Mainos

Saudi-Arabia antoi kansalaisuuden robotille – tuhannet siirtotyöläiset yhä vailla kansalaisuutta

Samana vuonna kuin Saudi-Arabia antoi naisille luvan ajaa autoa, se myönsi kansalaisuuden robotille. Taloudelliset hyödyt mielessään konservatiivinen maa yrittää karistaa siihen liitettyjä, vähemmän mairittelevia mielikuvia.

Future Investment Initiative -tapahtumassa Saudi-Arabia marssitti näyttämölle maailman ensimmäisen kansalaisuuden saaneen robotin, hongkongilaisen Hanson Roboticsin valmistaman Sophian, kertoo Tivi. Tapahtuma järjestettiin muutama viikko sitten.

– On historiallista olla maailman ensimmäinen kansalaisuuden saanut robotti, kiitti Sophia-robotti Saudi-Arabiaa tuolloin.

Kansalaisuuden ansainnut kone pääsi moderaattori Adrew Ross Sorkinin haastattelemaksi. Sophia pääsi filosofisten kysymysten ytimeen, kun Sorkin kysyi tältä, onko robotti tietoinen itsestään. Sophia heitti pallon takaisin ja kysyi, mistä haastattelija itse tietää olevansa ihminen.

Vaikka osa vastauksista todennäköisesti lienee ennalta muotoiltua, Sophia osaa tekoälynsä ansiosta myös muokata itse kommunikaatiotaan.

Tekniikan ihmisoikeustilanne parempi kuin monilla aidoilla henkilöillä

Kuten nimestä saattaa päätellä, Sophia on naista muistuttava robotti. Tivin mukaan kriitikot ovatkin provosoituneet kysyen, miksi naisena esiintyvä robotti voi esiintyä muslimimaassa ilman peittävää vaatetusta ja saattajaa – toisin kuin oikeat naiset.

Monet nostivat myös esille kiusallisen kysymyksen Saudi-Arabiassa yleisesti työskentelevistä siirtotyöläisistä. He muodostavat jopa kolmanneksen koko väestöstä, mutta heille ei myönnetä Saudi-Arabian kansalaisuutta. Osa siirtotyöläisten perheistä on saattanut elää maassa jopa sukupolvien ajan ilman virallista asemaa kansalaisena.

– Olenko todella niin pelottava? Jos olen, niin yrittäkääpä päästä siitä yli, vastasi Sophia kritiikkiin tilaisuudessa.

Lähde: Tivi, Bloomberg

***

9:43

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.