Supertähti ratkaisi SM-liigan trillerin – Sihvoselta painava varoitus tulevasta: "Meinasi pettää"

Pelicans  johtoon 63 sekuntia ennen seiskapelin loppua 2:05
Tämä Lars Bryggmanin maali upotti HIFK:n – ratkaisu syntyi vain minuutti ennen loppua

Lahden Pelicans pudotti Helsingin IFK:n dramaattisesti SM-liigan puolivälierien seitsemännessä ottelussa. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen ylistää ottelussa loistanutta Ryan Laschia, mutta varoittaa lahtelaisten heikosta kohdasta, kun vastaan asettuu seuraavaksi Oulun Kärpät.

Pelicans ja HIFK väänsivät lopulta täydet seitsemän ottelua. Pussinokat olivat sarjassa jo 3–0-karkumatkalla. mutta HIFK vääntäytyi taisteluun. Ratkaiseva ottelu sai sinettinsä vain minuuttia ennen loppua, kun Lars Bryggman niittasi voittomaalin verkkoon. Ruotsalainen iski päätöserässä myös Pelicansin 3–3-tasoitusmaalin.

Petteri Sihvonen ylistää kuitenkin ennen kaikkea kultakypärä Ryan Laschia. Yhdysvaltalainen oli ottelun keskeinen hahmo. Lasch keräsi ottelussa tehopisteet 1+2 ja oli kentällä aina, kun Pelicans osui.

– Ryan Lasch oli eron repinyt taho. Myös koko ketju Lasch- (Patrik) Carlsson-Bryggman. Se ero kumpusi joukkueiden pelifilosofisesta erosta kuitenkin. Pelicansin tähdillä oli lupa ja vapaus ajatella peliä hyökkäämisen kautta. Kun Lasch tuli kentälle, hän ajatteli aina, että mitenhän tässä tehdään maali. Kolme tehopistettä on suvereeni suoritus, Sihvonen suitsuttaa.

Pelifilosofisella erolla Sihvonen viittaa HIFK:n puolustusvoittoseen pelaamiseen. Sihvosen näkemyksen mukaan ottelusarja venyi pitkäksi erityisesti sen takia, että HIFK "joutui luopumaan" hyökkäämisen ajattelemisesta ja turvautui laittamaan luukkuja kiinni.

– Ensin Pelicans vei sarjaa hyökkäämällä. Sitten HIFK alkoi riisumaan niitä aseita puolustamalla. HIFK:n hyökkäyspeli suli sarjan alussa tähän muutokseen. 

Sihvonen jakaa HIFK:lle kehuja jarruttelusta. Asiantuntijan mukaan myös Pelicansin hyökkäyspelaaminen oli pahoissa vaikeuksissa seitsemän ottelun otannassa. Pelicans pelastui tiistai-iltana rautaisen tähtiketjunsa ansiosta, Sihvonen linjaa.

– Kun joukkueilla oli jäljellä vain repaleiset identiteetit, niin HIFK:n oli kuitenkin helpompi nojata puolustamiseen, johon se ajautui, Sihvonen jatkaa.

HIFK:lta puuttui rohkeus

Seiskapelin kolmannen erän alussa HIFK iski minuutissa kaksi osumaa. Se siirtyi siinä vaiheessa 3–2-johtoon ja oli kiinni sensaatiomaisessa ohijuoksussa. Lopulta temppu jäi haaveeksi. Espoon Blues on edelleen ainoa joukkue, joka on onnistunut nousemaan 0–3-asemasta ottelusarjan voittoon. Tuo keikautus tapahtui vuonna 2012.

– Ne hetket, kun HIFK tohti paineistaa, se sai vahingoitettua Pelicansia, jolla oli alla jo kolmen ottelun tappioputki. Tasainen peli, jossa revittiin toinen toisiaan riekaleiksi. Kolmannen erän alussa joukkueelta puuttui rohkeus "tappaa" se peli. HIFK:n tilaisuudet tulivat aina aktiivisemmalla prässillä, mutta kun he saivat edun, niin he vetäytyivät takaisin köysiin, eli puolustamaan, Sihvonen jatkaa.

Helsinkiläisleirin voidaan povata pesevän isosti jälkipyykkiä pettymykseen päättyneen kauden jälkeen. HIFK lähti sesonkiin yhtenä suurimmista mestarisuosikeista. Joukkueen kokoonpanoon laitettiin hurja määrä tuohta.

Sihvonen esittää uhkakuvan, joka pääkaupungin seuraa nyt varjostaa. Mikäli tyngäksi jäänyttä puolivälieräkiriä pidetään mukiinmenevänä suorituksena, on vaara, ettei kurssi käänny lähitulevaisuudessa.

– Jos he sen alibin taakse menevät, niin sitten HIFK:ssa ei ole mikään muuttunut. Seura päättäköön itse, jatkaako se niin kuin on menty edelliset 15 vuotta. Minun mielestäni, vaikka se ei tässä ratkaise, nyt olisi seuran vuoksi päävalmentajan tai urheilujohtajan lähdettävä. Ehkä molempien, Sihvonen pamauttaa.

Kärpillä iskun paikka

Runkosarjan kolmonen Pelicans lähtee välieriin kotiedulla. Se saa vastaansa neljänneksi sijoittuneen Oulun Kärpät, joka pudotti Mikkelin Jukurit voitoin 4–2.

– Asetelma on todella mielenkiintoinen. Luultavasti Kärpät ei pelaa yhtä paljon trapia. Uskon, että nähdään monipuolista peliä, jossa joukkueet reagoivat ja tekevät muutoksia sarjan edetessä, Sihvonen makustelee.

Vaikka Pelicans oli runkosarjassa etevämpi, näkee Sihvonen Kärpillä hienoisen edun. 

– Voisi ajatella, että Kärpillä on iskun paikka. Pelicans joutui lopulta niin koville HIFK:n kanssa. Näkisin, että Pelicansin on saatava muutkin kuin ykköskenttä kovaan vireeseen. Muu osasto meinasi nyt pettää. 

Lehdistötilaisuus: Pelicans - HIFK 5:46
Ville Peltonen: "Täytyy arvostella sitä tapaa, millä meidän toimintaamme on yritetty häiritäkin"

Lue myös:

    Uusimmat