Qatarilta pessimististä tietoa Gazan tulitaukoneuvotteluista

Viime päivinä neuvottelut Gazan tulitauosta eivät ole olleet kovin lupaavia, sanoi Qatarin pääministeri Mohammed bin Abdulrahmanal-Thani Münchenin turvallisuuskonferenssissa tänään.

Qatar ja Egypti ovat toimineet välittäjinä tulitaukoneuvotteluissa.

Jos sopu löydettäisiin "sopimuksen humanitaarisesta puolesta", syntyisi al-Thanin mukaan sopimus vaihdettavien panttivankien ja palestiinalaisvankien "lukumääristä".

Äärijärjestö Hamasin ja Israelin välisen tulitauon ei kuitenkaan pitäisi riippua Hamasin hallussa olevien panttivankien vapauttamisesta, al-Thani sanoi.

Israel on kohdannut kasvavaa kansainvälistä painostusta sopia tulitauosta Hamasin kanssa. Samaan aikaan Israel valmistautuu tekemään maahyökkäyksen Rafahin kaupunkiin Gazan eteläosassa. Kaupunkiin on pakkautunut noin 1,4 miljoonaa turvaa hakenutta palestiinalaista.

Hamas uhkasi tänään keskeyttää osallistumisensa tulitaukoneuvotteluihin, ellei avustustarvikkeita tuoda Gazan kaistan pohjoisosiin. Asiasta kertoi nimettömänä pysyttelevä Hamas-lähde uutistoimisto AFP:lle. Avustusjärjestöt ovat varoittaneet uhkaavasta nälänhädästä kaistan pohjoisosassa.

Aiemmin Hamasin poliittinen johtaja Ismail Haniyeh oli toistanut järjestön vaatimukset, joihin kuuluvat täydellinen tauko taisteluissa, Hamasiin kuuluvien vankien vapauttaminen Israelin vankiloista ja Israelin joukkojen vetäytyminen.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tyrmäsi vaatimukset "mielettöminä".

Mielenosoittajat vaativat Israelia neuvottelemaan

Netanjahu ilmaisi televisioidussa tiedotustilaisuudessa tänään, että Israelin joukot etenevät Rafahiin, vaikka panttivankien vapauttamisesta sovittaisiin.

Netanjahun mukaan Israel häviää sodan Hamasia vastaan, jos Rafahiin ei edetä.

Israelin asevoimat on väittänyt työskentelevänsä siviilien siirtämiseksi alueelta kuolonuhrien minimoimiseksi mutta ei ole paljastanut tarkkoja yksityiskohtia evakuointisuunnitelmastaan.

Netanjahu puhui samaan aikaan, kun Tel Avivissa tuhannet israelilaiset osoittivat mieltään syyttäen Netanjahun hallitusta siitä, että se oli hylännyt Hamasin 7. lokakuuta sieppaamat ja yhä Gazassa pidettävät panttivangit.

Mielenosoittajat huusivat, että hallituksella oli "verta käsissään" ja vaativat Israelia neuvottelemaan.

Lue myös:

    Uusimmat