Patrik Laine vain jäävuoren huippu: Columbuksella jäätävä lista syntejä – "Hyökänneet Jarmo Kekäläisen kimppuun"

Tulosruutu: Columbus hävisi 9. kerran peräkkäin, Patrik Laine katsomossa.

Patrik Laineen katsomokomennus on vain jäävuoren huippu jääkiekon NHL:ssä konttaavan Columbus Blue Jacketsin alkukaudessa. Kysymys kuuluu: Kuinka pitkään GM Jarmo Kekäläinen saa pitää työpaikkansa sekavaan tilaan ajautuneessa organisaatiossa?

Yhdeksän tappiota peräjälkeen, tähtipelaajien penkityksiä ja katsomokomennuksia sekä viimeinen sija NHL:n itäisessä konferenssissa. Siinä Columbus Blue Jacketsin nykytilanne pähkinänkuoressa. 

NHL-alkukauden kohauttavin suomalaistarina on ollut Patrik Laineen, 25, ongelmat. Sentterin paikallakin kokeillut Laine on kärsinyt päävammasta, menettänyt tehonsa (9 otteluun 2+1), penkitetty kahdesti ja viimeisimpänä käänteenä komennettu kokoonpanon ulkopuolelle

Myös joukkueen kovapalkkaisin tähti, viime kauden megahankinta Johnny Gaudreau on saanut maistaa vaihtopenkin päätä, mutta mikään ei tunnu auttavan. Tulokasluotsi Pascal Vincentin alaisuudessa Blue Jackets on voittanut vain neljä 19 ottelustaan.

– Tämä on turhauttavaa kaikille. Näen kaverit pukukopissa ja kuulen heidät vaihtopenkillä, ja he sanovat oikeita asioita. Heidän aikomuksensa ovat oikeita, Vincent kommentoi Suomen aikaa maanantain vastaisena yönä Philadelphialle tulleen 2-5-tappion jälkeen.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Blue Jacketsia läheltä seuraava The Athleticin toimittaja Aaron Portzline puhuu jo "kaaoksesta". Hän on koonnut väitteensä tueksi kahdeksankohtaisen listan. 

– Gaudreaun, joka solmi seitsemän vuoden ja 68,25 miljoonan dollarin sopimuksen Blue Jacketsin kanssa toissakesänä, alkukausi on ollut hänen uransa huonoin. Hänen edellinen vilttikomennuksensa oli uran alkuvuosilta Calgarysta. 

– Laine, joukkueen toiseksi kovapalkkaisin hyökkääjä, ei ole koskaan aiemmin joutunut pelikuntoisena kokoonpanon ulkopuolelle Winnipegissä tai Columbuksessa. 

– (Puolustaja Damon) Severson allekirjoitti kahdeksan vuoden (!) ja 50 miljoonan dollarin sopimuksen viime kesänä. Hänet komennettiin vilttiin lähes koko 3. erän ajaksi ottelussa alkukaudella. 

– (Hyökkääjä Kent) Johnson, joka oli 21-vuotiaana Blue Jacketsin viidenneksi tehokkain pelaaja viime kaudella, lähetettiin AHL:ään kaksi viikkoa sitten. (Hän on dominoinut siellä.)

– Tulokaspuolustaja David Jiricekiä – ehkä Blue Jacketsin kovin lupaus ja 6. vuoron varaus kesältä 2022 – kehotettiin seurajohdon toimesta hankkimaan asunto Columbuksesta, mikä on merkki siitä, että hänet pidetään ylhäällä NHL:ssä. Neljä päivää myöhemmin, kahden katsomokomennuksen jälkeen, hänet lähetettiin AHL-seuraan Clevelandiin. 

– Laine aloitti harjoitusleirin laiturina, sitten hänet siirrettiin sentteriksi kauden avaukseen, sitten takaisin laituriksi, kunnes hän oli taas viimeksi sentterinä. Kautta on kulunut hädin tuskin kuukauden verran. 

– Vincent laittoi neloskentän tappelijan Mathieu Olivierin samaan ketjuun Laineen ja Gaudreaun kanssa viime lauantain tappiossa Washingtonille. Tämä oli erikoinen ratkaisu kaikilla mittareilla. Ketju ei toiminut, ja se hajotettiin kolmannessa erässä. 

– Blue Jackets on käyttänyt 35:tä erilaista hyökkäysketjukoostumusta kauden 19 ottelun avauskokoonpanoissa. Huimaava prosessi. 

Kekäläinen valtavassa paineessa

Kaiken tämän keskellä katse kohdistuu varsinkin Blue Jacketsin GM:nä helmikuusta 2013 lähtien toimineeseen Jarmo Kekäläiseen.

Kekäläisen sai iskun jo kauden alla, kun Columbus erotti päävalmentajaksi hankitun Mike Babcockin sensaatiomaisen kohun saattelemana. Tilalle tuli Vincent, joka on sittemmin tehnyt kovia liikkeitä tähtipelaajiensa kohdalla – viimeisimpänä Laineen heittäminen kokoonpanon ulkopuolelle. 

– Se oli vaikea keskustelu, mutta kukaan ei ole suurempi kuin Blue Jackets, Vincent kommentoi. 

Tappiollisessa Philadelphia-ottelussa Blue Jackets jäi ilman laukauksia yli kahdeksan minuutin ylivoima-ajalla. 

Laineen romahdus Columbuksessa on ollut ruma. Winnipegissä hän oli yksi liigan pelätyimmistä maalintekijöistä, mutta Blue Jackets -ajanjaksonsa aikana hän on kyseisessä tilastossa jaetulla 92. sijalla. 

Vincent on hiljattain nimitetty tulokasluotsi, joten syyllistä etsittäessä vuorossa alkaa olla Kekäläinen, jonka saamaa luottamusta puheenjohtaja John Davidsonilta on ehditty hämmästellä. Davidson ja Kekäläinen ovat vanhoja tuttuja jo suomalaisen ajoilta St. Louis Bluesissa. 

– Blue Jacketsin fanit ovat hyökänneet GM Jarmo Kekäläisen kimppuun sosiaalisessa mediassa ja kommenttikentissä, Portzline kuvailee. 

Seuran suuromistaja John P. McConnell varoitti seurajohtoa Babcock-fiaskon jälkeen ja vaati menestyksekästä kautta. 

Kun runkosarjaa on pelattu vajaa neljännes, Blue Jacketsin kausi on tärviöllä. 

Lue myös:

    Uusimmat