Selkäkivut ovat yleinen ongelma – näin ehkäiset vaivat: "Kannattaa pitää huolta jo ennen kuin..."

Kesätreeni: Toiminnallinen harjoitus 5:19
KATSO MYÖS: Videolla Terve selkä -jumppa.

Valtakunnallista selkäviikkoa vietetään 11.–17.10. Selkäviikon kunniaksi Selkäliitto muistuttaa vinkeistä, joilla ylläpidät selän hyvää kuntoa.

Selkäsärky oli THL:n mukaan yksi yleisimmistä käyntisyistä avosairaanhoidon lääkärin vastaanotolla vuonna 2020. Terveyskirjaston mukaan selän kivut esiintyvät yleisimmin alaselän alueella, jossa yleisin vaiva on äkillinen, pääasiassa lihasten jännittymisestä johtuva kipu.

Vaikka selkäkivut ovat hyvin yleisiä, suurin osa selkäoireista on hyvälaatuisia ja ohimeneviä, Selkäliitto muistuttaa tiedotteessaan.

Selästä kannattaa pitää huolta olemalla aktiivinen arjessa sekä noudattamalla terveellisiä elintapoja. Lokakuisella selkäviikolla kiinnitetään huomiota selän terveyden merkitykseen.

– Selkä on kehomme tukiranka, ja siitä kannattaa pitää huolta jo ennen kuin se alkaa oireilla, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio muistuttaa tiedotteessa. 

Pidä huolta selän hyvinvoinnista näillä vinkeillä:

1. Liiku säännöllisesti. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää selän hyvinvointia ja ehkäisee selkäoireita.

2. Käytä kehoa ja pysy aktiivisena. Pienetkin arkiset askareet tekevät hyvää selälle. Silloinkin kun selkä oireilee, kannattaa liikkua kivusta huolimatta.

3. Tauota paikallaanoloa. Esimerkiksi pitkään tietokoneen ääressä istuessa selän tukirakenteet voivat kuormittua, jolloin seurauksena voi olla lihaskipuja ja jäykkyyttä. Paras keino ehkäistä selkä- ja niskavaivoja on pitää taukoja ja liikkua usein. Lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä. Liikuskele tai tee vaikka taukojumppa.

Juttu jatkuu videon alla.

Selkäkivut näkyvät sairauspoissaoloina - Näillä vinkeillä selkä kuntoon 8:12
Videolla vinkit myös taukojumppaan.

4. Terveellinen ruokavalio kannattaa, sillä ylipaino on yksi selkäkivun riskitekijöistä.

5. Nukuthan tarpeeksi? Unihäiriöt voivat sekä aiheuttaa että pahentaa selkäkipuja.

6. Rentoudu. Henkinen kuormitus saattaa aiheuttaa lisääntyneen lihasjännityksen seurauksena erilaisia kiputiloja. Rentoutumalla saat laukaistua lihasjännitystä, lievitettyä kiputilan aiheuttamaa stressiä ja kivut vähenemään. Kokeile vaikka viiden minuutin "burritokikkaa" tai pötköttelyjoogaa.

Lähteet: Selkäliitto, Terveyskirjasto, Selkäkanava


Lue myös:

    Uusimmat