Skopjesta saapuneiden 115 matkustajan pakkokaranteenia vahditaan puhelimitse – kesto kaksi viikkoa, vaikka testitulos olisi negatiivinen

Skopjesta Turkuun saapuneet 115 matkustajaa kahden viikon karanteeniin – MTV kysyy, miten se toteutetaan 7:10
Lauantaina Skopjesta saapuneet 115 matkustajaa pakkokaranteeniin – näin se toteutetaan

Pohjois-Makedonian pääkaupungista Skopjesta eilen saapuneen koneen kaikki 115 matkustajaa on asetettu tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Koneessa olleista 12 on todettu koronatartunta. 

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksan mukaan karanteenipäätökset perustuvat Pohjois-Makedonian tautitilanteeseen, sekä Skopjesta aiemmin saapuneista koneista saatuihin testituloksiin.

– Perusteena on se, että tässä viikko sitten tulleessa koneessa oli 26 positiivista ja tiistaina tulleessa viisi, ja koska tilanne siellä paikan päällä ei ole oleellisesti muuttunut, hän kertoo.

Karanteeniin määrättyjen on pysyttävä kotonaan.

– Mikäli heillä ei ole positiivista tulosta, he saavat liikkua rajatusti myös kodin ulkopuolella. Jos tulos on positiivinen, kotoa ei saa poistua.

"Luotamme ihmisiin"

Karanteeniin toteutumista valvotaan pääosin puhelimitse.

– Heidät asetettiin 14 vuorokauden karanteeniin, ja tätä seurataan siellä olinpaikkakunnalla. Esimerkiksi Turussa olemme yhteydessä puhelimitse ja pyrimme näin seuraamaan henkilöiden kunnon kehitystä, Liuksa kertoo.

Hänen mukaansa järeämpiä keinoja karanteenien valvomiseen ei toistaiseksi ole otettu käyttöön.

– Luotamme ihmisiin, ja sillä perusteella tämä kontakti on ollut tähän riittävä, mutta saattaa tietysti tulla tilanteita, joissa pitää harkita muunkin tyyppisiä kontaktinottamisia, hän kertoo.

– Tähän on olemassa rangaistukset, mutta lähdemme siitä, että ihmiset toimivat vastuullisesti eivätkä aiheuta toisille vaaraa.

Koneen henkilökuntaa karanteeni ei koske

Lentokoneen henkilökuntaa ei ole asetettu karanteeniin. Liuksan mukaan tämä ei ole tarpeen, sillä he eivät ole käyneet maassa muuta kuin lentokentällä.

Matkustajista kuitenkin jokainen on joutunut karanteeniin riippumatta siitä, ovatko he suostuneet testiin.

– Antoi näytteen tai ei, karanteeni koskee kaikkia.

Karanteeni myös kestää kaksi viikkoa, vaikka testitulos olisi negatiivinen.

Karanteeniin asetetut saavat korvaukset mahdollisista ansionmenetyksistä karanteenin ajalta.

– Tässä tapauksessa kun heidät on asetettu karanteeniin, he saavat ansiomenetyksestä korvaukset. Kulukorvaukset työnantajille tulevat kansaneläkelaitoksen kautta eli valtion varoista.

Lue myös:

    Uusimmat