Sanooko viides kerta toden Bulgarian vaalilimbossa? Ei, ennakoivat kannatuskyselyt

Kuka tahansa vaalit voittaakaan, tarvitsee se todennäköisesti tukea Venäjää sympatisoivalta puolueelta.

Bulgariassa haetaan ratkaisua maan poliittiseen umpisolmuun sunnuntaina parlamenttivaaleissa, jotka ovat maassa viidennet kahden vuoden sisään. Lisämausteensa maan sisäpolitiikkaan on tuonut Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, joka on syventänyt jakolinjoja historiallisesti Venäjää lähellä olevassa EU- ja Nato-jäsenmaassa.

Maa ajautui poliittiseen hajaannukseen vuonna 2020, jolloin silloisen pääministerin Boiko Borisovin GERB-puolue ryvettyi korruptioskandaalissa. Useita uusintavaaleja seurasivat karille ajaneet hallitusneuvottelut tai epävakaat ja lyhytikäisiksi jääneet hallitukset.

Viidensien vaalien ei odoteta tuovan suurta muutosta nykytilanteeseen, vaan vaalien alla tehdyt kyselyt povaavat jälleen kannatuksen jakautuvan siten, että sen pohjalta on vaikeaa luoda vakaata hallitusta.

Kyselyiden mukaan Borisovin GERB-puolueen kanssa vaalivoitosta kisaa viime vuonna pääministerinä piipahtaneen Kiril Petkovin PP-puolue ja sen muodostama vaaliliitto. Molempien on ennustettu saavan noin 25 prosentin kannatuksen.

Kuka tahansa vaalit voittaakaan, tarvitsee se todennäköisesti tukea joko kannatuskyselyissä nosteessa olleelta nationalistiselta Vazrazhdane-puolueelta tai maan sosialistipuolue BSP:ltä, joka on maan kommunistisen puolueen perillinen. Sekä Vazrazhdane että BSP ovat puolustaneet Venäjää ja sen esittämiä kantoja sodan aikana.

Kyselyiden mukaan bulgarialaiset ovat myös väsyneitä jatkuvaan poliittiseen myrskyyn ja vaaliuurnilla ravaamiseen. Äänestysprosentin ennakoidaan jäävän alhaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat