Mainos

Ruotsalaistutkimus varoittaa vanhempia: Älä vaaranna lapsesi terveyttä kesällä tällä virheellä

Asiantuntijat varoittavat vanhempia terveysriskistä, jonka lastenvaunut voivat kuumana kesäpäivänä aiheuttaa. 

Moni vanhempi peittää lastenvaunut kankaalla suojellakseen lasta auringolta. Ruotsalaistutkimuksen mukaan lastenvaunujen peittäminen, olipa kangas sitten kuinka ohut hyvänsä, ei ole kuitenkaan suositeltavaa. Kangas nostaa vaunujen lämpötilan nopeasti jopa hengenvaarallisiin lukemiin. 

Selvityksessä lastenvaunut jätettiin aurinkoon kello 11.30 ja 13 väliseksi ajaksi. Ohuella kankaalla peitetyissä lastenvaunuissa lämpötila nousi puolessa tunnissa 22 asteesta 34 asteeseen, tunnissa jopa 37 asteeseen. Näin korkeat lukemat voivat aiheuttaa pienelle lapselle huomattavia terveysriskejä. 

Kesällä lapsen ruumiinlämpöä tulisi tarkkailla säännöllisesti 

Lapset ovat erityisen herkkiä lämmölle, sillä heidän ruumiinlämpönsä nousee kolmesta viiteen kertaa aikuisen ruumiinlämpöä nopeammin. Vauvat ja lapset myös hikoilevat vähemmän, jolloin keho ei pysty jäähdyttämään itseään kovinkaan tehokkaasti.

Kun kehon lämpötila nousee vaaralliselle tasolle nopeasti, riski lämpöhalvaukseen ja muihin terveysongelmiin kasvaa. Lämpötilan kohotessa 40 asteeseen muun muassa munuais- ja aivovammojen riski kohoaa huomattavasti. Jos kehon lämpötila pääsee kohoamaan samoihin lukemiin, se voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa kuolemaan. 

Svenska Dagbladetin haastatteleman Tukholmalaisen lastenlääkärin Astrid Lindgren mukaan vaunujen päällä oleva peite estää myös nukkuvan lapsen tarkkailemisen. Lapsen ruumiinlämpöä ja hikoilua tulisi tarkkailla kuumalla säällä säännöllisesti vaaratilanteiden välttämiseksi.

Vanhempien tulisi myös varmistaa, että ilma pääsee kiertämään vaunuissa tarpeeksi hyvin. Hän suositteleekin ottamaan kesällä käyttöön avoimemmat vaunut tai rattaat.

Video: Testasimme, nouseeko lämpötila vaunuissa todella niin nopeasti kuin väitetän. 

0:57

Lähde: Kidspot 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.