Tartuntojen määrä kääntynyt laskuun maailmalla – voi olla merkki kehittyvästä laumasuojasta

Laumasuoja koronaa vastaan on kehittymässä 2:13
TV-jutussa kerrotaan myös, millaisia vapauksia johtavassa rokotusmaassa Israelissa saadaan. Jo yli 40 prosenttia Israelin väestöstä on rokotettu.

Koronatartuntojen määrä on kääntynyt laskuun sekä Euroopassa että maailmanlaajuisesti. Tämä saattaa olla merkki siitä, että jonkinlaista laumasuojaa koronavirusta vastaan olisi kehittymässä. Suomessa laumasuojaa ei vielä ole, sillä ihmisiä ei ole ehditty rokottaa tarpeeksi suurta määrää.

Tapausmäärät ovat laskeneet esimerkiksi Ruotsissa, Espanjassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Joidenkin tutkijoiden mielestä tapausten määrän väheneminen kertoo siitä, että jonkinlaista laumasuojaa koronaa vastaan olisi kehittymässä. 

– Kyllähän se näin saattaa olla, koska Euroopassa tautitilanne on ollut huomattavasti pahempi kuin Suomessa. Ja alussa epäiltiin, että suuri osa tautitapauksista on oireettomia. Kyllä se ihan mahdollista on, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio.

Laumasuoja syntyy, kun riittävän suuri osa väestöstä on sairastanut koronan tai saanut rokotuksen. Kun laumasuoja on riittävä, myös rokottamattomien riski sairastua pienenee. 

Suomessa koronatapausten määrä kasvaa edelleen. Asiantuntijan mukaan meillä laumasuoja saavutetaan todennäköisesti rokottamalla, ei sairastamalla.

– Kyllä valitettavasti meilläkin on ollut tautitapauksia niin vähän, että ennemmin päästäisiin suojaan rokotteilla, Kontio sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat