Saiko Jarmo Kekäläinen liikaa aikaa? Suomalaisen NHL-pestistä paljastui huima miljardin dollarin fakta

Pitkään potkuhuhuissa pyörinyt Jarmo Kekäläinen irtisanottiin NHL-seura Columbus Blue Jacketsin general managerin eli GM:n paikalta torstaina. Lähes päivälleen 11 vuotta kestäneen pestinsä aikana suomalainen seurapomo ehti solmia pelaajasopimuksia yli miljardin dollarin edestä.

Kekäläisen, 57, Columbus-taival oli poikkeuksellisen pitkä, mistä kertoo se, että NHL:ssä on tällä hetkellä vain kaksi GM:ää, jotka olivat aloittaneet nykytyössään ennen Kekäläistä.

Monien mielestä Kekäläisen pesti oli myös liian pitkä, kun tarkasteluun otetaan Blue Jacketsin menestys liigassa ja pelaajamarkkinoilla.  

Kekäläisen aikana seura eteni pudotuspeleihin viisi kertaa, ja voitti vain yhden pudotuspelisarjan. Edellisen kerran Columbus oli jatkopeleissä keväällä 2020, minkä jälkeen sen sijoitukset omassa divisioonassa ovat olleet 8:s, 6:s ja 8:s. Tällä hetkellä se on divisioonansa jumbona eli kahdeksantena selvällä erolla. 

Pelaaja- ja erityisesti valmentajavärväyksissä on ollut punainen lanka hukassa, ja kuluvalla kaudella moni asia on eskaloitunut entisestään.   

NHL:n pelaajasopimuksiin ja niiden koukeroihin erikoistunut CapFriendly-sivusto on jakanut mielenkiintoisia faktoja Kekäläisen ajasta Columbuksessa.

Kekäläinen ehti tehdä kaikkiaan 79 pelaajakauppaa, varata 74 pelaajaa ja solmia pelaajasopimuksia peräti 1 176 008 900 dollarin arvosta. Se on nykyrahassa vajaat 1,1 miljardia euroa. 

Suurimmat näistä sopimuksista Kekäläinen sorvasi viimeisinä vuosinaan seurassa. Johnny Gaudreaun kesällä 2022 solmima, vajaan 10 miljoonan dollarin vuosiansiot takaava paperi on CapFriendlyn mukaan näistä suurin. 

Kärkikolmikon täydentävät Jack Werenskin (kesä 2021) ja Patrik Laineen (kesä 2022) nykysopimukset. 

Kekäläinen on toiminut NHL:ssä myös muun muassa St. Louis Bluesin apulais-GM:nä. 

Lue myös:

    Uusimmat