Tutkimus: Immuniteetti koronaa vastaan säilyy vähintään 8 kuukautta – osalla potilaista havaittiin huolestuttava mysteeri-ilmiö

Suomalainen sairaanhoitaja sai koronarokotteen Lontoossa - kysyimme miltä tuntui saada rokote ensimmäisten joukossa 2:37
Katso video: Miltä tuntuu saada koronarokote ensimmäisten joukossa? Suomalainen sairaanhoitaja kertoo.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että immuniteetti koronavirusta vastaan säilyy yli kahdeksan kuukautta infektion jälkeen.

La Jolla Institute for Immunology -tutkimuslaitoksen löydökset perustuvat 188 koronasta selviytyneen potilaan verinäytteiden analyysiin. Aineisto sisälsi 43 näytettä, joiden antaja oli sairastanut koronan yli kuusi kuukautta aiemmin.

Potilaista noin 90 prosentilla oli veressään immuunisoluja, jotka taistelevat uutta koronavirusinfektiota vastaan. Tutkijat arvelevat, että immuunisolut ja niiden tuottamat vasta-aineet suojaavat ihmistä uudelta infektiolta vähintään kahdeksan kuukautta – kenties paljon pidempäänkin.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että löydökset pätevät myös uusiin koronaviruksen muunnoksiin, joita on lähtenyt liikkeelle esimerkiksi Isosta-Britanniasta, kertoo The Washington Post.

– Immuunijärjestelmä tunnistaa viruksen monin eri tavoin. Jos ihmisellä on (koronaviruksen) mutaatio, se ei väistäisi näitä kaikkia eri aseita, tutkija Daniela Weiskopf La Jolla -instituutista sanoo lehden mukaan.

Tukea aiemmista tutkimuksista

Science-tiedelehden verkkoversiossa julkaistut tulokset ovat yhteneväisiä muiden hiljattain ilmestyneiden tutkimusten kanssa.

Joulukuun lopussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi, että koronapotilailla on tutkimuksissa havaittu vasta-aineita jopa puoli vuotta tartunnan jälkeen. Jo syksyllä yhdysvaltalaistutkijat esittivät, että lievänkin koronan sairastunut voi saada vahvan ja kestävän immuniteetin.

Joissain laboratoriotesteissä on huomattu, että koronan vasta-aineiden määrä laskee infektion jälkeisinä kuukausina. Immunologi Allessandro Sette La Jolla -instituutista selittää tiedotteessa, että vasta-aineiden väheneminen on normaalia. Heti infektion jälkeen immuunivaste taudinaiheuttajaa vastaan on huipussaan, minkä jälkeen se supistuu jonkin verran saavuttaen jotakuinkin vakaan tilan.

10 prosentilla koronapotilaista immuunivaste heikkeni

Pandemian aikana on kuitenkin huomattu, että aivan kaikille aiemmin sairastettu korona ei anna immuniteettia. Huolta ovat herättäneet harvinaiset ”tuplatartunnat”, joita on todettu Suomessakin.

Uudessa tutkimuksessa noin 10 prosentilla koronainfektion saaneista immuunivaste heikkeni. Koronan sairastanut ei siis voi olla täysin varma omasta immuniteetistaan.

Tutkijoilla ei ole selkeää selitystä ilmiölle. He esittävät, että ihmiset, joiden elimistön immunologinen muisti on heikentynyt, saattavat olla alttiita uudelle koronavirustaudille.

Washington Postin haastattelema amerikkalaisvirologi Stanley Perlman huomauttaa, että immuunivaste ei todennäköisesti suojaa tartunnalta vaan ainoastaan sairastumiselta. Koronan sairastaminen ei olekaan syy luopua oireilun jälkeen muista varotoimista, kuten etäisyyden pitämisestä muihin ihmisiin.

Hyvä merkki rokotteiden kehittäjille

Koronavirusta vastaan kehittyvän immunologisen muistin kehittyminen on hyvä merkki rokotteiden kehittäjille. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että immunologinen muisti on rokotuksen saamisen jälkeen yhtä pitkä kuin infektion sairastamisen jälkeen.

Tutkijat jatkavat näytteiden analysointia, jotta he voivat selvittää, säilyykö immuniteetti pidempään kuin nyt havaitun kahdeksan kuukautta.

Lue lisää aiheesta koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat