Ruotsalaislöydös: Koronan sairastaminen suojaa pitkään uudelta tartunnalta – tutkija esittää muutosta rokotusjärjestykseen

Tee nämä asiat, jotta maski oikeasti suojaa 1:44
Osaatko käyttää kasvomaskia oikein? Tee nämä asiat, jotta maski oikeasti suojaa.

Karoliinisen yliopiston ja Danderydin sairaalan uusi tutkimus osoittaa, että suurimmalla osalla koronan sairastaneista on uudelta tartunnalta suojaavia vasta-aineita vähintään yhdeksän kuukautta infektion jälkeen. Tutkimuksesta uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Tutkimukseen osallistuneista 370 henkilöstä 96 prosentilla oli koronaviruksen vasta-aineita vielä yhdeksän kuukautta infektion vahvistamisen jälkeen. Kaikki osallistuneet olivat sairaanhoitohenkilökuntaa.

Elimistössä muodostuu koronavirustartunnan seurauksena vasta-aineita, joilla arvellaan olevan merkitystä mahdollisen immuniteetin muodostumisessa.

Kahdella kolmasosalla osallistujista oli lisäksi spesifinen T-solumuisti koronavirusta vastaan. T-solut auttavat tuhoamaan solujen sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Henkilöillä, joilla ei ollut vasta-aineita koronaa vastaan, ei ollut myöskään infektiolta suojaavaa T-solumuistia.

Pieni riski sairastua koronaan kahdesti

Ruotsalaistutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että vasta-aineet todella suojaavat uudelta koronavirustartunnalta jopa luultua paremmin. Viikoittaiset seulonnat osoittivat, että alle prosentti osallistujista sai tartunnan uudelleen kymmenen viikon seurantajakson aikana.

Vasta-aineet näyttivät suojelevan koronataudin oireilta mutta myös uudelta tartunnalta ja viruksen levittämiseltä eteenpäin.

Tutkija esittää muutosta rokotusjärjestykseen

Tutkija ja erikoislääkäri Charlotte Thålin sanoo SVT:lle, että tiedon pitkäaikaisesta immuniteetista pitäisi vaikuttaa rokotusjärjestykseen. Löydökset viittaavat vahvasti siihen, ettei kerran koronan kerran saanut ihminen sairastu uudelleen yhdeksän kuukauden kuluessa.

– Jos tiedetään, että ihminen on sairastanut koronan, minun mielestäni hänen pitäisi olla viimeisimpänä jonossa ja päästää rokotetta enemmän tarvitsevat edelleen, Thålin esitti.

Viitteitä laumasuojasta

Koronatartuntojen määrä on kääntynyt laskuun maailmanlaajuisesti, minkä osa tutkijoista on katsonut johtuvan laumasuojan kehittymisestä. Laumasuoja syntyy, kun riittävän suuri osa väestöstä on sairastanut koronan tai saanut rokotuksen.

Koronavirustartunnan antamasta immuunisuojasta on kertynyt näyttöä aiemminkin. Esimerkiksi joulukuussa ilmestyneessä suomalaistutkimuksessa vasta-aineita löytyi testattavilta vielä puoli vuotta tartunnan toteamisen jälkeen. Tammikuussa yhdysvaltalaistutkijat esittivät, että vastustuskyky koronaa vastaan säilyy kahdeksan kuukautta infektion jälkeen.

Lue lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat