Perheenisä sai toisen asteen palovammoja tutusta raaka-aineesta: Varoittaa nyt muita yllättävästä riskistä

Mies oppi kantapään kautta, että limemehu ja aurinko eivät ole hyvä yhdistelmä.

Vain tunteja sen jälkeen, kun 52-vuotias perheenisä Adam Levy oli ollut laittamassa ruokaa, hänen käteensä alkoi ilmaantua outoja rakkuloita. Mitä enemmän aikaa kului, sitä pahemmaksi oireet kehittyivät, ja pian hänen kätensä oli turvonnut moninkertaiseksi normaaliin verrattuna.

Muutama päivä myöhemmin huimausta ja pahoinvointia tunteneelle miehelle diagnosoitiin limemehun ja auringonvalon yhdessä aikaansaama tulehduksellinen valoihottuma, fotodermatiitti, jota ryhdyttiin hoitamaan steroideilla ja antihistamiineilla. 

"Tuntui, kuin jokin olio tai eläin olisi kasvanut kädessäni"

Aluksi Levy luuli iho-oiretta tavalliseksi auringonpolttamaksi, kunnes se hänen kätensä ihonsa alkoi kiristää ja kutista.

– Se alkoi pieninä rakkuloina, jotka muuttuivat todella suuriksi, noin puolikkaan persikan kokoisiksi nestettä sisältäviksi rakkuloiksi. Tuntui, kuin jokin olio tai eläin olisi kasvanut kädessäni, Levy kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Oireet eivät menneet nopeasti ohi, vaan vielä kaksi päivää myöhemminkin miehen käden iho oli edelleen täynnä rakkuloita. Mukaan tulleet pahoinvointi, huimaus ja kielen turpoaminen viittasivat allergiseen reaktioon, ja hän päätti mennä näyttämään oireitaan lääkärille. 

Matkalla sairaalaan Levy alkoi pohtia syitä vakaviin oireisiin ja muisti, että hän oli käsittelyt limeä vain hetki ennen erikoisten oireiden ilmaantumista. Miehen epäily osoittautui oikeaksi, sillä sairaalassa oireiden syyksi todettiin limemehun ja auringonvalon aikaansaama herkkyysreaktio, joka hänen kohdallaan merkitsi vakavien, toisen asteen palovammojen syntymistä. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– En ollut kuullut tästä ennen. Minulla on herkkä iho ja minulla on ollut allergisia reaktioita aikaisemminkin, mutta ei mitään näin vakavaa ja epätavallista, mies kertoo.

Steroideja ja antihistamiineja saatuaan miehen oireet alkoivat helpottaa. Levy kertoo voivansa nyt paremmin, vaikka hänen täytyykin edelleenkin varoa kättään. Jotta kukaan muu ei joutuisi kokemaan samaa kuin hän, mies muistuttaa pesemään kädet erittäin huolellisesti sitrushedelmien käsittelyn jälkeen. 

Lähde: DailyMail  

***


Lue myös:

    Uusimmat