Seksuaaliterapeutti nimeää kolme tyydyttävän seksielämän osa-aluetta – pitkässä suhteessa "ylläpitäminen usein haasteellista"

Pitäisikö suhteessa harrastaa seksiä, jos ei haluta? Tätä mieltä on asiantuntija 1:09
KATSO MYÖS: Kasvaako halu hommiin ryhtymällä? Huomenta Suomessa vieraillut Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Laura Huuskonen kertoo mielipiteensä tutusta seksineuvosta.

Kyselytutkimuksen mukaan moni avioliitossa elävä on tyytyväinen seksielämäänsä.

Tylsä, kuiva ja vähäistä määrältään – jos tämä on mielikuvasi avioparien seksielämästä, saatat olla hyvinkin väärässä. Kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista on nimittäin tyytyväisiä seksielämään avioliitossaan.

Kaalimato.comin kyselytutkimuksessa 54 prosenttia suomalaisista kertoi olevansa tyytyväisiä seksin laatuun liitossaan, ja 53 prosenttia kertoi olevansa tyytyväinen myös seksin määrään.  43 prosenttia aviopareista kertoi kyselytutkimuksessa heiluttelevansa peittoa ainakin kerran viikkoon. 

Mikä tekee kokonaisuudessaan seksielämästä tyydyttävää?

– Tyydyttävän seksielämän osa-alueita ovat seksuaalisesti yhteensopiva kumppani, avoin kommunikaatio sekä yhteinen motivaatio hyvän seksielämän ylläpitämiseen. Kun kumppanit ovat asuneet pitkään saman katon alla, molempia tyydyttävän ja monipuolisen seksielämän ylläpitäminen on usein haasteellista, kertoo Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen tiedotteessa.

Kansallisesti edustavaan kyselytutkimukseen osallistui tuhat 18–70-vuotiasta suomalaista. Huomioitavaa kuitenkin on, että vastaajista vain 32 prosenttia oli naimisissa, joten tältä osin vastaajajoukko jäi huomattavasti pienemmäksi.

Määrä ja laatu voivat korreloida keskenään

Kyselytutkimuksen perusteella eteläsuomalaiset ovat kaiken kaikkiaan tyytytväisimpiä avioseksiinsä, niin laadullisesti kuin määrällisestikin. Seksuaaliterapeutti muistuttaa, että nämä kaksi asiaa korreloivat usein keskenään.

– Mitä tyydyttävämpää seksi on, sitä enemmän sitä halutaan usein harrastaa. Käsitys tyydyttävästä seksistä kuitenkin vaihtelee ihmisen ja elämäntilanteen mukaan. Joillekin kokemus hyvästä seksistä voi muodostua yhteenkuuluvuuden ja läheisyyden kautta, kun toinen kokee seksin tyydyttäväksi orgasmin kokemisen kautta, Lavikainen toteaa. 

Keskustelun avulla seksielämään kipinää

Jos seksielämä on päässyt väljähtymään, kuten pitkissä liitoissa hyvinkin voi käydä, kehottaa Lavikainen aloittamaan ongelman ratkomisen keskustelulla kumppanin kanssa. 

 – Ensin kannattaa keskustella molempien toiveista, tarpeista ja haluista. Kumppanilta ja myös itseltään kannattaa kysyä, onko seksi riittävän tyydyttävää tai tuleeko läheisyyden tarve tyydytetyksi tällä hetkellä ja tässä parisuhteessa. 

Keskustelun jälkeen on helpompi sumplia, miten seksielämää lähdetään piristämään. Brittiläinen seksiasiantuntija Tracey Cox on varoittanut, että liika estoisuus estää ihmisiä kokeilemasta uusia asioita kumppanin kanssa. Lue Coxin vinkit "tylsän" seksielämän piristämiseksi!

Katso myös: Kun yksi haluaa aina, eikä toinen koskaan, onko ero ainoa vaihtoehto?

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
Siihen, pitäisikö erilaisten halujen vuoksi erota, ei ole olemassa helppoa vastausta. Ihmiset ovat sopeutuvaisia; toisaalta, jos rakkautta on riittävästi, ihminen yleensä haluaa etsiä ja löytää kultaisen keskitien. Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat