Pelicans dramaattisesti mitalipeleihin, HIFK kesälomille – näin seitsemäs puolivälieräottelu eteni

Lars Bryggman niittaa Pelicansille – ylivoimapelille kaivattu onnistuminen 1:30
Lars Bryggman niittaa Pelicansille – ylivoimapelille kaivattu onnistuminen

Jääkiekon SM-liigassa Pelicans eteni dramaattisesti mitalipeleihin, kun se kaatoi seitsemännessä ja ratkaisevassa puolivälieräottelussa HIFK:n 4–3. Sarja meni samoin lukemin Pelicansille.

Lahdessa riitti hässäkkää tiistain seitsemännessä näytelmässä, kun HIFK nousi kolmannen erän alkuhetkillä tappioasemasta johtoon. Pelicans ei luovuttanut, vaan se käänsi asetelmat. Isäntien sankariksi nousi Lars Bryggman, joka vastasi Pelicansin 3–3- ja 4–3-maaleista.

Pelicans kohtaa välierissä Kärpät.

Seuranta, SM-liiga, 7. puolivälieräottelu Pelicans–HIFK 4–3 (0–0, 2–1, 2–2):

3. erä:

60.00: Summeri soi ja Pelicans mitalipeleihin. Aikamoinen seiskapeli! Käänteitä, käänteitä, käänteitä ja käänteitä. HIFK nousi sarjassa 0–3-tappioasemasta rinnalle, mutta Pelicans oli lopulta parempi. Lahtelaisjoukkue kohtaa välierissä Kärpät.

60. min: 18 sekuntia kolmatta erää jäljellä. Lähteekö HIFK dramaattisesti kesälomille vai pystyykö se nousemaan vielä tasoihin? Nyt se nähdään.

60. min: HIFK hakee tasoitusta ilman maalivahtia. Huima loppu Lahdessa.

58.57 MAALI! Pelicans, 4–3. Draamaa, draamaa, draamaa! Pelicansin painostus tuottaa tulosta, kun Lars Bryggman kääntää isännille johto-osuman. 1.03 kellossa. Huh!

58. min: HIFK yrittää saada otetta, mutta vaikeaa on. Pelicans puolustaa keskialuetta tiiviisti.

56. min: Pelicansilla selkeä ote pelistä. Tummapaidat vievät kaksinkamppailut ja HIFK juoksee perässä.

55. min: Pelicansilta erittäin väkevä pyöritys HIFK:n päädyssä. Ei ole isäntien johto-osuma kaukana.

Video Pelicansin tasoituksesta:

51. min: Nyt pitää HIFK:n nostaa taas tasoa Pelicansin kuittauksen jäljiltä. Lahden Isku Areenassa tänään 4403 katsojaa.

49.26 MAALI! Pelicans, 3–3. Ja sieltä se ylivoimamaali myös tulee. Nathan Schnarr tarjoilee ja Lars Bryggman tuo isännät tasoihin.

50. min: Pelicansille ylivoimaa, kun Elias Vilen takertuu HIFK-puolustajan Petteri Lindbohmin käsiin ja lentää naamalleen. Nyt olisi aika Pelicansillakin heittää yv-häkki. Edellinen syntyi sarjan avauspelissä.

49. min: Paine vähemmän yllättäen HIFK:n päädyssä. Ryan Lasch tarjoilee ja Michal Jordan hakee jo illan toista osumaansa. HIFK-vahti Niko Hovinen täräyttää tv-torjunnan. Runsaspäinen HIFK-kannattajakunta tykkää.

Videoita:

2–2, Juha Jääskä:

Kevään hahmo iski jälleen – HIFK:n Juha Jääskä lyö trillerin tasoihin 1:18

2–3, Luke Martin:

HIFK:lta hirmuminuutti – Luke Martin iskee johtomaalin Lahdessa 1:21

45. min: Pelicans yrittää viritellä kiriä käyntiin. Lars Bryggman tarjoilee ja Elias Vilen kokeilee loistotontilta. Hovinen kestää.

41.05 MAALI! HIFK, 2–3. Nyt on Pelicans sekaisin. HIFK:lta älytön erän aloitus. Kaksi vaihtoa ja kahdesti kiekko nuotassa. Tällä kertaa Julius Nättinen pelaa kiekon siniviivalta nousua tekevälle Luke Martinille, joka vie vieraat johtoon. Ohhoh.

40.30 MAALI! HIFK, 2–2. No siinä ei kauaa mene ja HIFK on rinnalla. Ensimmäinen vaihto ja siellä on. Asialla Juha Jääskä, joka pujottelee Pelicans-puolustuksen läpi ja niittaa jo kevään viidennen maalinsa.

Kello 20.12: Kiekko jäässä, kolmas erä käyntiin. Sitten katsellaan, että riittääkö 60 minuuttia tällä kertaa vai mennäänkö jatkoille.

Kello 20.11: Kolmas erä valmiina starttaamaan Lahdessa. Pelicans johtaa 2–1. Miten HIFK pystyy reagoimaan tähän? Saako Ville Peltonen puristettua punapedoista vielä enemmän irti?

2. erä:

Kello 19.58: "Koitetaan laittaa paikoista sisään. Karsitaan nuo jäähyt ensin tuosta pois. Vaikka siinä yksi laitettiinkin, niin ei noita voi jatkuvasti ottaa", HIFK:n tasoitusmaalin tehnyt Miro Väänänen totesi MTV Katsomon lähetyksessä.

40.00: Summeri soi, toinen erä paketissa. Pelicans johtaa seitsemättä ja ratkaisevaa puolivälieräpeliä HIFK:ta vastaan 2–1. Vaatimattoman avauskaksikymppisen jälkeen alkoi tapahtua. Lahtelaisyleisö kävi kuumana HIFK:n tasoituksesta, mutta sen jälkeen Michal Jordan vei isännät uudelleen etumatkalle.

39. min: Ei saa nyt Pelicans tulosta aikaiseksi ylivoimalla. Ihan lupaavaa pyöritystä. HIFK:n alivoimanelikko kestää.

Pelicans jälleen kuskin paikalle – Lasch mestaroi, Jordan osuu 1:29

36.04 MAALI! Pelicans, 2–1. Lahtelaiset uudelleen johtoon, kun Kasper Puutio ampuu ja Michal Jordan saa mailansa väliin. Hurja tunnelma Isku Areenalla.

34. min: Lisää kuohuntaa Lahdessa heti HIFK:n maalin jälkeen, kun vieraiden hyökkääjä Antti Pihlström taklaa osittain selän puolelta Pelicansin Leevi Tukiaista. Tunteet pinnassa katsomossa. Nyt heräsi ottelu eloon.

32.36 MAALI! HIFK, 1–1. Nyt kiehahti Lahdessa! Pelicansin Nathan Schnarr levisi jäähän, kun hän törmäsi vauhdilla HIFK:n Juha Jääskään. Lahtelaisyleisö levitti käsiään, kun samaan aikaan IFK käänsi toiseen suuntaan. Jääskä tarjoili ja Miro Väänänen lapioi kiekon takakulmalta nuottaan. Tapahtuu!

31. min: Pelicansille ylivoimaa, kun HIFK:n Joonas Rask joutuu rikkomaan kotijoukkueen hyökkääjää Lars Bryggmania suoran hyökkäyksen yhteydessä. Lasch tarjosi ruotsalaiselle hyvän paikan takakulmalle. Häirintä tuotti tulosta ja IFK säästyi toiselta takaiskulta.

29.19 MAALI! Pelicans, 1–0. Hanat auki Lahdessa, kun kotijoukkueem kultakypärän Ryan Laschin heitto lurahtaa HIFK-vahti Niko Hovisen patjan kautta sisään. Karu takaisku vieraille, käytännössä olemattomasta paikasta.

Video Bloodin näyttävästä elehdinnästä erän alun jäähyn jäljiltä:

Ben Bloodille rangaistus painepelissä – reagoi tuomioon teatraalisesti 1:08
Ben Bloodille rangaistus painepelissä – reagoi tuomioon teatraalisesti

27. min: HIFK:lle päätypelin kautta oiva tekopaikka, kun Johan Motin levittää ja Julius Nättinen ampuu. Yritys hiukan ohi maalista. HIFK on päässyt muutaman kerran varsin hyvin kiinni Pelicans-puolustukseen. Pääty- ja riistopelin kautta on tullut tontin jyvästä.

25. min: Ei saa HIFK ylivoimalla mitään aikaiseksi. Kaiken lisäksi Blood karkaa puolittaiseen läpiajoon jäähyltä päästyään. HIFK-vahti Niko Hovinen selvittää.

23. min: HIFK:lle pelin ensimmäinen ylivoima, kun Ben Blood puolustaa HIFK:n Miro Väänästä vastaan ja Väänänen kaatuu. Veripenalla veri kehuu ja isokokoinen jenkkipakki seisoo kädet levällään jäähyaitiossa. HIFK-hyökkääjältä ujot tehostukset tuohon boxiin.

22. min: HIFK:lle heti erän alkuun puolittainen tekopaikka, kun Julius Nättinen levittää oikealta laidalta ja Iiro Pakarinen ampuu lähes suoraan syötöstä. Niklas Kokko torjuu ongelmitta.

Kello 19.19: Kiekko jäähän. Maaliodottama avauserän jälkeen Pelicansille 0,26–0,25. Nuo lukemat kertovat paljon ottelun kuvasta tähän mennessä.

Kello 19.18: Joukkueet jäälle Lahdessa. Toinen erä valmis alkamaan. Nyt varmasti jokainen katsoja kotisohvalla ja lehtereillä toivoo pientä rytinää tähän näytelmään.

1. erä:

Kello 19.05: "Tarkkaa kyttäilyä. Molemmat puolustavat hyvin. Vaikea päästä keskustaan", Pelicansin hyökkääjä Jonas Enlund totesi erätaukohaastattelussa MTV Katsomon lähetyksessä.

20.00: Summeri soi ja kansa lähtee viihteen pariin eli murkinoiden ja kiisseleiden kimppuun. Aikamoinen shakkierä Lahdessa. Torjunnat: Kokko Pelicans, 2 ja Hovinen, HIFK, 7.

20. min: Erän viimeinen minuutti käynnissä. Taululla kaksi rinkulaa eli ilotulitusta ei olla pahemmin nähty. Pelicans saanut taas erän lopulla ottelua hallintaansa.

17. min: Nyt sitten kunnon prosenttikiekkoa Lahdessa. Pientä sytykettä kaipaisi tämä shakkinäytelmä.

14. min: Juhamatti Aaltonen kuuden metrin paitsion verran tshekkikärkyllä. Isossa kuvassa Pelicans hieman hallitsevampi osapuoli, mutta HIFK on luonut paremmat paikat. Pelicans pyörii ulkokehällä, kun taas HIFK on päässyt pari kertaa ytimeen.

10. min: HIFK:lle erän alun paras paikka, kun Vincent Marleau löytää nousua tekevän Juha Jääskän aloituskaaren tuntumasta. Pelicans-vahti Niklas Kokko ehtii kuitenkin laukauksen eteen.

9. min: Kunnon vauhtikiekkovaihe pelissä. HIFK:lta parikin nopeaa kääntöä lähes perätysten. Vieraiden avainhyökkääjällä Julius Nättisellä kelpo paikka, kun hän murtautuu vasemmasta laidasta alueelle. Pelicans-puolustus ehtii mailojensa kanssa väliin.

6. min: Pelicansille ensimmäinen puolittainen tontti riistopelin kautta. HIFK pyrkii totutusti purkamaan painetta laitojen kautta. Pelicans paikan tullen hanakasti kyljessä kiinni.

3. min: Tunnusteleva alku Lahdessa. HIFK hyökkää viiveellä ja Pelicans tiiviinä keskialueella. IFK meinaa saada ensimmäisen laatutontin, kun Eetu Koivistoinen ja Antti Pihlström ovat karkaamassa kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Paitsio torppaa nämä aikeet.

Kello 18.33: Kiekko jäässä. Pelicansin ja HIFK:n seitsemäs puolivälieräottelu käynnissä.

-------------------------------------------

Kello 18.31: Lahdessa hiljainen hetki ja Maamme-laulu laulettu. Sitten illan näytöksen pariin. Ottelun päätuomarit tänään Joonas Kova ja Aleksi Rantala. Linjoilla Lauri Nikulainen ja Niko Nurmio.

Kello 18.27: HIFK Lahdessa jäälle, buuausten ja toisen kulman taputusten kautta. Varsin paljon punaista tänään hallissa.

Kello 18.26: "Nämä ovat hienoja, mahtavia paikkoja, joissa voi lähteä parantamaan. Uskon, että teemme niin. Lähdetään rennosti liikkeelle ja uskotaan siihen prosessiin, mitä olemme tässä tehneet koko kauden ajan", Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä totesi lähtöasetelmista seiskapelin alla.

Kello 18.23: "Siinä on Ryan Laschiä ja Juhamatti Aaltosta, jotka tykkäävät siirrellä ja syötellä menemään. Jonkun pitäisi ottaa nyt ratkaisijan roolia haltuunsa", MTV Urheilun asiantuntija Annina Rajahuhta sanoi Pelicansin ylivoimasta, joka tökkii tällä hetkellä.

Kello 18.21: "Nuo ensimmäiset pelit, jännitin ne melkein kuoliaaksi", kauden aikana Mestiksestä HIFK:n riveihin nostettu Niko Seppälä totesi MTV Katsomon lähetyksessä. Seppälä on kantanut IFK:n loukkaantumissuman keskellä isoa roolia punapetojen takalinjoilla.

Kello 18.18: "Jokaisen pelin alla mietitään, että millä kokoonpanolla lähdetään pelaamaan. Roope (Taponen) oli pelannut hyvän ensimmäisen matsin ja sitten tuli harmittava tappio. Sitten mietittiin, että miten lähdetään kolmanteen peliin ja päädyttiin siihen, että nyt on "Papin" vuoro. Pappi on pelannut loistavasti", HIFK:n maalivahtivalmentaja Jan Lundell totesi punapetojen veskariratkaisusta ja nyt tolppien välissä olevasta Hovisesta.

Kello 18.00: MTV Katsomon studiolähetys käynnissä. Linkki siihen löytyy tästä.

Kello 17.59: HIFK:lla sarjan tehokkain pelaaja on ollut Juha Jääskä, joka on tehnyt kuudessa ottelussa tehot 4+1=5. Pelicansilla samaan pistemäärään yltää Ryan Lasch (6 ottelua, 1+4=5).

Illan ottelussa vastakkain ovat kevään kuumimmat maalivahdit, HIFK:n Niko Hovinen ja Pelicansin Niklas Kokko. Hovinen on pysäyttänyt kiekkoja neljässä ottelussa torjuntaprosentilla 95,83 (päästettyjen maalien keskiarvo 1,00). Kokolla torjuntaprosentti kuuden ottelun jälkeen on 93,45. Hänen päästettyjen maalien keskiarvo on 1,58.

Kello 17.52: Lahdessa kansa valuu Isku Areenalle. Joukkueet jäälle Pelicansin maalivahdin Niklas Kokon johdolla.

Viimeksi Lahdessa HIFK teki yllätyksen, kun Luke Martin olikin yhtäkkiä punapetojen mukana, vaikka hänen nimeään ei löytynyt ennakolta ilmoitetusta kokoonpanosta.

Nyt jäällä ei näy suurempia yllätyksiä. HIFK:lla puolustaja Oskari Manninen on mukana alkulämmittelyssä, vaikka hän ei ole tänään pelaavassa kokoonpanossa. Manninen loukkaantui runkosarjan loppupätkällä niin, että hänen kautensa jatko oli jo uhattuna.

Kello 17.37: Jääkiekon SM-liiga kunnioittaa tämän illan pelin alla Vantaan kouluampumisen uhreja. Pelicansin ja HIFK:n ottelun alla vietetään hiljainen hetki.

Tämä tiedetään Vantaa kouluampumisesta nyt 18:25
Tämä tiedetään Vantaa kouluampumisesta

Kello 17.33: Tämän illan ottelu näkyy MTV Katsomo -palvelusta. Lähetys käynnistyy kello 18.00. Studiota johtaa Teemu Niikko, asiantuntijoina Ari Vallin ja Annina Rajahuhta. Selostajana Jani Alkio, kommentaattorina Sami Lepistö.

Linkki lähetykseen löytyy tästä.

Kello 17.27: Jääkiekon SM-liigassa vain yksi joukkue on noussut historian aikana 0–3-tappioasemasta 4–3-sarjavoittoon. Tämä tapahtui keväällä 2012, kun Blues teki kyseisen tempun KalPaa vastaan.

Tämän illan pelin voittaja kohtaa välierissä Kärpät, joka kaatoi omassa puolivälieräsarjassaan Jukurit voitoin 4–2.

SM-liigan toinen välieräsarja käydään runkosarjan ykkösen Tapparan ja runkosarjan seiskan KalPan välillä. Seuraava vaihe eli välierät käynnistyvät perjantaina Tampereella ja joko Lahdessa tai Oulussa. Pelicansilla on kotietu Kärpät-sarjassa, mikäli se etenee jatkoon. Jos HIFK vie illan näytöksen, Kärpillä on kotietu sitä vastaan.

Kello 17.18: Sarjan iso kuva aukeaa hyvin numeraalisten faktojen kautta. Kuuden ottelun jälkeen maalit ovat Pelicansille 13–12. HIFK on luonut maaliodottamaa 16,24 osuman edestä. Pelicansilla vastaava lukema on 16,1.

Pelicansin iso akilleenkantapää on ollut sen heikko ylivoima. Lahtelaisjoukkue on tehnyt kuudessa ottelussa vain yhden yv-häkin (6,7 %). HIFK:n ylivoimaprosentti on kohtalainen, 16,1. Sen alivoima on ollut jäätävässä kunnossa (93,3 %).

Kello 17.10: "Perusasetelma tulee olemaan sama. HIFK ensisijaisesti puolustaa ja sitten hyökkää, mitä jää hyökättävää. Pelicans taas pelaa edelleen monipuolisesti", MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen arvioi seiskapelin lähtöasetelmia.

Kello 17.06: Illan Lahden ottelu on katsomopaikkojen osalta loppuunmyyty. Nyt saa kaivaa kuvetta, jos meinaa vielä tiketin saada. 150 euron VIP-lippuja enää jäljellä.

Kello 17.03: Sarjan kolmas jatkoeräpeli nähtiin lauantaina Helsingissä, kun HIFK:n ja Pelicansin taisto oli kolmen erän jälkeen lukemissa 1–1. HIFK:n kausi sai jatkoa, kun sen kultakypärä Jori Lehterä naulasi ensimmäisessä jatkoerässä kiekon ylivoimalla verkkoon. HIFK:lle täten kiinnitys lukemin 2–1. Sarjan voitot: 3–3.

HIFK-sankari Jori Lehterä otti kantaa muun muassa Ville Peltosen potkuvaatimuksiin 3:35

Kello 16.58: HIFK:n tolppien välissä Niko Hovinen otti torjuntavastuun kantoonsa sarjan toisen pelin jälkeen. Hovinen oli liekeissä erityisesti torstaina Lahdessa, kun hän nollasi HIFK:n 24 torjunnalla. HIFK oli parempi lukemin 3–0.

Ottelussa omaa porinaa syntyi tilanteesta, missä Pelicansin Michal Jordan taklasi HIFK:n kultakypärää Jori Lehterää päähän. Tilannetta ei viety kuitenkaan kurinpidon pöydälle.

HIFK:n kultakypärä Jori Lehterä saa rajun tärskyn Lahdessa 0:27
HIFK:n kultakypärä Jori Lehterä saa rajun tärskyn Lahdessa

Kello 16.54: Eikä HIFK:lle tullut mikään helpolla myöskään sarjan neljännessä taistossa. Punapetojen kauden jatkuminen oli uhattuna vielä kolmannessa jatkoerässä, kun Pelicans-taisto oli lukemissa 1–1. Kristian Vesalainen nousi HIFK:n sankariksi, kun hän napautti kiekon siniviivan tuntumasta pömpeliin.

Kello 16.50: HIFK:n asetelma tukaloitui entisestään, kun Pelicans vei myös sarjan kolmannen pelin nimiinsä. Ratkaisu syntyi tällä kertaa jatkoerässä, kun ruotsalaishyökkääjä Lars Bryggman nappasi soolomaalillaan lahtelaisjoukkueelle kolmannen kiinnityksen. Lukemat olivat tällä kertaa 3–2.

Kello 16.46: Eikä draamaa puuttunut myöskään sarjan toisesta ottelusta. HIFK oli tullut kolmannessa erässä Joonas Raskin osumalla tasoihin, kunnes punapetojen maalivahti Roope Taponen töppäsi pahemman kerran. Taponen luki päätylaudasta ponnahtaneen kiekon väärin ja Lubos Horky pääsi niittamaan pikkumustan lähes tyhjään nuottaan.

Pelicans vei toisen taiston nimiinsä lukemin 4–1.

Kello 16.42: Pieni kertaus aiemmasta:

Sarja lähti räväkästi käyntiin, kun heti ensimmäisessä pelissä sattui ja tapahtui. Pelicans oli HIFK:ta selvästi edellä, mutta kaikista puhuttelevin käänne nähtiin ottelun loppuhetkillä, kun HIFK:n Leo Komarov alkoi takomaan jäässä maannutta Pelicans-puolustajaa Michal Jordania nyrkillä niskaan. Liigan kurinpitodelegaatio langetti Komaroville tapauksesta kolmen ottelun mittaisen pelikiellon.

Avauspeli Pelicansille 4–2.

Kello 16.01: Pelicansilla yksi iso nimi on poissa vahvuudesta tämän illan seiskapelistä, kun lahtelaisjoukkueen nelosketjussa viilettänyt Antti Tyrväinen ei ole mukana. Tyrväinen jätti sarjan kuudennen pelin kesken.

Pelicansin nelosketjussa ovat nyt Miika Roine, Jonas Enlund ja Juhamatti Aaltonen.

Niklas Kokko jatkaa lahtelaisjoukkueen maalilla. HIFK:n aloittava torjuja on Niko Hovinen.

Pelicansin ketjut:

Kello 15.53: Illan vierasjoukkue HIFK saa tärkeän lenkin takaisin vahvuuteensa, kun sarjan kuudennen pelin kesken jättänyt Kristian Vesalainen on taas kehissä. Vesalainen hyökkää samassa ketjussa yhdessä Juha Jääskän ja Vincent Marleaun kanssa.

HIFK:lta sivussa ovat yhä muun muassa luottopuolustajat Ilari Melart ja Tony Sund.

HIFK:n illan ketjut:

Kello 15.48: Tervetuloa Pelicansin ja HIFK:n seitsemännen puolivälieräottelun liveseurannan pariin. Illan taisto käynnistyy kello 18.30. Ennen tätä perkauksessa muun muassa molempien joukkueiden kokoonpanot sekä paluu sarjan aiempiin tapahtumiin. Eli miten tähän on päädytty.