Jari Isometsä puolustaa Sami Jauhojärven rajusti moittimaa Matti Heikkistä

Heikkinen: Vähän jurppii tällä hetkellä 0:29
Matti Heikkisen kommentit MTV Urheilulle viestin jälkeen.

MTV Urheilun maastohiihtoasiantuntija Jari Isometsä ei nähnyt Matti Heikkisen viestitaktiikkaa virheenä. Suomi taipui miesten MM-viestissä neljänneksi Seefeldissä perjantaina. 

Suomen ote pronssimitaliin karkasi loppukirissä Ranskaa vastaan, kun Richard Jouve oli auttamatta liian kova pala Perttu Hyväriselle

Paljon viestin kannalta merkittäviä tapahtumia nähtiin 3. osuudella. Matti Heikkinen pääsi matkaan kärkikolmikossa yhdessä Norjan Sjur Röthen ja Venäjän Aleksandr Bolshunovin kanssa, 27 sekuntia Ruotsin ja 35 sekuntia Ranskan edellä. 

Täydellinen asema Suomelle, mutta kärjen hidas vauhti mahdollisti sen, että Ruotsi ja Ranska pääsivät takaisin mitalitaistoon. 

Ylen asiantuntija Sami Jauhojärvi ruoski kisan jälkeen rajusti Heikkistä siitä, ettei tämä lisännyt vauhtia, jotta Ranska ja Ruotsi olisivat pysyneet kauempana. 

– Heikkisen ainoa tehtävä oli hiihtää Ranskaa ja Ruotsia vastaan. Sitten hän jäi peesailemaan. Ensimmäisen 1,2 kilometrin aikana Heikkinen antoi Ranskan ottaa kiinni 21 sekunnilla. Eihän sellaista voi tapahtua, Jauhojärvi latasi. 

– Heikkisen pitäisi kokeneena hiihtäjänä tietää, että Venäjä ja Norja taistelevat voitosta. Kolmossija pitää vain varmistaa. Ei olisi tarvinnut lähteä ylivauhtia, vaan omaa 10 kilometrin matkavauhtia. Ruotsi otti melkein puoli minuuttia kiinni kahdella kilometrillä. Onhan se aivan käsittämätön töppäys. 

Isometsän mielestä Heikkisen taktiikassa oli kaksi puolta. 

– Kun Ranska jäi reilu puoli minuuttia, niin ei annettaisi sen ajaa eroa enää kiinni – Samilla on siinä pointtinsa. Mutta toisaalta Heikkinen hävisi siitä lönkyttelyvauhdista huolimatta kärkikaksikolle lopussa 17 sekuntia. Olisi siinä ollut se vaara, että jos Heikkinen olisi itse lähtenyt hevostelemaan, hän olisi katkennut ihan täysin. Hänhän katkesi nytkin jonkin verran. Röthen ja Bolshunovin seurana on aika vaikea ruveta hevostelemaan, Isometsä puolusteli. 

– En näe Heikkisen taktiikkaa virheenä. Hän tunsi varmasti omat voimansa. Jos hän olisi tullut Röthen ja Bolshunovin kanssa vaihtoon, se oli ratkaissut pronssin Suomelle. 

Isometsä toivoi, että Ranska olisi pudonnut perinteisen osuuksilla hieman kauemmas Suomesta, vaikka Ristomatti Hakolan ja Iivo Niskasen suoritukset olivat nytkin mainiot. 

– Hakola selvisi henkien taistelustaan hyvin. Ero kärkeen vaihdossa oli niin pieni, ettei Niskanen joutunut tuhlaamaan ylimääräisiä voimia sen saavuttamiseen. Iivon suoritusta ei voi moittia, jos tuollaista porukkaa vetää.

– Kauhuskenaario oli se, että Jouve pääsee lähtemään samaan aikaan Hyvärisen kanssa. Peli oli selvä, kun ratkaisu meni loppukiriin.

Hyvärinen: Suomen mieshiihto on taas pelissä mukana 1:49
Ankkuri Perttu Hyvärisen kommentit viestikisasta. 

Isometsän mielestä joukkueen suoritus oli hyvä, vaikka...

– Nyt kyllä tarjottiin mitalia. Viestin taso oli vaatimaton kahden kärkimaan takana.

– Annan puhtaat paperit kaikille Suomen hiihtäjille.

Viestin kultaratkaisu tapahtui rauhassa kuin vanhuksen varovainen kylpyyn meno. Norjan Johannes Hösflot Kläbo pudotti Venäjän Sergei Ustjugovin erittäin helposti stadionin takasuoralla 3,5 kilometriä ennen maalia. 

– Ustjugov ei ole kunnossa, Kläbolle on puolestaan nyt kaikki niin helppoa. Kläbo olisi voinut hiihtää vaikka kuinka kovaa. En tiedä oliko hänellä edes tarkoitus ratkaista tuossa, Isometsä summaa.  

Niskanen: Alkaa tuntua siltä että riittää 2:29
Iivo Niskasen kommentit MTV Urheilulle viestin jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat