Suomen autokannan kasvu on lähes pysähtynyt – keski-iän nousu jatkuu

Vuoden 2014 lopussa Suomessa oli tilastojen mukaan liikennekäytössä noin 2,6 miljoonaa henkilöautoa. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna on noin 0,8 prosenttia eli hieman alle 20 000 autoa.

Liikennekäytöstä poistettuja autoja määrä viime vuoden lopussa oli 727 000 kappaletta. Tämä on noin 60 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Osa näistä on kesäautoja, jotka otetaan kesäksi takaisin liikennekäyttöön, mutta Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan valtaosa liikennekäytöstä poistetuista autoista on myös romutettu. Tulevana kesänä starttaava romutuspalkkiokokeilu tulee lisäämään virallisen kierrätysjärjestelmän kautta romutukseen päätyvien autojen määrää, joten liikennekäytöstä poistettujen autojen määrän ei odoteta kasvavan tänä vuonna yhtä paljoa.

Uusien henkilöautojen vuosimyynti on viime vuosina pysytellyt noin 100 000 kappaleen paikkeilla. Autojemme keski-ikä on tällä hetkellä 11,4 vuotta ja romutusikä 20,4 vuotta, kun keskimääräinen romutusikä EU-maissa on 15 vuotta. Jotta autokanta alkaisi nuorentumaan, pitäisi vuosittaisten rekisteröintien olla yli 150 000 uutta henkilöautoa.

Käytettynä maahantuotujen henkilöautojen määrä oli viime vuonna noin 20 000 kappaletta. Näiden autojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olivat Tullin tietojen mukaan 184,3 g/km, kun taas uusina rekisteröityjen henkilöautojen keskimääräiset päästöt olivat 127,7 g/km. Autoalan Tiedotuskeskus pitää maahantuotujen autojen päästölukemaa huolestuttavan korkeana.

Lue myös:

    Uusimmat