SM-liigan tähtihankinta ehdittiin tuomita jo flopiksi, mutta nyt riittäviä ylisanoja on vaikea löytää – ottelukohtaisesta palkasta liikkeellä huimaava arvio

Maalikooste: Pelicans - HPK 3:32
Pelicansin Ryan Lasch mätti tehot 0+5 HPK-ottelussa lokakuun 24. päivä.

Lahden Pelicans räväytti syyskuun lopussa sopimusuutisen, jota urheiluseurojen nykyisessä taloustilanteessa tuskin odotettiin. Pelicansin menestyskauden 2012-2013 pääarkkitehti Ryan Lasch, 33, solmi pelikaanipaitojen kanssa ottelukohtaisen sopimuksen, joka ei olisi ollut mahdollista ilman paikallisten yritysten apua.

Kun Pelicans marssi seitsemän vuotta sitten Liigan finaaleihin, Lasch voitti sarjan pistepörssin sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä.

Lake Forestin kaupungissa, Kalifornian Orange Countyssa syntyneen pelaajan seuraavat vuodet kuluivat AHL:ssä, Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä sekä sveitsiläisessä Bernissä. 

Väliin mahtui myös pätkä toisessa suomalaisessa liigaseurassa, kun amerikkalainen teki kaudella 2014-2015 Turun Palloseuran paidassa 43 ottelussa 36 pistettä. Tämän jälkeen edessä oli siirtyminen Ruotsin suurseuraan Frölundaan.

Koronaviruksen myllätessä kuluvana vuonna pelaajamarkkinoita Lasch päätyi vielä kerran Lahteen. Keikkareissun funktio on pelaajan omienkin sanojen mukaan selkeä: hyvän pelikunnon saavuttaminen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vääräleuat ehtivät jo lokakuussa irvistää, kun jenkkihyökkääjän pistetuotannossa oli alkumetreillä tukos: kuusi ottelua ja kaksi syöttöpistettä eivät vastanneet seuran eikä sen yhteistyökumppaneiden odotusarvoa.

Sopeutuminen otti aikansa, mutta viime aikoina on rytissyt. Lasch on lohkaissut viimeisessä neljässä ottelussa tehot 1+10. Kaikkiaan kymmenen ottelun saldo on nyt 1+12.

– Hänellä oli takana pitkä pätkä ilman pelejä, ja se näkyi varsinkin niissä ensimmäisissä matseissa tietynlaisena terävyyden puutteena. Hän on kuitenkin ostanut hienosti ajatuksen kehittymisestä joukkueena pelistä toiseen, Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä kommentoi MTV Urheilulle.

Kun Lasch dominoi Liigaa seitsemän vuotta sitten, Niemelä itse toimi Pelicansin B-junioreiden valmentajana. Kaksikko tapasi tuolloin ensimmäistä kertaa ja myöhempinä kesinä useammin Laschin harjoitellessa Pelicansin A-junioreiden mukana, joiden vetovastuun Niemelä oli ottanut.

– Ryanin erikoisosaaminen on nimenomaan kiekon kanssa poikkeuksellista. Kyky ja taito pysyä kiekossa ja löytää syöttövälejä on aika ilmiömäinen. Sitä kautta hän pystyy tuomaan tälle joukkueelle paljon mahdollisuuksia olla tehokas.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Niemelä kuvailee Laschia loistavaksi tyypiksi, joka nauttii jääkiekon pelaamisesta ja haluaa kehittyä siinä yhä jatkuvasti lisää.

Laschin tähtistatus on Pelicansissa kiistaton ja perusteltu, mutta minkäänlaisia jumaltaudin ensioireita ei päävalmentajan mukaan ole koskaan ollut havaittavissa, päinvastoin. 

– Hänen kohdallaan isoin asia on ollut kuitenkin se, miten hän on halunnut hypätä joukkueeseemme ja sen toimintatapoihin mukaan.

– Hän suhtautuu jääkiekkoon erittäin tosissaan. Kova kunnianhimo, voitontahto ja kilpailijan luonne paistavat läpi. Jään ulkopuolella hän pitää itsestään hyvää huolta ja on sellainen iloinen veitikka, joka uskaltaa nauraa ja heittää vitsiä, Niemelä kuvailee.

Urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen korostaa yhteistyökumppaneiden merkitystä tähtipelaajan ottelukohtaisen sopimuksen kohdalla. Seuran tiedotteessa kiitos osoitettiin kaikkiaan 18 paikalliselle yritykselle.

Uusi Lahti -lehden mukaan Laschin sopimuksen arvoksi on arvioitu sivukuluineen peräti 11 000 euroa pelattua ottelua kohden. 

Laukkanen ei halua kommentoida pelaajan ja seuran välisiä sopimusteknisiä asioita tai ottelukohtaisen palkkion suuruutta millään tavalla, mutta voisiko Pelicans nauttia Laschin palveluista koko loppukauden?

– Siihen vaikuttavat monet asiat niin täällä kuin Euroopassakin. Yritetään, tutkitaan ja katsotaan, olisiko tällainenkin vaihtoehto mahdollista, Laukkanen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat