Suosittu drinkki läikkyi jalalle – seurauksista toipuminen kesti kuukausia

Tiedätkö, mitä on fytofotodermatiitti? 0:22
Tiedätkö, mitä on fytofotodermatiitti?

Australialainen Meegan sai ikävän palovamman auringosta. Syyksi paljastui margarita-drinkki.

Auringoissa ei kannata palaa, mutta aina auringon aiheuttamia reaktioita ei voi estää. Australialainen Meegan Clancy sai ikävän ihoreaktion auringosta erikoisesta syystä: hänen iholleen kaatui vahingossa margarita-drinkki, kertoo Metro.

Illanviettäjä läikytti drinkkiä iholle

Meegan oli veneellä drinkeillä ystäviensä kanssa lokakuussa 2020. Suomen talvikuukaudet ovat Australiassa kevään ja kesän aikaa, ja aurinko porottikin kauniisti.

Toinen illanviettäjä kuitenkin läikytti vahingossa margaritaansa Meeganin jalalle. Meegan ei lipsahduksesta välittänyt, vaan yksinkertaisesti kuivasi ihonsa.

– Kun on veneellä, ei sitä mene huuhtelemaan jalkaansa. Sitä vain kuivaa sen ja kaikki on ok, Meegan kuvailee.

Jalka turposi – sitten ihoon nousi vesikelloja

Illalla jalka oli kuuma ja tuntui aralta. Parin päivän kuluttua Meegan havaitsi, että jalan ihoon oli noussut vesikelloja.

Meegan yritti jatkaa elämäänsä, mutta ei lopulta kyennyt panemaan edes kenkää jalkaansa kivun vuoksi. Hän hakeutui hoitoon.

– Pohkeeni olivat reisieni kokoiset. Se oli kamalaa. Palan helposti auringossa, mutta tämä näytti siltä, että iho on palanut hapon vuoksi, nainen kuvaili.

Selaa kuvia nuolilla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tilan oli aiheuttanut fytofoto­dermatiitti. Rakkulainen reaktio syntyy kasvien sisältämien kemikaalien ja ultraviolettisäteilyn yhteisvaikutuksesta, kertoo Terveyskirjasto. Meeganin ihoreaktion aiheuttaja kuitenkin jäi epäselväksi, sillä hän itsekään ei osannut arvioida, mistä tila johtui. 

– Ainoa asia, joka paljasti syyn, oli pieni polttama jalassani. Se näytti siltä, että jalalleni roiskahtanut neste oli läikkynyt myös toiselle jalalleni.

Syyksi paljastui margaritan lime

Meegan jakoi jalastaan kuvia sosiaaliseen mediaan, ja sai viestin ystävältään, joka kysyi, oliko Meegan läikyttänyt päälleen margaritaa. Kävi ilmi, että ihon kohtaloksi todella oli koitunut läikkynyt drinkki.

Margarita sisältää paitsi alkoholia, myös limemehua. Limen mehu oli reagoinut auringonvalon kanssa ja aiheuttanut ikävän ihoreaktion. Reaktiota kutsutaankin toisinaan myös margarita-ihottumaksi.

"Ongelma polttamassa on, ettet tajua, mistä se johtuu"

Meegan huomauttaa, että vaara vaanii muitakin kesäisin: limemehua on monessa drinkissä, minkä lisäksi limesiivuilla koristellaan juomia.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen: esimerkiksi tämä perheenisä sai toisen asteen palovammoja limen vuoksi. Limemehu aiheutti kivuliaan reaktion myös suomalaisen Suzannin 13-vuotiaan pojan ihossa. Kerrottuaan onnettomuudestaan Meegankin sai kuulla tuttaviltaan useita kokemuksia samanlaisista reaktioista.

– Ongelma polttamassa on, ettet tajua, mistä se johtuu. Itse panin valon päälle [illalla drinkin läikkymisen jälkeen] ja ajattelin "herran tähden". Jalka oli turvonnut polveen asti ja se oli kuin tulessa, Meegan kuvaa.

– Olimme olleet viikonloppuna vedessä, ja ajattelin, että ehkä vedessä oli jotain.

Paraneminen kesti kuukausia

Kesti kuukausia, että reaktion vaikutus katosi täysin. Meeganin mukaan esimerkiksi turvotus ja ihon kesiminen veivät kuukauden.

Nyt hän kantaa mukanaan kosteuspyyhkeitä voidakseen tarvittaessa puhdistaa ihonsa kunnolla.

Katso myös: Näin levität aurinkovoidetta oikein – moni tekee saman virheen.

Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein? Moni tekee saman virheen – katso ohje 2:01

Lue myös:

    Uusimmat