Räväkästi kauden aloittanut Kristiina Mäkelä uskoo rikkovansa Suomen ennätyksen perustekemisellä – "Olen mennyt harjoittelussa ison askeleen eteenpäin"

9:30
Kristiina Mäkelä vieraili keskiviikkona MTV:n Uutisaamussa.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, 27, avasi kilpailukautensa viime viikonloppuna Koskella erinomaisella tuloksella 14,15. Mäkelä kertoo harjoittelunsa nousseen tasolle, jonka myötä Suomen ennätys on rikottavissa perustekemisellä.

Viikonloppuna syntynyt kauden kotimainen kärkitulos on Mäkelän toiveissa merkki edessä olevista entistä kovemmista tuloksista.

– Kyllä vähän harmitti, kun ajoin kaatosateessa kisapaikalle. Olisi ollut paljon enemmän annettavaa siihenkin kisaan, mutta mennään maltilla sen mukaan, miten sää suosii ja jaloista löytyy, MTV:n Uutisaamussa keskiviikkona vieraillut Mäkelä sanoi.

Koronavirus käänsi keväällä kaiken ympäri, myös Mäkelän arjessa. Vaikka suomalaista yleisurheilua vaivaa jatkuva rahapula, Mäkelän mukaan taloudellisia vaikutuksia ei ole vielä päivittäisellä tasolle ilmaantunut. Urheilijan yleinen mielenlaatu on auttanut nousemaan olosuhteiden yläpuolelle.

– Olen ottanut sellaisen rennon asenteen, että urheilussa muutenkin pitää sopeutua tilanteeseen. Nyt on ollut tällainen tilanne eikä sille voi mitään. Sellaisiin asioihin ei kannata tuhlata energiaa, vaan keskittyä niihin, joihin voi vaikuttaa.

– Olen käyttänyt hyväkseni kaikki harjoitusmahdollisuudet ja tehnyt kaikki kilpailusuunnitelmat kertaheitolla uusiksi. Se on toki normaalia muutenkin, kun ongelmia ja muutoksia ilmaantuu. Toivottavasti on tehty oikeita ratkaisuja, Mäkelä kertoi.

Kun MM-hallikisat peruttiin ja ulkomaille matkustaminen kiellettiin, Mäkelän harjoituskalenterista poistui yksi sen tärkeimmistä osista: 4-5 viikon mittainen harjoitusleiri etelässä valmentajan kanssa.

– Se on yritetty korvata mahdollisimman hyvin Suomessa tehtävillä harjoitteilla. Toisena muutoksena venytimme kevään harjoituskautta, mikä oli periaatteessa tosi hyväkin juttu, koska syysharjoittelukausi jäi viime vuonna Dohan MM-kisojen myötä lyhyeksi.

Arvokisojen peruunnuttua tai siirryttyä tuonnemmaksi myös tulosrajat ovat poistuneet urheilijoiden mielenmaisemasta. Mäkelä, uskoo että se voi olla yksi syy myös suomalaisen yleisurheilukauden pirteään alkuun.

– Olen itse urheillut aina niin, etten yritä metsästää rajoja. Olen tiennyt, että kun teen työni hyvin, pääsen kisoihin. Kyllä se (tulosrajojen poistuminen) tuo varmaan tietynlaista rentoutta ja vie painetta. Toivon, että se olisi niin myös arvokisavuosina, koska paineita on turha ottaa.

Mäkelä on saamassa Suomessa vihdoin myös haastajan. Kesäkuun lopussa Espoon Leppävaarassa käydyissä Teemakisoissa 24-vuotiaasta Senni Salmisesta tuli neljäs suomalaisnainen, joka on ylittänyt kolmiloikassa 14 metrin rajan. Salmisen nousussa on osansa myös Mäkelällä, joka on tukenut haastajan kehittymistä yhteistyökumppaninsa kautta.

– Minulle on henkilökohtaisesti tärkeää, että suomalaisella kolmiloikalla on jatkuvuutta. Meillä on nyt todella hyvä tilanne miehissä ja naisissa. Se on oikeasti sairaan kova suoritus, että Senni saavutti 14 metrin rajapyykin. Ei voi olla kuin älyttömän iloinen, koska kilpailutilanne on aivan erilainen, kun mukana on haastaja, Mäkelä muistuttaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Heli Kruger loikkasi kolmiloikan Suomen ennätyksen 17 vuotta sitten. Mäkelä ei ole piilotellut tavoitettaan rikkoa 14 metriä ja 39 senttiä kantanut loikka. Tähän asti Mäkelän parhaat hypyt ovat jääneet sisäradalla sentin ja ulkoradalla kahdeksan päähän Krugerin ennätyksestä.

– Puuttuvat sentit on haettu päättyneellä harjoituskaudella. Uskon, että ne tulevat sieltä. Aiemmin kesät ovat olleet sitä, että yritetään ajoittaa paras kunto arvokisoihin, mutta ne eivät ehkä ole aina helpoimpia paikkoja tehdä tulosta. 

– Kesä on ollut erilainen, se auttaa, mutta olen mennyt harjoittelussa ison askeleen eteenpäin. Uskon, että se (Suomen ennätys) tulee perustekemisellä, kun sää ja sopiva päivä osuvat kohdalle.

Mäkelän kilpailukausi jatkuu Orimattilassa heinäkuun 21. päivä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja