Stig-Björn Nyberg: Näin runoutta opitaan

Lukupiirin isäntä Stig-Björn Nyberg kirjoitti Studio55.fin lukijoille tekstin, jossa hän kehottaa kasvattamaan lapset runouteen pienestä pitäen.

Onko olemassa runokirjoja aloittelijoille? Mielestäni ei, mutta oppikirjoja runojen analysointiin ja tulkintaan on vaikka millä mitalla.

Runoudesta joko pitää tai ei, se on subjektiivinen kokemus. Ihmistä voi kuitenkin johdattaa runon maailmaan esimerkiksi lukemalla ja opettamalla pikkulapsille loruja.

”Körö körö kirkkoon, papin muorin penkkiin, ruskealla ruunalla, valkealla varsalla, kolipäällä koiralla, kirjavalla kissalla” -lorukauden jälkeen on aika siirtyä lastenrunoihin. Kirsi KunnaksenTiitiäisen satupuu -runokirja on saanut monen lapsen pitämään runoudesta ja jatkamaan runojen lukemista aikuisena.

Myös Eppu Nuotio on lumoavilla lastenrunoillaan inspiroinut perheen nuorimpia aikuisina harrastamaan runoutta. Nuotiolta ilmestyi tänä keväänä runoteos Matkalla tullaan suuremmiksi – Valitut runot 1995–2012.

Lapsen vanhemmilla, kasvatuksella ja tietenkin myös koululla ja ympäristöllä on tärkeä merkitys hänen suhtautumiseensa runouteen aikuisena. Runojen lukeminen on antoisaa, sillä se antaa ihmiselle nautintoa, voimaa ja henkistä pääomaa, jota hän tarvitsee jokapäiväisessä elämässään.

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja