Ilmajokelainen Marja kuvasi kotonaan yllättävän vaaratilanteen – salakavala tulipaloriski voi vaania teilläkin: "En ole ikinä tullut ajatelleeksi, että näin voisi käydä"

0:07
Ilmajokelaisen Marjan terassilla oli syttyä tulipalo yllättävästä syystä.

Ilmajokelainen Marja istahti juuri oikealla hetkellä terassituolilleen ja havaitsi kytevän tulipaloriskin. 

Ilmajoella asuva Marja Latvatalo palasi maanantaina kotiinsa Puolan lomamatkaltaan ja päätti istahtaa hetkeksi aurinkoiselle terassilleen. Hetken päästä Marjan huomio kiinnittyi pöydällä olevaan pöytäliinaan.

– Ihmettelin, että mikä musta jälki pöytäliinassa oikein on. Sitten huomasin, että hetkinen, sehän käryää, Marja kertoo MTV:lle.

Kukkamaljakko oli kuin suurennuslasi

Toden totta, Marjan säänkestävästä, muovivalmisteisesta pöytäliinasta nousi savua. Syypää käryämiseenkin löytyi nenän edestä: pöydällä nökötti lasinen kukkamaljakko. 

– Kukkamaljakko toimi auringossa kuin suurennuslasi ja muoviseen pöytäliinaan kärähti melkoinen reikä.

Pahimmassa tapauksessa pöytäliina olisi voinut leimahtaa kunnolla liekkeihin ja sytyttää samalla koko terassin. 

– Onneksi istahdin terassille juuri oikealla hetkellä, onni onnettomuudessa. Maljakko oli ehtinyt olla pöydällä koko lomani ajan. Onneksi mitään ei käynyt. 

Marjan mukaan käryäminen tapahtui kuuden aikaan illalla, joten kyse ei edes ollut paahtavasta keskipäivän auringosta. 

– En ole ikinä tullut ajatelleeksi, että näin voisi käydä. Nyt kyllä otin maljakon pois pöydältä, Marja sanoo ja toivoo tapauksen toimivan varoittavana esimerkkinä. 

Auringon säteet voivat aiheuttaa yllättävää tuhoa – sisällä ja ulkona

Auringon aiheuttamat tulipalot eivät ole Suomessa kovin yleisiä, mutta eivät myöskään tavattomia. 

Huhtikuussa esimerkiksi Pedersören kunnassa sattui erikoinen onnettomuus, kun kevätaurinko heijasti peilin kautta ja sytytti omakotitalon verhot tuleen.

Asiasta uutisoi Iltalehti. Talon pihalla puuhastellut asukas kuuli onnekseen palovaroittimen hälyttävän, kävi tarkastamassa tilanteen ja soitti hätäkeskukseen. Suurimmilta vahingoilta onneksi vältyttiin. 

Tulipalojen lisäksi auringon ja heijastavien lasien yhdistelmä voi aiheuttaa pienempiä vaurioita, esimerkiksi säänkestäviin muovivalmisteisiin ulkokalusteisiin. Lasiesineitä tai peilejä ei siis kannata sijoittaa paikkoihin, joissa ne voivat heijastaa syttyviin pintoihin. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja