Mainos

Raju kirjoitus hämmentää: Myös lapsettomille naisille oikeus äitiyslomaan?

Kirjailijan mukaan jokaisella naisella tulisi olla oikeus äitiyslomaan, olipa hän sitten raskaana tai ei. 

Saavatko äidit sinun mielestäsi etuoikeuksia työpaikalla? Tätä mieltä on ainakin kirjailija ja toimittaja Meghann Foye, jonka antama haastattelu on herättänyt vilkasta keskustelua aiheen ympärille.

New Yorkin Postin haastattelussa Foye vaati saada tietää, miksi raskaus ja lapset antavat naisille oikeuden olla töistä poissa jopa vuoden. Lapsettomille naisille vapaan saaminen voi sen sijaan olla mahdoton tehtävä. 

Lapset oikeuttavat erilaisiin työaikoihin

Yleensä tämä äitiysloma sijoittuu ikään, jolloin työntekijän odotetaan luovan uraansa ja työskentelevän tehokkaasti yötä päivää. Vanhemmuus asettaa työntekijät kirjailijan mielestä eriarvoiseen asemaan myös äitiysloman jälkeen.

– Lasten vanhemmat lähtevät toimistolta ajoissa, mutta lapsettomien odotetaan jäävän ylitöihin, Foye antaa esimerkin työelämästä.

– Selitys ”minun täytyy hakea lapseni” menee läpi paremmin kuin se, että minun täytyy mennä lohduttamaan ystävääni ja juomaan margaritoja.

Vankoista mielipiteistään tunnettu nainen ehdottaakin, että jokainen nainen saisi jäädä töistä äitiyslomalle, vaikkei olisikaan raskaana. Hänen mukaansa loppuun palaminen on yleistä etenkin naisten keskuudessa, ja pieni loma urasta antaisi naisille hetkeksi aikaa keskittyä vain itseensä.

Työn ja vapaa-ajan tasapaino kuuluu kaikille

Lausunto on saanut aikaan paljon keskustelua Twitterissä, jossa äidit kritisoivat Foyen oikeutta mielipiteeseen. Kommentit haluavat Foyen esittelevän naisia, jotka ovat hyvin levänneitä äitiyslomansa jälkeen.

– En tietenkään sano, että vanhemmuus on kuin loma, mutta lapsen hankkiminen on valinta. Se voi olla rankkaa työtä, mutta se on rankkaa työtä omasta valinnasta, Foye muistuttaa.

Foey kokeili itse ”äitiysloman” pitämistä ja oppi ennen kaikkea itsestään. Hän kertoo oppineensa ainakin sen, ettei lapsettomien tarvitse keksiä selityksiä lähteäkseen ajoissa töistä, vaan työn ja vapaa-ajan tasapaino kuuluu kaikille.

Video: Näin töitä voi vältellä – oli lapsia tai ei.

1:02

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.