Suomalaiset haluaisivat puhua enemmän seksistä – asiantuntija kertoo vinkit, joilla lemmiskelystä tulee entistä nautinnollisempaa

2:17
Mitä tehdä seksiin liittyvälle häpeälle? Katso videolta seksuaalikasvattaja Kaisa Merelän vinkit.

Kommunikaatio on tärkeä osa hyvää seksiä. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisilla pariskunnilla olisi seksikeskustelutaidoissaan kuitenkin parantamisen varaa. Moni haluaisi kommunikoida seksistä nykyistä enemmän ja oppia kertomaan erityisesti siitä, mistä pitää ja fantasioi. Asiantuntija neuvoo, miten se onnistuu.

RFSU:n Pohjoismaissa toteutetun kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät kykyään kommunikoida seksistä vakituisen kumppaninsa kanssa hyvänä. Yleisimmät tavat kommunikoida seksiasioista ovat sanat, kehonkieli ja kysymykset.

Suomalaisvastaajista 64 prosenttia luonnehti seksikeskustelutaitojaan melko tai erittäin hyviksi. Vielä tätä useampi koki, että pystyy kertomaan kumppanilleen hyvin myös siitä, mistä itse pitää ja missä omat rajat menevät. Kyselyn perusteella suomalaisten on myös helppoa puhua kumppanilleen siitä, että haluaa lisää seksiä.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista 75 prosenttia koki, että on erittäin tai melko hyvä puhumaan seksikumppaninsa kanssa myös tämän haluista. Seksikumppanin tuntoja aktin aikana tarkastellaan ensisijaisesti kehonkieltä, ääntelyä ja katsetta tutkailemalla.

Puolet suomalaisista haluaisi kommunikoida enemmän seksistä

Löytyy suomalaisten seksikeskustelutaidoista parantamisen varaakin. Vastaajista alle puolet, 44 prosenttia, koki olevansa hyviä kommunikoivaan seksiin liittyvistä erikoistoiveista ja fantasioista. Huonona tätä taitoa piti yli kolmannes, 39 prosenttia, vastaajista.

Ylivoimainen enemmistö, 77 prosenttia suomalaisvastaajista koki, että heidän olisi ainakin jossain määrin kehitettävä kykyjään kommunikoida seksistä. Yli puolet vastaajista haluaisi kommunikoida enemmän seksistä. Erityisesti haluttaisiin oppia, miten kertoa seksikumppanille, mistä pitää, sekä uskaltaa ehdottaa seksiä ja fantasioiden toteuttamista.

Näin kommunikoit itsellesi paremman seksielämän

Onneksi seksiin liittyvän kommunikaation parantaminen on mahdollista. Se vaatii itsetutkiskelua ja keskustelua.

RFSU:n seksuaaliterveyden asiantuntija Susanna Ruuhilahti suosittelee ihmisiä ensin pohtimaan omia halujaan. Millaisia ajatuksia, tuntemuksia, toiveita, tarpeita ja arvoja sinulla seksiin liittyy? Millaista seksiä haluaisit yhdessä kumppanisi kanssa?

Keskustele sitten kumppanin kanssa molemmille sopivana hetkenä siitä, millaista seksiä yhdessä haluaisitte kokea. Samalla voitte sopia yhteisistä seksin pelisäännöistä sekä ehkäisystä.

Kommunikaatiota kannattaa harjoittaa myös tositoimissa. Uskalla ohjeistaa sanoin, äänin, ilmein, teoin ja omalla keholla kumppania oikeaan suuntaan. Kerro tai näytä, mikä tuottaa suurta nautintoa ja mikä ei tunnu hyvältä.

Jos into petipuuhiin lopahtaa kesken seksin, uskalla pysäyttää tilanne ja kertoa tai kysyä asiasta rohkeasti. Toinen varmasti haluaa tietää, miksi kumppani on poissaoleva tai etäinen.

Hyvien seksikokemusten muisteleminen pitää yllä intiimiä yhteyttä kumppaneiden välillä. Muista myös läsnäolo ja arkinen hellyys: katseet, suukot ja läheisyys.

RFSU:n tutkimus toteutettiin tammikuussa 2020. Tutkimuksessa haasteltiin verkossa 16–35-vuotiaita miehiä ja naisia Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta. Yhteensä 2025 henkilöstä 511 oli Suomesta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: RFSU

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja