Amerikkalainen lääkäri toivoo, että ihmiset olisivat snobeja alkoholin käytön suhteen ja kehottaa panostamaan määrän sijasta laatuun.
Yhä useampi kieltäytyy alkoholista muulloinkin kuin tipattoman tammikuun aikaan. Perinteisten alkoholijuomien rinnalle on noussut alkoholittomia juomia, joiden asema on vahvistunut Suomessakin.
Moni välttelee alkoholia terveyssyistä, mikä onkin varsin perusteltua. Runsas alkoholinkäyttö lisää sydän- ja verisuonisairauksien, syöpien, tapaturmien, maksasairauksien, haimatulehduksen, muistisairauksien, masennuksen sekä ahdistuneisuushäiriöiden todennäköisyyttä.
Runsaan alkoholin juomisen tiedetään olevan terveydelle monin tavoin haitallista, mutta viime vuonna The Lancet -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jo kohtuullinen alkoholin käyttö lisää aivoinfarktin riskiä. Jo aiemmin arvostetussa tiedelehdessä on julkaistu löydöksiä, joiden mukaan alkoholin haitat saa, vaikka riskirajat eivät paukkuisi.
Suomessa korkean riskin rajana pidetään naisilla 12–16 ja miehillä 23–24 alkoholiannosta viikossa. Yksi alkoholiannos vastaa pientä olutpulloa tai -tölkkiä tai 12 senttilitraa viiniä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että puoli miljoonaa suomalaista juo yli riskirajojen.
