Mainos

Rikollinen osti auton Veeran nimellä – tuhansia menossa ulosottoon, viranomaisista ei apua

Suomalaisnainen on joutunut hankalaan tilanteeseen. Erääntyneet ajoneuvoverot uhkaavat viedä naisen luottotiedot, vaikka hän ei ole ikinä ajoneuvoa edes ostanut.

Veera Papinoja sai eräänä heinäkuisena päivänä postia Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta. Kirjeestä paljastui maksuvaatimus erääntyneistä ajoneuvoveroista – yhteensä noin kahden tuhannen euron edestä.

Papinoja, joka ei omista autoa saati ajokorttia, ryhtyi selvittämään asiaa. Järkytys oli suuri, kun kävi ilmi, että hänen nimellään on ostettu henkilöauto vuonna 2006.

Vuosimallin 1989 Volvo 340:n oli ostanut Papinojalle sekä poliisille tuttu, keski-ikäinen mies Papinojan henkilötiedoilla ja väärennetyllä allekirjoituksella.

– Myyjän Trafille viemästä kauppakirjasta puuttuu tarkka osoitteeni ja henkilötunnukseni, mutta se on silti kelvannut nimen ja allekirjoituksen voimin, mikä tuntuu aivan käsittämättömältä, Papinoja kertoo.

– Ymmärrettyäni, että tapaus on rikos, eikä mikään erikoinen merkintävirhe, menin tekemään rikosilmoituksen Pasilan poliisilaitokselle. Poliisi kirjasi tapauksen ylös, mutta totesi että ei voi asialle yhtään mitään, sillä rikos on vanhentunut. 

– Poliisi tiesi itsekin tämän todennäköisen asianomaisen autokaupan takana, mutta ei voi edes kuulustella asianomaisia. 

Pompottelua viranomaiselta toiselle

Trafin kanta asiaan on Papinojan mukaan se, että hän on autosta verovelvollinen. Hän kertoo, että Trafista suositeltiin maksamaan verot ennen kuin ne menevät ulosottoon.

– Trafin kanssa asioiminen on lähes mahdotonta. Joka kerta saan kertoa tarinan uudelleen, vaikka aina sanotaan että jossain on kirjattuna nämä tiedot.

– Joka kerta saan eri ohjeet, joista ei ole mitään hyötyä. En tiedä hoitaako asiaa kukaan asiantuntija – ainakaan minun ei hänen kanssaan anneta puhelimitse keskustella, vaan yhdistetään aina virkailijalta toiselle, hän latelee.

Trafi on lähettänyt sekä auton myyjälle että ostajalle lisäselvityspyynnön kirjeitse, johon asianomaiset eivät ole Papinojan mukaan reagoineet. 

– Miten tällaiset laitokset voivat toimia niin vanhanaikaisesti? Trafi lähestyy asianomaisia kirjepostilla? Miksi suurimman osan elämästään vankilassa istunut rikollinen reagoisi Trafin kirjepostiin?

Papinoja ihmettelee, miten hänen nimellään ja tiedoillaan ostettu auto on voinut pysyä häneltä salassa kymmenen vuotta. Yrittäjänä toimiva Papinoja onkin joutunut nyt kiperän tilanteen eteen.

– Kukaan ei ota asiaa hoitaakseen. Jos paperilla lukee, että auto on minun, niin sitten se on. 

– Jos asia ei pian Trafin puolesta selviä, joudun maksamaan tuhansien eurojen verot autosta, jota en ole koskaan omistanut tai menetän luottotietoni.

Oikeusapua tutuilta ja tuttujen tutuilta

Papinoja kertoo, että ei ole jäänyt asian kanssa kuitenkaan täysin yksin.

– Sain yllättävän paljonkin vinkkejä niin ystäviltä, kuin heidän tutuilta juristeilta, hän kertoo.

– Osan mukaan poliisi ei voi vedota rikoksen vanhenemiseen, sillä se on periaatteessa jatkunut tähän päivään saakka. Osan mielestä voin uhata Trafia oikeusjutulla, jos he eivät poista virheellistä merkintää. Tai siitä, että viranomaiset ovat rikkoneet virkavelvollisuuksiaan, hän jatkaa.

MTV Autot tavoitti Trafin edustajan, joka lupasi selvittää asiaa.

***

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.