Suomen mitalitaistelu ratkesi raastaviin satoihin metreihin – "Aivan hirveää, meinasin mennä seinästä läpi"

Heikkinen: Vähän jurppii tällä hetkellä 0:29
Matti Heikkisen kommentit MTV Urheilulle viestin jälkeen.

Suomi taisteli urheasti mitalista Seefeldin MM-hiihtojen miesten 4x10 kilometrin viestissä. Lopulta Perttu Hyvärinen taipui Ranskan Richard Jouvelle kiritaistossa ja Suomi oli neljäs.

Ristomatti Hakola teki omien sanojensa mukaan avausosuudella minimisuorituksen, Iivo Niskanen pääsi jatkamaan kakkososuudelle riittävän lähellä kärkeä. Niskasen taktiikka oli pudottaa päävastustajat Ruotsi ja Ranska kyydistä ja oman osuutensa jälkipuolikkaalla näin tapahtuikin.

Niskanen tuli Venäjän ja Norjan joukkueiden kanssa vaihtoon, eroa taaksepäin Ruotsiin tuli 27 sekuntia ja Ranskaan 34, kun Matti Heikkinen lähti matkaan kolmososuudelle.

– Ruotsia vastaan siinä hiihdettiin. Tarkoitus oli vain hiihtää siten, että Ruotsi putoaa ja antaa Callen (Halfvarsson) tehdä töitä ja hermoilla siinä alussa, niin kuin vähän nykikin tuossa alussa, Niskanen summaili.

– Sitten sain sopivan eron Ruotsiin, olisi riittänyt 15 sekuntiakin, mutta tuli 27. Lopussa tehtävä oli tuoda (Martin Johnsrud) Sundbyn takaa vaihtoon, ettei ”Hapon” tarvitse lähteä keulasta. Oikeastaan tämä viesti meni ihan käsikirjoituksen mukaan. Ranskan kolmososuus oli tosi kova, sillä he nousivat takaisin, mutta muuten meni just niin kuin piti, Niskanen sanoi.

Niskanen: Alkaa tuntua siltä että riittää 2:29
Iivo Niskasen kommentit MTV Urheilulle viestin jälkeen. 

Heikkisellä hirveä loppu

Heikkinen sinnitteli lähes koko osuutensa Norjan Sjur Röthen ja Venäjän Aleksandr Bolshunovin perässä. Ruotsin Jens Burman ajoi kolmikon lähes kiinni, mutta katkesi sitten täysin. Lopussa tie nousi pystyyn myös Heikkiselle. Jälkikäteen voi sanoa, että Suomen mitalitaisto kaatui käytännössä Heikkisen osuuden viimeisten 900 metrin aikana. Röthe ja Bolshunov lähtivät, Heikkinen hyytyi. Samalla loistavasti hiihtänyt Ranskan Clement Parisse pääsi lähelle.

– Minulla oli selvä tehtävä, että piti tulla Venäjän ja Norjan kanssa yhtä matkaa vaihtoon, mutta en aivan siihen pystynyt, Heikkinen sanoi.

Olosuhteet olivat äärimmäisen raskaat, jäätävä vesisade ja pehmeä latu olivat hiihtäjille rankkoja. Se tuntui, kun kärkikaksikko nykäisi.

– No aivan hirveältä. Meinasin laskea tuosta (laskun) seinästä läpi, kun ei meinannut jalat totella enää. Viimeinen 500 metriä oli pisimpiä… harvoin muistan, että olisin noin hapoilla ollut, Heikkinen harmitteli.

Vaihdossa Hyvärinen sai seitsemän sekuntia peräänsä Jouven, joka otti hänet kiinni ja viimeisteli homman maalisuoralla.

– Minun olisi pitänyt tulla Norjan ja Venäjän mukana vaihtoon, se olisi ollut meidän oljenkorsi. Jouve hiihti erittäin tuoreen ja hyvän hiihdon, mutta se olisi ollut ainut mahdollisuus meille, Heikkinen harmitteli.

– Täytyy sanoa, että jurppii aika lailla. Nelossija ei hirveästi lämmitä, mutta toisaalta hyvä suoritus Suomen mieshiihdolta. Kartalla ollaan, Heikkinen totesi.

Jossitteluna Suomella olisi ollut mahdollisuus jopa hopeataistoon, jos Heikkinen olisi pysynyt kärkikaksikon matkassa, sillä Venäjän ankkuri Sergei Ustjugov katkesi osuudellaan pahasti. Norja oli ykkönen ennen Venäjää ja Ranskaa.

Hyvärinen: Suomen mieshiihto on taas pelissä mukana 1:49
Ankkuri Perttu Hyvärisen kommentit viestikisasta. 

Lue myös:

    Uusimmat