Lihaskipua vai sydänkohtaus? Näin tunnistat vaarallisen rintakivun

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Sydämestä muistiin – tiedätkö, kuinka monella tavalla uni vaikuttaa terveyteesi?

Rintakipu on yleinen oire, joka voi kertoa muustakin kuin sydänkohtauksesta. Oireita kuulostelemalla ja niiden suhteuttamisella omaan terveydentilaan voi arvioida, mistä rintakipu johtuu, ja tarvitseeko siihen välitöntä apua.

Sydänkohtauksesta kertovalle rintakivulle keskeistä on laajalla alueella rintalastan alla tuntuva voimakas ja pitkäkestoinen kipu, joka ei helpota vaan pikemminkin pahenee liikuttaessa. Kipu voi säteillä olkavarsiin, leukaperiin, ylävatsalle ja selkään. Sydänkohtauksesta kertovat myös rintakipuun liittyvä hengenahdistus, kylmän hien nouseminen, pahoinvointi, huimaus ja jopa pyörtyminen.

Sydänkohtauksen oireissa on kuitenkin eroa. Joskus – etenkin vanhuksilla, diabetesta ja munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla sekä muistihäiriöisillä – kipu saattaa kokonaan puuttua ja sydäninfarktista kertoo voi vain outo närästyksen tunne, kertoo Terveyskirjasto.

Sydänkohtauksen syy on lähes aina valtimotauti ja siitä johtuva sepelvaltimotauti. Omien sydänriskien arviointi auttaa rintakivuista kärsivää kartoittamaan, onko rinnassa tuntuva kipu hänen kohdallaan mahdollisesti oire sydäninfarktista. Korkea verenpaine, korkea veren kolesterolipitoisuus, diabetes, ylipaino ja suvussa esiintyneet sydäntaudit lisäävät riskiä sydänkohtaukseen. Jos yksi tai useampi riskitekijöistä osuu kohdalle, on rintakipujen vuoksi syytä hakeutua välittömästi sairaalahoitoon.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki rintakivut eivät vaadi soittoa hätänumeroon. Business Insiderin haastattelema yhdysvaltalainen sydänlääkäri Ajay Kistane kertoo, että muun muassa seuraavissa tilanteissa ihminen saattaa kokea rintakipua ilman välitöntä avun tarvetta.

Refluksi

Refluksitaudissa mahan sisältöä nousee jatkuvasti ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä eli rinnanaluspoltetta. Epämiellyttävä polttava tunne rintalastan takana iskee refluksissa tyypillisesti runsaan aterian jälkeen ja makuulla. Usein närästystä pahentavat rasvainen ruoka, suklaa, kahvi, alkoholi, happamat mehut, kumartelu ja kiristävät vaatteet.

Lihaskipu

Nuorilla ihmisillä rintakipu johtuu useimmiten lihaksiin ja luustoon liittyvistä ongelmista, kuten kiristävästä tai venähtäneestä lihaksesta. Lihasperäinen rintakipu voi iskeä esimerkiksi raskaan fyysisen suorituksen jälkeen, jos henkilö ei ole siihen tottunut. Tyypillisesti lihasperäinen rintakipu pahenee käsivartta liikuttaessa ja kivuliaaseen kohtaan painettaessa.

Tulehdus

Voimakasta rinnassa tuntuvaa kipua voi aiheuttaa myös vyöruusu. Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama paikallinen infektio. Kipu on useimmiten vyöruusun ensimmäinen oire, joka alkaa 1–8 pävää ennen ihon punoitusta ja rakkuloiden nousemista. Lievää vyöruusua voi hoitaa kotona särkylääkkeillä ja peittämällä rakkulat harsolla. Lääkäriin tulee hakeutua, jos on yli 60-vuotias tai huonokuntoinen, vyöruusua ilmenee kasvoilla tai erityisen laajalla alueella ja siihen liittyy kovaa särkyä.

Virustartunnan aiheuttaman sydänlihastulehduksen eli myokardiitin tavallisin oire on rintakipu vasemmalla kyljellä maatessa tai etukumarassa asennossa istuessa. Vakavampia oireita ovat hengenahdistus, rytmihäiriöt ja sydämen vajaatoiminta. Oireita hoidetaan sairaalassa sydänlääkkeillä. Monesti myös oireettomana ilmenevä sydänlihastulehdus johtuu raskaista fyysisistä ponnisteluista flunssaoireiden aikana, minkä vuoksi liikuntaa on syytä välttää kipeänä.

Paniikkikohtaus

Paniikkikohtauksen yhteydessä ilmenevään hyperventilaatioon eli liikahengitykseen voi liittyä rintakipua, huimausta ja käsien puutumista. Muita kohtauksen oireita voivat olla sydämen tykytys, hikoilu, tärinä ja pahoinvointi.

Paniikkikohtauksille altistavat muun muassa stressi, traumaattiset tapahtumat sekä sukurasite. Kohtausta epäiltäessä on viisasta hakeutua lääkäriin, joka voi neuvoa psykologin tai psykiatrin pakeille.

Milloin hoitoon?

Sydänlääkäri Kirtane suosittelee harkitsemaan lääkäriin hakeutumista, jos rintakivut huolettavat, vaikka kyseessä ei todennäköisesti olisi sydänkohtaus.

– Yleisesti ottaen kaikki rintakivut tulisi ottaa vakavasti, Kirtane sanoo Business Insiderille.

Hänen mukaansa erityisesti nuoret eivät yleensä ota rintakipuja vakavasti, sillä he eivät usko niiden olevan oire sydänkohtauksesta. Sydänkohtaus iskee tyypillisesti vanhempiin ihmisiin: yli kuusikymppisiin miehiin ja yli seitsemänkymppisiin naisiin. Nuoret eivät kuitenkaan ole suojassa sydänkohtaukselta.

Nuorella infarktipotilaalla on tyypillisesti useita sydänriskejä, kuten sukurasite, tupakointi, korkea kolesteroli, korkea verenpaine ja diabetes, TAYS Sydänsairaalan osastonylilääkäri, kardiologian dosentti Markku Eskola kertoi MTV Uutisille vuonna 2018. Nämä sydänriskit ovat lisääntyneet yhä nuoremmilla niin sanotun lihavuusepidemian myötä.

Lue myös:

    Uusimmat