolan käytön vähentäminen pienentää sydänriskejä. Liika suolan käyttö, johon lähes jokainen suomalainen sortuu, nostaa verenpainetta. Sen sijaan runsas kasvisten käyttö alentaa verenpainetta.

Kohonnutta verenpainetta ja kolesterolia laskemaan tarvitaan usein myös lääkitystä.

Katso alla olevalta videolta ohjeet tehokkaaseen ja nopeaan koko kehon kahvakuulatreeniin.

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17

Lue myös:

    Uusimmat