Sopiiko alkoholi terveelliseen ruokavalioon? Ravitsemusterapeutti kertoo, miten itse juo

Amerikkalainen lääkäri toivoo, että ihmiset olisivat snobeja alkoholin käytön suhteen ja kehottaa panostamaan määrän sijasta laatuun.

Yhä useampi kieltäytyy alkoholista muulloinkin kuin tipattoman tammikuun aikaan. Perinteisten alkoholijuomien rinnalle on noussut alkoholittomia juomia, joiden asema on vahvistunut Suomessakin.

Moni välttelee alkoholia terveyssyistä, mikä onkin varsin perusteltua. Runsas alkoholinkäyttö lisää sydän- ja verisuonisairauksien, syöpien, tapaturmien, maksasairauksien, haimatulehduksen, muistisairauksien, masennuksen sekä ahdistuneisuushäiriöiden todennäköisyyttä.

Runsaan alkoholin juomisen tiedetään olevan terveydelle monin tavoin haitallista, mutta viime vuonna The Lancet -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jo kohtuullinen alkoholin käyttö lisää aivoinfarktin riskiä. Jo aiemmin arvostetussa tiedelehdessä on julkaistu löydöksiä, joiden mukaan alkoholin haitat saa, vaikka riskirajat eivät paukkuisi.

Suomessa korkean riskin rajana pidetään naisilla 12–16 ja miehillä 23–24 alkoholiannosta viikossa. Yksi alkoholiannos vastaa pientä olutpulloa tai -tölkkiä tai 12 senttilitraa viiniä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että puoli miljoonaa suomalaista juo yli riskirajojen.

Mutta tarvitseeko alkoholista luopua kokonaan, jos haluaa elää terveellisesti? 

Amerikkalainen lääketieteen tohtori ja rekisteröity ravitsemusterapeutti Chris Mohr myöntää Men's Health -sivustolla nauttivansa silloin tällöin kohtuudella alkoholia sen maun vuoksi. Mohr sanoo kokevansa, että terve suhtautuminen alkoholiin on osa terveellistä elämää.

Mohr kehottaa ihmisiä alkoholisnobeiksi ja panostamaan seuraan sekä laatuun. Nautittujen alkoholiannosten määrä kannattaa pitää hillittynä, yhdessä tai kahdessa annoksessa.

Paljonko alkoholissa on kaloreita?

Alkon mukaan alkoholi on yksi merkittävimmistä syistä suomalaisten lihomiseen. Ylipaino ja lihavuus ovat terveysriskejä.

Monissa alkoholijuomissa on paljon kaloreita, joista suurin osa tulee alkoholista itsestään. Alkoholi sisältää lähes yhtä paljon kaloreita kuin rasva: yhdessä grammassa alkoholia on 7 kilokaloria. Lisäksi monet juomat, kuten alkoholipitoiset juomasekoitukset, sisältävät paljon sokeria.

Mitä vahvempi ja makeampi juoma, sitä enemmän siinä on kaloreita. 

Mohr suosittelee juomasekoitusten ystäviä vaihtamaan vähäsokeriseen versioon tai tekemään drinkin itse sekoittamalla kirkkaaseen viinaan vähäkalorista maustamatonta kuplajuomaa.

Alkoholi lihottaa siksikin, että se lisää ruokahalua, muuttaa ruokailurytmiä epäsäännölliseksi ja vähentää liikkumista. Myös tästä syystä alkoholia kannattaa siis nauttia kohtuudella.

Onko tequila paras vaihtoehto verensokerille?

Tequila valmistetaan tequila-agaave -nimisestä kasvista, jonka sisältämien sokerien on todettu alentavan verensokeria sekä ylläpitävän kylläisyyden tunnetta. Tequilan juomista ei kuitenkaan voi suositella laihdutusmenetelmäksi.

Väkevät alkoholijuomat – kuten kirkas viina, vodka, rommi, viski ja gini – ovat käytännössä hiilihydraatittomia. Tequila putoaa samaan tiukkojen viinojen kategoriaan. Nämä juomat sopivat periaatteessa esimerkiksi ketogeenistä dieettiä noudattaville.

Verensokeristaan huolehtivan ihmisen, kuten diabeetikon, kannattaa muistaa, että väkevät alkoholijuomat voivat aiheuttaa nopean humaltumisen. Alkoholi estää sokerin vapautumista maksaan eikä ihminen humalassa välttämättä tunnista matalan verensokerin oireita. Jos juo alkoholia useamman annoksen, tulee muistaa myös syödä, muistuttaa Diabetesliitto. Ja jos ei syö, tulee diabeetikon juoda välillä myös sokerillisia juomia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat