Sadat Balkanin läpi yksin matkanneet lapset jumissa Bosnia-Hertsegovinassa Vucjakin leirillä – lapset kokevat väkivaltaa ja nöyryyttämistä

Satojen yksin Balkanin läpi matkaavien lasten arvioidaan juuttuneen Bosnia-Hertsegovinaan, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö tiedotteessa. Olosuhteet pahenevat järjestön mukaan jatkuvasti muun muassa kylmenevän sään takia.

Parhaillaan Pelastakaa Lapset auttaa yksin tulleita lapsia siirtymään pois purettavalta Vucjakin leiriltä, joka on perustettu miinakenttien ympäröimälle vanhalle kaatopaikalle.

Olosuhteet leirillä ovat järjestön mukaan olleet hyvin vaikeat. Lapset ovat olleet vailla kunnollista suojaa ja puhdasta vettä. Enimmillään leirillä oleskeli arviolta 2 000 miestä ja 60 yksin tullutta lasta.

Sen jälkeen kun leiri perustettiin kesällä, järjestö kertoo sijoittaneensa noin 250 lasta Vucjakista eri turvakoteihin.

– Vucjakissa olleet lapset ovat nyt turvallisemmissa oloissa, mutta heitä uhkaavat yhä eri vaarat. Kansallisen hallituksen sekä EU:n on löydettävä soveltuvia ratkaisuja, mukaan lukien kunnollisten suojien järjestäminen pakolaisille ja siirtolaisille sekä erityisesti lapsille ja muille haavoittuvassa asemassa oleville, Andrea Zeravcic, Pelastakaa Lasten maajohtaja Bosnia-Hertsegovinassa, sanoo tiedotteessa.

Yksin tulevat lapset ovat erityisen haavoittuvaisia

Eri puolilla maata sijaitsevilla leireillä sadat lapset joutuvat yhä elämään hyvin vaikeissa olosuhteissa. Kuluneen vuoden aikana järjestön avustusryhmät ovat auttaneet noin paria tuhatta yksin tullutta siirtolais- ja pakolaislasta Bosniassa.

Järjestön työntekijät raportoivat leireille saapuneen lisää ihmisiä viimeisten viikkojen aikana. Monella lapsella on matkalla seuranaan mies, joka ei ole lapsen sukulainen. Tämä lisää järjestön mukaan riskiä joutua eri vaaroille alttiiksi.

Yrittäessään ylittää Kroatian rajan, monet lapset kertovat kohdanneensa tai todistaneensa kaltoinkohtelua. Fyysisen väkivallan lisäksi pakolaisiin ja siirtolaisiin kohdistetaan uhkauksia, heitä nöyryytetään, kiristetään ja heidän omaisuuttaan tuhotaan.

Vailla huoltajaa olevat lapset tarvitsevat järjestön mielestä erityistä huolenpitoa ja suojelua.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja