Veritulppa iski: Hilkka kertoo, mitä oireita kannattaa tarkkailla

Hilkka Kotkamaa lähti helmikuussa 2009 viiden viikon matkalle Afrikkaan. Kotiin palattuaan hän kävi muutaman päivän töissä, kunnes tuli pääsiäinen. Leppoisasti vietetyn pitkän pyhän jälkeen väsymys ei poistunutkaan vaan jatkui edelleen.

– Olin ollut Suomessa noin viikon, kun työpäivän jälkeen olin todella kurjassa kunnossa. En tiennyt mikä minua vaivaa. Miehenikin katsoi, että tuonnäköistä vaimoa ei ole ennen nähty, Hilkka Kotkamaa muistelee.

Hän vei Hilkan pikaisesti Marian sairaalaan, ja siellä tiedettiin heti, mistä on kysymys

– Minut päästettiin jonon ohi, kun todettiin, ettei näin vihreänaamaista jonoon voi laittaa. Minua tuli tutkimaan tummaihoinen lääkäri, ja kysyin häneltä mistä hän on kotoisin. Mies kertoi olevansa somalialainen, ja minä sanoin, että ai jaa, olen juuri tullut Mosambikista.

Nopea apu pelasti

Siihen saakka Hilkalla ei ollut käynyt mielessäkään, että lennolla olisi mitään tekemistä kurjan olon kanssa. Lääkäri totesi, että kyseessä oli mahdollisesti pitkän lennon aiheuttama vaiva.

Myöhemmin todettiin, että kyseessä oli keuhkoveritulppa. Se oli lähtenyt liikkeelle jalasta, josta se oli levinnyt viikon kuluessa hiljalleen keuhkoihin saakka.

– Lääkäri tilasi heti Meilahteen vievän ambulanssin. Olo oli sellainen, että meinaan kuristua. Pääsin heti tutkimuksiin, sain kipulääkityksen ja kipeästi tarvitsemaani lisähappea.

Hilkka pitää pelastuksenaan sitä, että sai avun todella nopeasti.

– En ollut sillä hetkellä Afrikassa, lentokoneessa, kesämökillä tai maalla, vaan olin kotona, josta on kymmenen minuutin automatka Marian sairaalaan, toteaa Hilkka.

– Toinen mitä kiiteltiin, on se, etten ole tupakoitsija. Hapenottokapasiteettihan heikentyy tupakoitsijoilla.

Sairastuminen pysäytti

Hilkka kertoo olleensa täysin terve ja hyväkuntoinen ennen veritulppaa.

– Olen ollut semmoinen tukka putkella paljon töitä tekevä ihminen. En ole terveysasioita ajatellut, vaikka liikuntaa harrastin ja mietin ruoan terveellisyyttä, niin kuin kaikki tekevät. En kuvitellut, että minulla voisi olla riskiä sairastua, Hilkka tuumaa.

Sairastumisen myötä Hilkka on muuttanut elämäntapojaan ja toivoo, että muutkin paljon matkustavat ihmiset kiinnittäisivät huomiota terveysasioihin. Vaikka moni juhlistaa alkanutta lomaansa jo lentokoneessa, on hyvä muistuttaa itseään veden juomisesta ja alkoholin käytön hillitsemisestä.

Hilkka kertoo kuulleensa tapauksista, joissa Thaimaan-lomamatkalta palannut on juhlinut railakkaasti lentokoneessa ja kotiportaille päästyään luhistunut kasaan ja menehtynyt.

– Yksi ongelma on tietenkin se, että veden vieminen kentän turvatarkastuksen läpi on kielletty. Minullakin oli kyseisellä lentomatkalla iso limpsapullo täynnä vettä, mutten saanut viedä sitä koneeseen.

K-vitamiini kiellettyjen listalla

Nyt Hilkka on verenohennuslääkityksellä ja noudattaa ruokavaliota, joka pitää hänet terveenä. Esimerkiksi verta hyydyttävä K-vitamiini on kiellettyjen aineiden listalla. K-vitamiinia saa normaalisti tumman vihreistä vihanneksista, kuten parsasta, persiljasta ja tillistä. Myös mustaviinimarjat ovat kiellettyjä. Sen sijaan porkkanaa ja tomaattia saa syödä.

– Lääkärit antavat varovasti näitä vihreää ruokavaliota koskevia neuvoja, koska jotkut voivat ymmärtää, ettei saa syödä ollenkaan vihanneksia. Mutta se tarkoittaa nimenomaan K-vitamiinia sisältäviä vihanneksia.

– Oma henkilökohtainen päätökseni on se, etten juo enää juurikaan alkoholia. Ei se mitenkään kiellettyä ole, mutta alettuani miettiä näitä terveysjuttuja, alkoholista luopuminen on ollut kaikista helpoin teko.

"En ehkä lähde Australiaan"

Hilkka selvisi tapauksesta hyvin, vaikka on edelleen lääkityksellä. Toisinaan keuhkonpuristustunne vaivaa. Tapaus on vaikuttanut myös Hilkan matkustamiseen.

– Olen lentänyt Euroopassa, kun on ollut pakko. Olen ollut Englannissa, Ranskassa ja Ruotsissa, eikä minulla ole ollut mitään ongelmaa. Mutta ennen lentoa juon runsaasti vettä, koska se tekee veren notkeammaksi, toisin kuin alkoholi, joka kuivattaa.

Sairastuminen on jättänyt arvet elämään.

– Minulle sanottiin, että jos lähtisin Kiinaan tai Australiaan, voisin ottaa lääkäriin yhteyttä, ja hän voisi antaa ekstraohennusta. Olen tulkinnut sen henkilökohtaisesti niin, etten ehkä lähde Australiaan, mutta Kiinaa voisin jo ajatella, tuumaa Hilkka.

Kuvat: Hilkka Kotkamaan kuva-albumi, Colourbox

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat