Mainos

Sydämensiirto antoi 12-vuotiaalle Antille uuden elämän: ”Isona haluaisin olla ammattimaalivahti”

Vain vuoden ikäisenä Antti Sommelo oli suuren ja vaativan leikkauksen edessä: hänelle tehtiin sydämensiirto. Tänään hän kuitenkin elää tavallista elämää ja haaveilee jalkapallourasta, kuten kuka tahansa ikäisensä. 

Kun Antti Sommelo oli neljän kuukauden ikäinen, selvisi, ettei hänen sydämensä toiminut kunnolla. Aluksi poikaa yritettiin parantaa lääkkeiden avulla, mutta tulokset eivät olleet hyviä ja lopulta Antille päätettiin tehdä sydämensiirto vain vuoden ikäisenä. Kun päätös oli tehty, leikkauspöydälle mentiin jo viikon päästä. Äiti Minna Sommelon mukaan kaikki tapahtui niin nopeasti, ettei asiaa edes ehtinyt kunnolla murehtimaan.

– Antin toipuminenkin alkoi saman tien, ja kaikki on näyttänyt sen jälkeen todella hyvältä, mitään komplikaatioita ei ole ollut, hän kertoo.

Elinsiirtojen tulokset ovat Suomessa huippuluokkaa, ja niitä tehdään muutamia satoja vuodessa. Sydämensiirto on harvinaisimpia elinsiirtoja, tänä vuonna niitä on tähän mennessä tehty kymmenen.

Tänään Antti elää samanlaista elämää kuin kuka tahansa ikäisensä ja ajatukset täyttää sairauden sijaan jalkapallo.

– Siinä saa kavereita, ja pelaaminen on kivaa. On makeeta, kun pääsee peleihin, Antti kertoo.

Vauvaikäisenä tehty siirto ei vaikuta rakkaaseen harrastukseen ja muuhunkin elämään hyvin vähän – lääkkeet otetaan kaksi kertaa päivässä, minkä lisäksi Antti käy Lastenklinikalla kontrollissa muutaman kuukauden välein.

– Antin sydämensiirtoon liittyvät asiat ovat meillä aika lailla rutiinia, sitä ei varsinaisesti tule mietittyä. Olen ollut aika luottavainen etenkin, koska ongelmia ei ollut. Huolta on enemmänkin siitä, miten Antti ottaa itse vastuuta ja huolehtii sydämeensä ja lääkitykseensä liittyvistä asioista, kun hän kasvaa ja alkaa itsenäistyä, äiti Sommelo sanoo.

Antille itselleen tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia – hän haaveilee ammattimaalivahdin urasta.

– Kiinnostaisi kiertää myös kaikkia Euroopan maita, se olisi kiinnostavaa, hän lisää.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja