Sisarukset suojaavat ylipainolta – tutkijat havaitsivat hälyttävän piirteen perheen ainoista lapsista

7:33
Videolla kerrotaan, miten ylipaino heikentää lapsen elämänlaatua.

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että ainoat lapset ovat todennäköisemmin ylipainoisia kuin sisaruksen kanssa kasvaneet lapset. Tutkimuksen mukaan suuremmissa lapsiperheissä tehdään terveellisempiä ruokavalintoja kuin yhden lapsen perheissä.

Perheen ainoat lapset ovat alttiimpia ylipainolle kuin sisarusten kanssa kasvaneet lapset, tuore tutkimus vihjaa.

Ilmiö johtuu siitä, että yhden lapsen perheissä tehdään huonompia ruoka- ja juomavalintoja kuin monilapsisissa perheissä, tutkijat tiivistävät tiedotteessaan. Ravitsemukselliset valinnat erosivat ryhmien kesken niin arkisin kuin viikonloppuisinkin.

Äidin lihavuus vielä suurempi riskitekijä

Löydökset perustuvat perheenäitien itseraportointiin kolmen päivän ajalta – kahdelta arkipäivältä ja yhdeltä viikonlopun päivältä. Opettajat pitivät kirjaa kaikesta, mitä lapsi söi koulupäivän aikana. Lisäksi äidit täyttivät kyselyn, jossa arvioitiin perheelle tyypillisiä ruokailutapoja, kuten ruoka- ja juomavalintoja.

Sen lisäksi, että tutkijat huomasivat ainoiden lasten syövän epäterveellisemmin, he havaitsivat, että äidin ylipaino lisää lapsen riskiä liikakiloihin. Äidin ylipainolla on suurempi vaikutus lapsen ylipainoon kuin sisarusten lukumäärällä. Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että lihavien äitien lapset ovat huomattavasti tavallista todennäköisemmin lihavia

Koska lapsen pois kotoa viettämä aika ei vaikuttanut syömistottumuksiin, on todennäköistä, että riski ylipainoon tuleekin kotoa.

Löydökset tukevat aiempia tutkimuksia

Löydökset ilmestyivät Journal of Nutrition Education and Behaviour -tiedelehdessä. Ne perustuvat pieneen aineistoon, mutta vahvistavat jo aiemmin havaittua ilmiötä.

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että ainoat lapset viettävät vähemmän aikaa ulkona leikkien ja käyttävät enemmän sokeria kuin lapset, joilla on sisaruksia. Ainoat lapset saavat lisäksi todennäköisemmin palkinnoksi ruokaa ja heidän makuuhuoneessaan on useammin televisio. Tutkimuksessa myös havaittiin, että ainoat lapset ovat todennäköisemmin ylipainoisia kuin lapset, joilla on vähintään yksi sisarus.

Vuonna 2017 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin sama ilmiö. Yhden lapsen politiikkaa pitkään harjoittaneessa Kiinassa ainoat lapset ovat todennäköisemmin lihavia kuin lapset, joilla on sisaruksia.

Myös syntymäjärjestyksen on huomattu voivan vaikuttaa lapsen ylipainoriskiin. Vuonna 2013 tutkijat havaitsivat, että ainoilla ja perheen nuorimmaisilla lapsilla on kohonnut riski lihavuuteen.

Lapsen lihavuus haittaa elämää monin tavoin

Lapsen lihavuudella voi olla karuja seurauksia. Ylipaino lisää lapsen riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, veren rasvahäiriöön, korkeaan verenpaineeseen ja metaboliseen oireyhtymään, Terveyskirjasto kertoo artikkelissaan.

Lisäksi lapsen lihavuudella voi olla sosiaalisia seurauksia. Suuresta koosta johtuva kömpelyys voi rajoittaa leikkeihin ja liikuntaan osallistumista, ja lihava lapsi voi jäädä kaveriporukan ulkopuolelle. Lihavalla lapsella on suurempi todennäköisyys joutua koulukiusatuksi.

Suomessa lasten ja nuorten lihavuus on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana. Nykyisin 2–16-vuotiaista pojista noin neljännes ja tytöistä vajaa viidennes on ylipainoisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja