Riittääkö 1200 kilokaloria päivässä? Ravitsemusterapeutti paljasti totuuden ja järkyttyi reaktioista: "Se näytti, miten paljon liikkuu myrkyllistä väärää tietoa"

1:47
Moni kantaa oppimaansa kriittistä kehopuhetta mukanaan lapsuudenkodista asti. Omille lapsille ei kuitenkaan tarvitse siirtää samaa. – Kun omat lapset alkavat kasvaa, se on aikuisille tuhannen taalan paikka työstää omaa kehosuhdettaan, valmentaja ja kouluttaja Katarina Meskanen sanoo.

Oletko yrittänyt laihtua syömällä vain 1200 kilokaloria päivässä? Ravitsemusterapeutti Jamie Nadeau julkaisi videon, jossa huomautti, ettei kyseinen kalorimäärä riitä aikuiselle. Osa videon katsojista vaikutti lähinnä puolustelevan sitä, miksi 1200 kilokalorin syöminen on täysin tervettä.

Jo syyskuussa 2020 ravitsemusterapeutti Jamie julkaisi dieettivideon, josta virisi sittemmin melkoinen keskustelu.

Jamie Nadeau, 32, kuvasi MyFitnessPal-sovellusta, jossa kerrotaan, että päivän kaloritavoite on 1200 kilokaloria.

Riittääkö 1200 kilokaloria päivässä? Tästä tiedät

Jamien videolla kysytään, onko 1200 kilokaloria "sopiva määrä" kaloreita päivän aikana. Jamie kertoo paljastavansa kaksi asiaa, joilla vastauksen voi selvittää.

– Kahden kriteerin perusteella tiedät, että 1200 kilokalorin ruokavalio on oikea sinulle: olet 40-kiloinen koira tai olet taapero, Jamie kuvailee videollaan.

"Kommentit olivat todella järkyttäviä"

Kävi ilmi, että huolestuttavan moni seuraa niin sanottua 1200 kalorin dieettiä. Jamie sai videoonsa runsaasti kommentteja, ja osa katsojista vaikuttikin lähinnä puolustelevan sitä, miksi 1200 kilokalorin syöminen on täysin hyväksyttävää ja tervettä. Kommentoijien mukaan vähäinen ruokamäärä esimerkiksi on "ainoa tapa laihtua".

– Kommentit olivat todella järkyttäviä, Jamie kuvaili Buzzfeed Newsille.

– Ne osoittivat, miten syömishäiriöisesti monet naiset syövät ja ajattelevat ruoasta.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Naiset toivoivat laihtuvansa, mutta sen sijaan..."

Buzzfeed Newsin toimittaja Scaachi Koul kertoo itsekin joskus olleensa 1200 kalorin dieetillä. Artikkelia varten Scaachi kertoo kyselleensä asiasta sosiaalisessa mediassa; jokainen hänelle vastannut tunnusti kokeilleensa kyseistä dieettiä. 

Eräs kyselyyn vastannut esimerkiksi kertoi luulleensa teini-iässä, että 1200 kilokaloria on "oikea määrä ruokaa" päivän aikana.

– Naiset toivoivat laihtuvansa, mutta sen sijaan heitä pyörrytti jatkuvasti, heillä oli sudennälkä ruoka-aikaan ja he ahmivat, kun eivät kestäneet enää. He kokivat jatkuvasti syyllisyyttä, millaisia ruokavalintoja sitten tekivätkään, Scaachi kuvailee.

Oikeasti energiantarve vaihtelee ihmisen koon, aktiivisuuden, arjen ja jopa sukupuolen mukaan, ja aikuinen ihminen tarvitsee noin 2000–3000 kilokaloria päivässä. 

Jos tavoittelee laihtumista syömällä liian vähän kaloreita, seurauksena voi olla esimerkiksi hillitsemätöntä ruoanhimoa, mielialan vaihtelua, aineenvaihdunnan hidastumista ja lihaskudoksen menettämistä. Dieetti myös luultavasti päättyy jatkuvan nälän aiheuttamaan ahmimiseen, joka aiheuttaa syyllisyyttä.

Ei suosittele 1200 kalorin dieettiä kenellekään

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Jatkovideollaan Jamie Nadeau kertoi, ettei suosittelisi 1200 kalorin dieettiä kenellekään, vaikka puhelinsovellus tai muu laskuri suosittelisikin sitä.

– Jos käytät nettilaskuria, asetat luultavasti tavoitteeksi, että haluat pudottaa painoa mahdollisimman nopeasti. Laskuri antaa matalimman kalorimäärän, jonka on määrittänyt "turvalliseksi", Jamie kuvailee.

"Vaikka saatat selvitä hengissä 1200 kilokalorilla, olosi ei ole hyvä"

Jamien mukaan myös laihduttaessa tulisi syödä tarpeeksi, jotta ruokaa ei tarvitse ajatella koko ajan, ja jotta elämästä ei tule nälän sävyttämää kärsimystä. Tarkkaa, kaikille sopivaa ruokamäärää ei yksinkertaisesti voi määrittää.

– Vaikka saatat selvitä hengissä 1200 kilokalorilla, olosi ei ole hyvä, eikä se ole kestävää. Jos se ei ole kestävää, et todennäköisesti pysty jatkamaan dieettiä, joten vaikka laihtuisit, todennäköisesti lihot pudottamasi kilot takaisin, Jamie selittää.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Se näytti, miten paljon liikkuu myrkyllistä väärää tietoa liikkuu"

Jamie kertoo saaneensa seuraajiltaan esimerkiksi kommentteja, joissa nämä kertovat "lihovansa heti", jos syövät pikkuisenkin enemmän kuin 1200 kilokaloria. Osa kommentoijista kertoi jopa, että 1200 kaloria on heille "aivan liikaa". 

– Videoni oli tarkoitus olla hauska, mutta oikeasti se näytti, miten paljon liikkuu myrkyllistä väärää tietoa ravinnosta, ruoasta ja painonpudotuksesta, Jamie toteaa.

– Jos olet aikuinen, 1200 kaloria on 99 prosenttia ajasta aivan liian vähän.

"Suosittelen aloittamaan esimerkiksi siitä, että..."

Ravitsemusterapeutti Jamien mukaan laihtumiseen ei tarvita valtavaa kalorivajetta; sen sijaan laihduttaja tarvitsee pitkäaikaisen suunnitelman, jota kykenee noudattamaan pitkiä aikoja.

– Suosittelen aloittamaan esimerkiksi siitä, että juot enemmän vettä, lisäät enemmän kasviksia aterioihisi ja varmistat, että syöt säännöllisesti.

Jamie kehottaisi hankkimaan ruokaneuvoja vain ammattilaisilta, jotka osaavat antaa terveellisiä, oikeanlaisia ohjeita.

– Sovellus ei tiedä, mitä kehosi kaipaa, Jamie muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja