Jumittaako taas? Kaksi tehokasta tapaa hoitaa selkäkivut pois päiväjärjestyksestä: ”Istuminen sinällään ei ole paha asia”

Selkäkivut näkyvät sairauspoissaoloina - Näillä vinkeillä selkä kuntoon 8:12
Voiko niskakivuista syyttää kännykkää? Katso haastattelu videolta.

Useampi kuin joka kolmas työikäinen suomalainen on kärsinyt viimeisen kuukauden aikana alaselkäkivuista. Tavallisesti äkillinen kipu alaselässä johtuu lihasten jännittymisestä. Selän jumiutumista ja kipeytymistä on mahdollista ennaltaehkäistä ja hoitaa tuomalla lisää liikettä päivään.

Nykyinen elämäntapa ei ole ihmisen selälle suotuisa. Istumme töissä, kotona ja työmatkoilla. Samalla stressi, masennus ja vähäinen uni pahentavat selkäkipuja. Passiivinen elämäntapa, toisin sanoen liikkumattomuus, sekä psykososiaaliset tekijät ovat tämän hetken tärkeimpiä syitä suomalaisten selkäkipuihin.

– Selkäkipu on oire, ei sairaus, totesi Selkäliitto ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio Huomenta Suomessa maanantaina.

Tauota istumista ja kompensoi haittoja liikunnalla

Onneksi selkäkivut ovat usein hoidettavissa.

Istumatyöläisen tulisi tauottaa istumista noin puolen tunnin välein. Tuolilta kannattaa nousta tekemään taukojumppa tai pieni kävely. Tärkeää on myös vaihdella työasentoja ja löytää asento, jossa pystyy olemaan rennosti.

– Istuminen sinällään ei ole paha asia, kunhan sitä tauotetaan tai kompensoidaan istumisen haittoja liikkumalla, Töyrylä-Aapio sanoo.

Liikunnassa tulee muistaa säännöllisyys ja monipuolisuus. Jos selkäkivut ovat jo yltyneet koviksi, esimerkiksi erilaiset vesiliikuntamuodot ovat hyviä vaihtoehtoja.

Katso videolta vinkit taukojumppaan!

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat