Seksiterapeutti kertoo, mikä on useimmille pareille sopiva määrä seksiä

Kuinka usein parisuhteessa tulisi harrastaa seksiä? Vaikka täysin jokaiseen suhteeseen sopivaa vastausta ei voi antaa, seksiterapeutti antaa kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvan arvionsa.

Jokainen parisuhde on erilainen, joten se, kuinka usein pariskunnan tulisi harrastaa seksiä, on hyvinkin yksilöllistä. 25 vuotta seksiterapeuttina toiminut, Satisfaction Guaranteed: How to Have Sex Like You've Always Wanted -kirjan kirjoittanut Bat Sheva Marcus uskoo kuitenkin tietävänsä monelle heterosuhteessa elävälle sopivan vastauksen.

Marcus muistutti yli miljoona katselukeränneellä TikTok-videollaan vuonna 2015 julkaistusta, laajasta tutkimuksesta, jonka mukaan ihmisen onnellisuus kasvaa seksikertojen määrän kasvaessa, kunnes seksikertoja on yksi viikossa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Vaikka seksiä olisi enemmänkin, onnellisuuden määrä ei kasva enää tuon yhden viikoittaisen kerran jälkeen.

– Kun pariskunnat alkavat harrastaa seksiä kerran viikkoon, se tasoittuu. Heidän onnellisuutensa taso tasoittuu. Se on keskiarvo, asiantuntija selittää videolla.

Jotkut parit haluavat harrastaa seksiä kolmesti viikossa, toiset useamminkin. Toisille riittää kerran joka toinen viikko. Marcusin mukaan viikoittainen seksikerta riittää kuitenkin pitämään useimmat pariskunnat onnellisina.

Enemmän seksiä, onnellisempi pariskunta?

Tutkimus, johon Marcus viittaa, tehtiin Toronton Mississaugan yliopistossa vuonna 2015. Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 25 000 amerikkalaista, joilta kysyttiin siitä, kuinka usein he harrastavat seksiä sekä siitä, kuinka se korreloi parisuhdetyytyväisyyden kanssa. 

Enemmän seksiä tarkoitti enemmän onnellisuutta henkilöillä, jotka elivät avioliitossa tai parisuhteessa, mutta onnellisuus oli huipussaan, kun seksiä sai kerran viikossa, eikä kasvanut siitä, vaikka seksin määrä kasvoi. Tulos oli sama miehillä ja naisilla iästä ja parisuhteen pituudesta huolimatta. Tulokset julkaistiin Social Psychology and Personality Science -lehdessä.

Marcus kertoo Newsweekin haastattelussa, että torontolaisyliopiston tutkimus tukee hänen omia havaintojaan terapeuttina.

– On pariskuntia, jotka haluavat harrastaa paljon seksiä, ja on pariskuntia, joille sopii minimimäärät, Marcus muistuttaa, mutta kertoo, että hänen kokemuksensa pariskunnista pitkissä suhteissa kertovat, että sopiva määrä todella on kerran viikossa useimpien kohdalla. 

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? Juttu jatkuu videon alla.

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
OVatko erilaiset seksihalut parisuhteen tuho?

Voiko seksiä olla liikaa?

On syytä painottaa, että vaikka tutkimus havaitsi seksin ja onnellisuuden korrelaation olevan huipussaan viikoittaisella seksikerralla, tuloksista ei voi päätellä tämän olevan oikea määrä seksiä jokaiselle pariskunnalle. Koska tutkijat kuitenkin havaitsivat, että suurimmassa osassa parisuhteita onnellisuustasot eivät kasvaneet, vaikka seksiä harrastettiin enemmän kuin kerran viikossa, voi se viitata siihen, että seksin laatu on tärkeämpää kuin määrä. 

Mutta voiko seksiä olla liikaa?

– Jos molemmat ovat onnellisia harrastamansa seksin määrästä, eikä se tule elämän muiden osioiden tielle, ei ole olemassa liiallista määrää seksiä, arvelee Marcus.

Miksi pariskunnat lakkaavat harrastamasta seksiä ja mitä asialle voi tehdä?

Seksin loppumiseen parisuhteessa voi olla useita syitä työstressistä perhearkeen ja eriparisiin seksihaluihin.

– Usein kyseessä on se, että asiat muuttuvat elämässä, eikä tiedetä, miten hoitaa se, Marcus sanoo.

Seksiterapeutin mukaan pariskunnat saattavat ikään kuin jättää seksin pois säännöllisistä rutiineistaan. Jos seksin määrä putoaa alle viikottaisen, parisuhde voi alkaa rakoilla.

– Ei tietenkään kaikkien parisuhde. Mutta monille alkaa tulla ongelmia, kuten että näytetään lempeyttä vähemmän ja ärsyynnytään enemmän. Pariskunta tuntee olevansa vähemmän tiimi ja enemmän kämppäkaverit ja ajan myötä heistä tuntuu epämukavalta harrastaa seksiä sen toisen kanssa.

Asiantuntija sanoo, että jokapäiväisen elämän mukanaan tuoma stressi on suurin tekijä sille, miksi pariskunnat lakkaavat harrastamasta seksiä. Useimpien pitääkin tietoisesti palauttaa yhteys välilleen.

– Meitä vedetään niin moneen eri suuntaan, että jos et tietoisesti näe vaivaa, seksiä ei vain tapahdu.

Pitääkö seksiä aikatauluttaa?

Kun pariskunnat ovat löytäneet itselleen sopivan seksirutiinin, sitä on helpompi ylläpitää. Marcusin mukaan huono seksirutiini puolestaan on vaikea katkaista. Seksielämää voi kuitenkin muokata mieleisekseen, kunhan kummatkin osapuolet ovat mukana talkoissa.

– Sanotaan, että seksin aikatauluttaminen ei ole seksikästä, mutta tiedätkö, mikä todellakaan ei ole seksikästä? Se, ettei harrasta seksiä, Marcus täräyttää.

Vaikka "hyvä seksirutiini" voi kuulostaa tylsältä, Marcus muistuttaa, että se on hyvä astinlauta pariskunnille, jotka haluavat ylläpitää hyvää seksielämää parisuhteessa. Kenties tieto lähestyvästä seksisessiosta luo positiivista jännitystä?

Myös hiljattain julkaistun tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että seksin aikatauluttamisella on huono maine syyttä. Yorkin yliopiston tutkimuksen mukaan suunnitelmalliset rakastelutuokiot ovat aivan yhtä merkityksellisiä kuin spontaanimmatkin päätökset heittää vaatteet nurkkaan.  Lue lisää tutkimuksesta!

Unohda "satumainen käsitys" seksihaluista ja suunnittele rohkeasti

Marcusin mukaan ensimmäinen askel on myöntää ongelma. Istu alas kumppanisi kanssa ja valitkaa yhdessä kalenterista viikosta hetki, jonka pyhitätte seksille – niin tylsältä kuin se saattaakin kuulostaa.

– Joskus pariskunnille syntyy huono rutiini, koska meneillään on toissijaisia ongelmia, mutta mitä pidempään asia pysyy sellaisena, sitä vaikeampaa se on korjata, Marcus muistuttaa.

Jos kalenteroitu seksi kuulostaa itse asiassa seksin tappajalta, asiantuntija kehottaa miettimään näitä seksihetkiä treffi-iltoina.

– Ihmisillä on sellainen satumainen käsitys, että halun seksiin pitäisi olla jatkuvasti läsnä ja he ajattelevat, ettei sitä pitäisi koskaan suunnitella.

Hän kuitenkin kehottaa miettimään menneitä treffejä.

– Joka kerta, kun menit treffeille, joilla tiesit harrastavasi seksiä, aikataulutit seksiä – et käynyt vahauttamassa itseäsi turhan vuoksi, hän huomauttaa.

Olipa valitsemanne hetki maanantaiaamu tai lauantai-ilta, kannattaa valita sellainen aika, jolloin kummatkin voivat rentoutua ja päästä tunnelmaan. Joka kerta ei välttämättä tunnu siltä, että tekisi mieli, mutta Marcus kehottaa ajattelemaan asiaa hieman kuin liikuntaharrastuksena. Vaikka heti ei siltä tuntuisikaan, pian homma alkaa sujua – ja parisuhde luultavasti vain paranee.

Muutkin asiantuntijat ovat suositelleet seksihetkien sopimista etukäteen. Olemme aiemmin kertoneet esimerkiksi, kuinka seksiterapeutti Rachel Needle on vinkannut "huoltoseksin" hyvistä puolista. Huoltoseksiä voi ajatella seksinä, jota pariskunta harrastaa tietoisesti tarkoituksenaan pitää yllä seksielämäänsä itselleen sopivalla määrällä seksikertoja. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että seksin ajankohta sovitaan etukäteen, mutta se voi toisaalta tarkoittaa myös yhteistä ymmärrystä siitä, että seksille järjestetään aikaa, vaikkei aina niin huvittaisikaan.

Entä jos seksiä ei vain ole?

Jos parisuhteenne seksin määrä huolestuttaa, on erittäin tärkeää muistaa, ettei määrällä todella ole väliä, jos kumpikin on siihen tyytyväinen. Seksiä ei tarvitse pakottaa suhteeseen yhtään enempää, jos kumpikaan ei näe sille tarvetta, eikä sen ajattele tuovan omaan suhteeseen parannusta. Jos kerran kuukaudessa tuntuu hyvältä kummastakin ja olette onnellisia, ei tutkimustuloksille kannata korvaansa lotkauttaa.

Marcus muistuttaakin, että tutkimustulokset voivat tuottaa pahaakin mieltä joillekin, mutta erilaiset tutkimukset ja ohjenuorat kuitenkin auttavat monia. Jos tuntuu, että omassa parisuhteessa ollaan hurjan kaukana jonkin tutkimuksen tai muun ohjeistuksen antamasta keskiarvosta, voi pysähtyä miettimään, onko itse onnellinen ja onko kumppani onnellinen tilanteessa. Jos vastaus on kyllä, tutkimustulokset voi jättää omaan arvoonsa.

– Jos olette rehellisiä itsellenne, niin kaikki on hyvin, Marcus rauhoittelee.

Katso myös: Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä?

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Se, paljonko seksiä "pitäisi" harrastaa, on yksilöllistä, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen Kaalimadolta kuvailee. Mutta väljähtyykö seksielämä aina lopulta?

Lue myös:

    Uusimmat