Suomalaiset kertovat sairaalakokemuksistaan ulkomailla: Olinkin mielisairaalassa!

Jokainen haluaisi viettää lomansa tavalla, johon ei yleensä kuulu omakohtaista tutustumista paikalliseen sairaalaan. Aina kaikki ei kuitenkaan mene alkuperäisen suunnitelman mukaan, vaan sairaalahoitoon täytyy turvautua kesken matkan. Lukijat kertovat kokemuksistaan.

Vatsataudit ja turistiripulit kiusaavat lomailijoita

– Olin Keniassa Afrikan-safarilla. Viimeistä edeltävänä päivänä Mombasassa sain jonkin vatsataudin. Sitä hoidettiin nelisen päivää Mombasa Hospitalissa, kirjoittaa nimimerkki Safarilla.

– Egyptissä iski raju vatsatauti. Pelkäsin afrikkalaisten sairaaloiden olevan epähygieenisiä, mutta tauti oli niin raju, että sairaalahoitoon oli pakko hakeutua. Sairaalassa pelkoni osoittautuivat turhiksi, ihan siistiä siellä oli. Tunsin, että minusta huolehditaan. Sama lääkäri, joka oli ambulanssissa, kävi kysymässä vointiani useasti. Vietin neljä tuntia tiputuksessa. Nesteytyksen lisäksi sain antibioottia ja kalsiumia, Sinikka muistelee kokemustaan.

Ruokamyrkytyksiä ulkomaiseen tapaan

– Jouduin Teneriffalla ruokamyrkytyksen takia sairaalaan, muistelee Sanneli.

– Saigonissa ollessamme sain ruokamyrkytyksen ja jouduin sairaalaan viideksi päiväksi. Myös mieheni sairastui, ja hän makasi samassa sairaalahuoneessa neljän päivän ajan. Todella ikävä tapaus, kertoo Marja.

– Sain ruokamyrkytyksen Thaimaassa, minkä takia olin kolme vuorokautta tiputuksessa. Kaikki toimi erinomaisesti, kun matkavakuutus oli kunnossa, muistelee Lissu.

Maisa oli puolestaan saanut harvinaisen salmonella-tyypin matkaltaan.

Nestehukan hoito mielisairaalassa

– Delhissä sain pahan nestehukan. Olin yön tiputuksessa, ja kaverini olivat mukana. Hoitajatar oli huoneessa yön katsellen televisiosta Bollywood-elokuvaa. Kun elokuva loppui, hän kävi nukkumaan. Olin yöllä mennyt lähimpään sairaalaan, ja aamulla huomasin olevani mielisairaalassa. Lähtiessä minua yritettiin laskuttaa tuplaten, mutta seurueeseen kuulunut lääketieteen opiskelija selvitti tilanteen, kertoo Tunturitar, joka ei antaisi pois tätäkään kokemusta.

Loma voi mennä liiankin liukkaasti

– Puerto Ricossa liukastuin ammeessa ja lensin lattialle. Tästä tuli lannerankaan murtuma, ja kylkiluita meni poikki. Olin viikon sairaalassa ja paluulennolla matkustin vaakatasossa. Ambulanssi vei koneeseen ja koneesta pois. Kolmen välilaskun ja 22 tunnin jälkeen olin Tampereella sairaalassa, muistelee Saikkuli.

– Kaaduin viime joulukuussa ollessani Kaliforniassa. Hyvin tutkittiin ja hoidettiin. Haava niitattiin, jonka jälkeen sitä ei saanut kastella, mutta piti voidella geelillä. Hyvin parani, selvittää nimimerkki Anija.

Myös nimimerkki JT liukastui matkallaan ja joutui hakeutumaan sairaalaan murtuneen olkapään takia.

Vatsaleikkauksia ulkomailla

– 1990-luvun alussa olin viidettä kertaa perheeni kanssa laskettelulomalla Itävallassa. Paluumatkalla jouduin umpisuolen takia leikkaukseen Saksassa Freisingin aluesairaalaan. Olin sairaalassa viikon, ja kokemukseni sieltä on erittäin positiivinen: leikkaus onnistui hyvin, ja se oli elämäni paras sairaalakokemus, ehdottomasti parempi kuin Suomessa, kertoo Eero.

– Mieheni sairastui äkisti puolitoista vuotta sitten Teneriffalla ja joutui sairaalaan. Hän oli neljä päivää tiputuksessa, jonka jälkeen hänet päätettiin leikata. Sappirakko oli puhjennut. Leikkaus oli kirurgin mukaan vaikea, mutta kaikki meni hyvin. Siellä istuin mieheni vierellä sairaalassa kahdeksan päivää. Viikon matkastamme tulikin kolmen viikon matka. Sairaala oli yksityissairaala, jossa sai hyvää hoitoa ystävälliseltä henkilökunnalta, kirjoittaa nimimerkki Matkamuisto.

Sydämen toimintahäiriöt säikäyttävät

– Sain Espanjassa sydämen eteisvärinäkohtauksen ja jouduin ambulanssilla sairaalaan. Ensin olin teho-osastolla ja vielä muutaman päivän osastohoidossa, kertoo nimimerkki Madeira.

– Israelin-matkalla tuli sydänoireita, jotka aiheuttivat suuret tutkimukset, ja vietin viisi päivää sairaalassa. Jerusalemissa oli hyvä palvelu, kirjoittaa nimimerkki Ahti vaari.

– Ulkomailla sydämestäni löydettiin läppävika. Suomessa tätä ei tutkittu kunnolla, eikä läppävikaa kerrottu olevan, muistelee nimimerkki Aurinko.

Lapsen seurana sairaalassa

– Vaikka reissuja on paljon, en ole tarvinnut koskaan edes lääkärin apua. Matkavakuutus on ollut aina. Lapseni joutui parivuotiaana olemaan Kreetalla pari päivää sairaalassa, jolloin olimme vaimon kanssa vuorotellen hänen seuranaan koko ajan. Siellä näki miten perhekeskeistä lastenosastolla oleminen oli. Eräs isä muun muassa toi grilliltä ruokaa vaimolleen ja lapselleen. Hän toi myös kahdelle muulle huoneessa olevalle potilaalle ja vanhemmalle, aivan yllättäen myös meille turisteille, muistelee Pete.

Synnyttämässä ulkomailla

– 1980-luvulla sain ilon synnyttää pari kertaa Brysselissä. Tapahtuma oli kuin viiden tähden hotellissa verrattuna ensimmäiseen synnytykseen Suomessa, jota ei voi kehua, muistelee nimimerkki Tyytyväinen.

Lue myös:

    Uusimmat